Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьори и служители от ДКТ "Иван Радоев"

В Плевен подкрепиха протеста с искане за повече средства за култура

Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен актьори и служители от Драматично-кукления театър "Иван Радоев" излязоха на протест с настояване за увеличаване на  парите за развитието на културата.

"Присъединяваме се към националния протест под мотото: "Народ без култура е народ без бъдеще", каза актьорът Георги Ангелов, председател на организацията на Съюза на артистите в България  - Плевен:

"Това е подигравка с този бюджет, който в момента правителството е определило за хората, работещи в сферата на изкуствата. Ние сме може би последната дупка на кавала според заплати в нашето общество.


Директорът Димитър Кабаков: 

"Проблемът е в отношението, проблемът е в осъзнаването на това какво представлява културата и образованието. 

Когато нямаш ценности, отношенията са като в гетото. Те могат да се променят с политика и с действие 10-20-30 или 40-50 години напред, само че след 50 години тука и българи може да няма, ако продължаваме по този начин".

Снимки -  Латинка Светозарова.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Премиерът отчете провеждането на честни и прозрачни избори

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато беше и основната задача на служебното правителство, заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че потвърждение за добрата организация има и от мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която..

публикувано на 11.06.24 в 11:50
Александър Джартов

Джартов: Най-вероятната причина за пожара в болница "Свети Георги " е незагасена цигара

Най-вероятната причина за пожара в пловдивската болница "Свети Георги " е незагасена цигара. Това съобщи пред БНР директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. "Малко след 21:00 часа е получено съобщение при нас за пожар на 11-ия етаж в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Изпратени са 10 автомобила, като впоследствие се оказва,..

публикувано на 11.06.24 в 11:48
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Има едни хора, които се явяват не като анализатори, а като пропагандатори

" Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Нейният смисъл е да няма кампания ". Това заяви пред БНР проф. Георги Фотев, социолог, бивш министър на науката и образованието. "Първите измервания се задържаха до края. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС...

публикувано на 11.06.24 в 11:02
Премиерът в оставка Александър де Кро напуска кралския дворец в Брюксел след консултации за нов кабинет, 10 юни 2024 г.

Предварителни преговори за съставяне на правителство на Белгия

Белгийският крал Филип започна първите срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. В неделя белгийските избиратели определиха състава на новия Федерален парламент, на местните власти и националните представители в Европейския парамент. Политически наблюдатели виждат възможност..

публикувано на 11.06.24 в 10:45
Кириакос Мицотакис

Промени в състава на гръцкия кабинет

В Гърция се очаква изявление на премиера Кириакос Мицотакис за промени в политиката и състава на кабинета. Спешните мерки са свързани с много по-ниския резултат на управляващата партия на евроизборите в сравнение с миналогодишния парламентарен вот. Управляващите консерватори спечелиха евровота в Гърция, но изгубиха 1 милион гласа в..

публикувано на 11.06.24 в 10:19

Катастрофа затвори Голямоконарско шосе в Пловдив

Катастрофа блокира движението на Голямоконарско шосе. Около 8.40 ч. днес е получен сигнал, че на входа на Голямоконарско шосе откъм АМ "Тракия" /край завод „Либхер“ е настъпил сблъсък между камион и празна цистерна, която от  удара се е запалила. По предварителна информация няма пострадали хора.  Спряно е движението и в двете ленти, тъй като..

публикувано на 11.06.24 в 09:58

МО: Украйна не е искала разрешение да нанася удари в Русия с въоръжението, предоставено от България

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на..

публикувано на 11.06.24 в 09:50