Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божанков: Има ситуации, в които изглежда, че ГЕРБ и ДПС съгласуват решенията си

Явор Божанков
Снимка: БГНЕС

Никой не оправдава и поведението на някои хора в агитките, но тези клипове, които видяхме, това брутално насилие във заведения, хора, които действително не са провокирали по никакъв начин агресия бяха бити и ние искаме да разследваме точно тези истории. Това каза за БНР Явор Божанков от ПП-ДБ, който е член на Комисията за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на БФС на 16 ноември. 

"Целта е да се видим и с хора, които са очевидци, и с хора, които са пострадали, а ако трябва - да изгледаме видео материали, защото такива има много. И ръководството на МВР ще изслушаме. Там има уволнени - заместник-министър и няколко души в столичната полиция. Трябва да видим, когато цялата картина е ясна, докъде стига отговорността и каква тогава ще бъде позицията на ръководството на МВР". 

Парламентарната група на ПП-ДБ продължава да иска оставката на вътрешния министър. В момента няма искане за оставка на министъра на здравеопазването заради рокадите в "Пирогов", допълни Божанков. 

"Академик Денков заяви и смятам, че неговата позиция е достатъчно категорична, че той смята, че това уволнение си е в компетентността на съответния министър". 

Политикът изрази позиция в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че първо трябва да бъдат приети промените в Конституцията, а след това - избрани ръководствата на регулаторите: 

"Изборът на регулаторите си е проблем, да го кажем на жаргон. Колкото и добри да кандидатите на едната политическа сила, другата коалиция ще каже: "Да де, ама този кандидат не го харесвам". И когато имаме 30 регулатора, те в известен смисъл са по-важни от министрите, защото след това Народно събрание, вероятно, тези регулатори в определени сектори ще продължат да управляват своите правомощия и да влияят на развитието на страна. Толкова сложен въпрос, ако се насложи с Конституцията, защото и там има множество гледни точки и множество казуси, не съм сигурен дали крайният резултат във всяко направление ще бъде добър. Затова нашата цел е, първо, промени в Конституцията - там да изгладим всички противоречия и, след като се справим с основната реформа, която си бяхме поставили за цел при формирането на този кабинет, да преминем към избора на регулатори. Там няколко са водещите принципи. Първо, те не трябва да се парцелират: "Ето тука 2 за мен, 1 за теб и 1 за него". Регулаторите трябва да функционират политически неутрално. Не е лесна задача. Трябва също така да спазват взаимния контрол и там да не се избират хора, срещу които има основателни съмнения по отношение на техните професионални качества или пък някакви наказателни производства или съмнения в друга посока". 

"Има базово съгласие, че механизъм за избор на регулатори трябва да бъде създаден, защото всеки избор се превръща в тегоба за управляващото мнозинство", допълни той и коментира ролята на ДПС в управлението:

"За отношенията между ГЕРБ - ДПС и доколко те си съгласуват решенията има ситуации, в които изглежда, че ги съгласуват. Нашите отношения в управляващото мнозинство са с коалицията ГЕРБ-СДС". 

Божанков определи и приоритетите пред НС за декември:

"Важното, което ни очаква тази година, е промените в Конституцията, които ще осигурят. спокойствие в съдебната система. Най-важно е държавният бюджет, който е с рекордна инвестиционна програма за българските общини. Следващата година очакваме по-трудна икономическа година за Европа. Целта на финансовия министър и на нашия кабинет е чрез инвестиции, а и капиталови разходи, българските граждани да имат пълно спокойствие". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42