Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Велчев: Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други страни от ЕС ги следват

| Интервю
Снимка: БТА

Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други европейски страни ги следват.

Това каза пред БНР Милен Велчев, финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001 - 2005 г.).

"Наистина нашият дълг е по-нисък от тези на почти всички други страни от ЕС. Важният показател не е номиналният размер на дълга, а съотношението между дълг и БВП. Наистина, че това съотношение не се очаква да порасне много, но то няма да порасне, ако икономиката и БВП растат достатъчно бързо, а ние не сме сигурни в това. Знаем само, че ако се генерира дефицит, числителят на това съотношение ще расте. 

Той изтъкна, че бюджетът не е инструмент за реформи и в него не се залагат конкретни реформи, освен в данъчните закони:

"Реформите в бюджетните сфери се правят с други законодателни инструмент. Ако ги няма в бюджета, това не означава, че не са необходими. Трябва да се правят реформи". 

По думите му дори по време на пандемията от Covid-19 не е имало основание за намаляване на ДДС за ресторантьорите, а сега още по-малко е основателно да се запази тази намалена ставка:

"Вече няма Covid пандемия, но пандемията в публичните финанси остава и те продължават да страдат от дефицит на адекватни приходи".  

Велчев беше категоричен, че трябва да се върне старото статукво, при което всички плащаха справедливо еднакво,  а не да се прави криворазбрана социална политика с намалени данъчни ставки:

"Да не говорим, че не намаляха цените в браншовете, в които беше намален ДДС. ... Една по-голяма смелост на политиците би свършила добра работа на държавата".

Милен Велчев подчерта, че в условия, когато все по-малко работещи трябва да издържат все повече пенсионери, е много рискована политика индивидуалните пенсии да растат по-бързо от БВП:

"Това беше направено през последните две години. Добре е, че през следващите години се връщаме да следваме Швейцарското правило, но това не премахва негативния ефект от грешките през последните години. В резултат на това виждаме, че субсидията, която данъкоплатците плащат на НОИ, за да финансират дефицита във фонд "Пенсии", нараства взривообразно от 4 млрд. на 11 млрд. през следващите години. Всяка година се трупат нови дългове, които идват основно от тази грешна политика. Ще ги плащат най-вече нашите деца, които години наред ще плащат заради грешките на родителите си". 

Интервюто на Илия Вълков с Милен Велчев в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултатите от матурите и от НВО в 4 клас - по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4 клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като..

публикувано на 07.06.24 в 12:58

45-годишен е задържан за побой над сина си в столичен ресторант

45-годишен мъж е задържан за побой над 8-годишния си син в София. Инцидентът е станал в ресторант в "Люлин" на 31 май , научи "Хоризонт".  В Девето РПУ е постъпил сигнал, че в заведението мъж е пребил сина си.  Не са ясни причините за случилото се. Тече разследване. Мъжът е бил арестуван. Наложена му е мярка задържане до 72 часа...

публикувано на 07.06.24 в 12:54

Верижна катастрофа в тунел "Железница", има пострадала

Верижна катастрофа е станала в стария тунел "Железница", на главен път Е-79. По  първоначална информация от полицията в Благоевград, са се ударили три автомобила, като една жена е пострадала. Движението в тунела е преустановено и сигнализирано.  Осигурен е обходен маршрут по стария път от село Железница, през благоевградския квартал..

публикувано на 07.06.24 в 12:30
Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм

Трето място за ученическия отбор от Чепеларе на международно състезание за енергийна ефективност

Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм "Никола Вапцаров“ - Чепеларе се класира на престижното трето място в Европа на международно състезание за енергийна ефективност във Франция. Те са и единственият ученически отбор от България, който се включи в надпреварата с електрически автомобили . Това е 10-тото..

публикувано на 07.06.24 в 12:27
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Стабилно е състоянието на простреляния в Плевен младеж

Простреляният от полицейски служител 19-годишен младеж е в стабилно състояние в плевенска болница, настанен е в реанимация. По-късно Окръжната прокуратура в Плевен съвместно с Областна Дирекция на МВР ще предостави повече информация за инцидента. В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му Първата..

публикувано на 07.06.24 в 12:02

Д-р Силяновска: Алергичният конюнктивит се лекува с промивка на очите с физиологичен разтвор

Алергичният конюнктивит е често срещано заболяване, при което лигавицата на окото реагира с възпаление на различни алергени.  Пролетта е сезон, в който тези алергични реакции се проявяват по-често, а особено чувствителни към алергените са очите на децата , каза за БНР д-р Мирела Петрова-Силяновска, офталмолог в Клиниката по очни..

публикувано на 07.06.24 в 11:40

Пролетният Ratio форум - здравословен разговор за наука

Утре в "София Тех парк" ще се проведе Пролетният Ratio форум. "През последните години, въпреки че се занимаваме основно с теми от точните науки, виждаме, че е също толкова важно да имаш здравословен разговор за тези неща, да намериш пресечните точки между наука, етика, философия, право . Трябва да намериш начин, по който на хората да им е..

публикувано на 07.06.24 в 11:39