Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успеят ли евролидерите да убедят Орбан да не блокира подкрепата на ЕС за Украйна?

Саболч Пани: Ако оставят Орбан да продължи, ще окуражат и други държавни лидери с авторитарни наклонности да поемат по неговия път

| Интервю
Унгарският премиер Виктор Орбан.
Снимка: АП/БТА


Той се срещна с Путин само веднъж, откакто започна войната. Това беше наскоро в Пекин - на форума на инициативата "Един пояс, един път". Външният министър Петер Сиярто обаче се вижда с Лавров едва ли не през месец - в Москва - в Минск, в щаб-квартирата на ООН Ню Йорк... Орбан не само не е пътувал до Киев по време на войната, а въобще не се е срещал със Зеленски още от избирането му за президент на Украйна през 2019 година. Сиярто също не е имал двустранна среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Това е фрапиращо, защото Унгария и Украйна все пак са съседни страни. Няма логично обяснение. Както и няма логично обяснение защо унгарските лидери в същото време поддържат толкова близък контакт с Русия. Затова нямам отговор на този въпрос. Но стигам до извода, че причините са нещо, от което обществото се държи настрана.

Петро Порошенко беше спрян миналата седмица на границата от властите в неговата страна, както беше съобщено - на път за среща с Орбан в Будапеща. Защо унгарският премиер би се срещал с бившия президент на Украйна?

Странна ситуация се получи. Първо тук настана мълчание, когато се разпространи новината. СБУ - Службата за сигурност на Украйна - излизе със съобщение, че са отнели разрешителното на Порошенко да напусне страната. Защото планирал да се срещне с Орбан, а руската пропаганда щяла да използва случая да подклади разцепление сред украинския политически елит.

След няколко часа последва реакция от унгарското правителство, която фактически не отрече тези обяснения. На следващия ден външният министър Сиярто призна публично, че е била планирана среща Орбан-Порошенко. Не каза с каква цел. Само че инициативата е била на Порошенко. Така си и остава въпросът защо Орбан би се срещнал с бившия, а не с действащия президент на Украйна.
Премиерът Орбан вече публично дава да се разбере, че темата Украйна не бива въобще да е в дневния ред на срещата на върха на Европейския съюз идната седмица. Съгласен ли сте с мнението, че този път размразяване на еврофондове за Унгария няма да промени позицията му?

Журналисти, експерти и външнополитически наблюдатели тук са наистина изненадани от тази промяна в позицията на Орбан. Защото той досега твърдеше, че Унгария ще подкрепи присъединяването на Украйна към Европейския съюз и НАТО, ако Киев приеме законови поправки за образованието на националните малцинства. Защото унгарското правителство смята, че унгарското малцинство в Западна Украйна е дискриминирано. Това малцинство беше използвано като извинение за липсата на подкрепа за Киев. Но какво се случи през последните няколко седмици? Украйна каза: добре, ще променим тези закони. И съответните поправки бяха внесени в парламента в Киев.

Тогава обаче Виктор Орбан, както се казва, промени в движение правилата на играта. Обясни, че всъщност проблемът не е образованието на унгарското малцинство и употребата на унгарския език. Тревогата е вече за европейските данъкоплатци и за фермерите в Европейския съюз, чийто бизнес страда заради евтината земеделска продукция от Украйна. Тази рязка промяна според мен доказва, че загрижеността му за етническите унгарци в Украйна е била просто претекст, за да блокира евроинтеграцията на Украйна.

Това води до извода, че Орбан по някаква причина се опитва да помогне на Русия. Повече от 100 000 души в Украйна имат унгарско самозъзнание и говорят унгарски език. И интересът на Унгария и на унгарското правителство трябва да е те да станат част от европейската общност, в която е и самата Унгария.

- Ако Виктор Орбан печели избори след избори, означава ли това автоматично, че мнозинството от унгарците подкрепят Русия, а не Украйна?

- Унгарското общество е поляризирано. Главно защото правителствената пропаганда вече повече от десетилетие тръби едни и същи послания, описващи Русия като по-добър приятел и съюзник на Унгария. Затова поддръжниците на Орбан симпатизират на Русия и на Владимир Путин и са враждебно настроени към Украйна. Но те са само една част от електората.

Останалите - неутралните във вътрешната политика и поддръжниците на опозицията - са против Русия и за Украйна. Обществото наистина е разединено. Но логиката на премиера е, че в името на преизбирането му е необходимо да поддържа неговия си електорат мобилизиран, включително чрез прокремълски лозунги. Не бива да се подценява значимостта на поддръжниците му, защото ФИДЕС е най-популярната партия в Унгария. Но все пак те не представляват цялото ни общество. Има и много проукраински гласове.

- "Врагът" Брюксел не изглежда засега способен да накара Виктор Орбан да се съобразява с общоевропейските демократични ценности. Ще загуби ли Еврокомисията тази война на изтощение с него, просто защото мандатът й ще изтече преди тя да свърши?

- Не позицията на Орбан по отношение на Русия е целият проблем. Той отдавна си гради образ на антибрюкселски регионален лидер. Цялата вина за проблемите на Унгария неизменно се хвърля върху Брюксел - върху политиките на Европейската комисия. И тя вече повече от десетилетие не е в състояние да реши проблемите, които той създава.

Главният му проблем сега е замразяването на голяма част от еврофондовете за Унгария заради нарушения на върховенството на правото. И, разбира се, той се опитва да изнудва Европейския съюз чрез украинския въпрос. Така смята, че ще му бъдат отпуснати парите. Но нека да видим какво ще стане на срещата на върха.

- Вие как смятате, че ще се развият събитията там?

- Ако съдим по поведението на Орбан досега - освен, че говори колко лоши или неуспешни са санкциите срещу Русия, той никога не е налагал вето върху някой санкционен пакет на Европейския съюз. Би било прецедент, ако го направи този път. Към момента мнението на повечето анализатори е, че за пореден път изнудва Брюксел за еврофондове. Но аз не се наемам да прогнозирам.

- Как би могъл Брюксел да победи Виктор Орбан?  

- Не мисля, че Европейският съюз иска да победи Орбан. Не е това ролята му. Работа на опозицията в Унгария е, но още от 2010 година тя не успява да го направи. Това, което Европейският съюз може и трябва да направи, е да държи на собствените си ценности, закони и регулации - и по отношение на Украйна, и на прозрачното изразходване на еврофондовете.

Защото ако оставят Виктор Орбан да продължи да прави това, което прави през последните години, ще окуражат и други държавни лидери с авторитарни наклонности да поемат по неговия път - например наскоро избрания словашки премиер Роберт Фицо. Ако това стане, проблемът на Европейския съюз ще е вече много по-голям. Цял куп малки орбановци!

Евросъюзът се основава на компромиса. Същината на институциите му е бюрокрация и политическа прозаичност. Брюксел е същевременно и извънредно практичен. И затова мисля, че няма да търсят победа срещу Орбан, а сделка с него.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

Италиански археолози откриха светилище отпреди 4000 години в Кипър

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си Старопрестолният град е освободен от войските на..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат в социалните служби в страната до 31 октомври, като индексацията на пенсиите няма да се отрази на..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА. Манифестът на групата се фокусира върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата..

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър е новият британски премиер Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да..

публикувано на 07.07.24 в 17:02