Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър пред БНР: В момента текат одити и проверки на 10-15 болници

| Интервю
Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването
Снимка: Министерство на здравеопазването

Здравният министър Христо Хинков обяви пред БНР, че ако съдът уважи жалбата на сегашния директор на "Пирогов" е готов да подаде оставката си от поста

В предаването 12+3 той посочи, че ако новите проверки, които е възложил за състоянието на болницата, докажат различни неща: 

"Аз съм готов и да си подам оставката, ако трябва, но смятам, че всичките ми действия са съгласно закона“. 

По думите на министъра в одитния доклад за "Пирогов" се говори за конкретни нарушения в Закона за обществените поръчки, за които отговорност носи изпълнителния директор на здравното заведение.

"Съгласен съм, че финансовото състояние на "Пирогов" може да се сравни с финансовото състояние на доста други болници от този калибър“, настоя той. 

В отговор на твърденията на директора на болницата д-р Валентин Димитров, че "Пирогов" е на печалба, Хинков настоя, че това е един вид счетоводна печалба, която е подвеждаща. 

Министърът разкри, че болницата е теглила заем от търговска банка за 34 млн. лева, като по този начин натрупаните задължения са били занулени. 

Хинков категорично отрече твърденията, че проверката е била специално направена за "Пирогов"

"Непрекъснато текат проверки – и планови, а и извънпланови, на всички държавни болници. В момента има одитни доклади на 10-15 болници. По разпореждане на премиера е направен график на извънпланови проверки на болници, които са рискови, в състояние, подобно на "Пирогов", разказа той и допусна, че след тези доклади може да има смяна и на други директори на лечебни заведения. 

За пореден път министърът настоя, че одитния доклад за "Пирогов" е бил консултиран с премиера и с председателя на здравната комисия и настоя, ме решението му за отстраняването на директора е негова отговорност. 

"Аз съм предвидил среща с медицинския съвет на "Пирогов", поканил съм ги да дойдат в министерството. Аз ги каня и очаквам в понеделник да дойдат, за да видим какво е състоянието на болницата“, допълни Хинков. Той похвали работещите в най-голямата спешна болница у нас за работата им и усилията, които полагат за спасяването на човешки животи. 

"Работил съм 10 години там и знам магията на "Пирогов", знам това отношение на работещите, като към свое особено място, където се дава помощ към всички, когато я поискат, без значение по кое време на денонощието е. В този смисъл реакциите в политическото пространство са разбираеми, но моето поведение като принципал на болницата, ме кара и задължава да взема мерки, когато получа доклад за конкретни нарушения на закона, особено на Закона за обществените поръчка, както и други нормативни актове, които са извършени в момента от ръководството на болницата", разясни министър Христо Хинков.

Интервюто на Снежана Иванова с Христо Хинков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опровергаха информации в Румъния за затваряне на Дунав мост по време на ремонта му

Информацията, която разпространиха румънски медии снощи, че по време на предстоящия ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и ще се блокира преминаването на туристи и товари, бе опровергана от областния управител на Русе Драгомир Драганов. 45 милиона за Дунав мост Вчера в централните си емисии новини румънските медии цитираха..

публикувано на 04.07.24 в 13:48
Алепу

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж край Созопол е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да..

публикувано на 04.07.24 в 13:32

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. Децата са прегледани в спешния..

публикувано на 04.07.24 в 13:23
Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Главчев: Няма промяна в българската позиция спрямо Северна Македония

Позицията на България по отношение на Република Северна Македония е неизменна - страната ни държи да бъдат спазвани подписаните споразумения. Това заяви служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев по време на изслушване в НС за процеса на евроинтеграция на Северна Македония след т.нар. френско предложение и антибългарската кампания в..

публикувано на 04.07.24 в 13:13

Показват най-старата гравюра на град Бяла

По повод 147-ата годишнина от освобождението на град Бяла, Русенска област, от османско владичество, в историческия музей ще бъде показана най-старата гравюра на селището. Град Бяла е второто, освободено от османска власт, селище в България, след като на 5 юли (нов стил) руско-румънските войски, командвани от генерал-майор Александър Арнолди,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Парламентарни избори в Румъния на 1 декември

В Румъния управляващата коалиция от социалдемократи и либерали се споразумя за датите за предстоящите избори в страната - парламентарни и президентски, предаде Ройтерс. Парламентарният вот беше насрочен за 1 декември. Очаква се и след него двете партии да продължат да управляват в коалиция, но да представят отделни кандидати за президентския..

публикувано на 04.07.24 в 12:51

ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на захранвани с батерии електромобили от Китай. Мярката идва след продължило 9 месеца разследване от страна на Комисията на държавните субсидии от Пекин. Въз основа на разследването, Комисията стигна до извода, че веригата на стойността на електромобилите в Китай е..

публикувано на 04.07.24 в 12:47