Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината на бързи обороти: Сглобка, катарзис и много обрати през 2023

Автор:
Снимка: БГНЕС

Трудна политическа година с два избора в нея - парламентарни и местни, с много обрати и катарзиси, обвинения и помирения. Година, белязана от скандали. Подарила ни иновацията "сглобка" и за малко да ни поднесе още една – "разглобка".

Как се появи, разви и накъде отива многоглавата управляваща "некоалиция", чието съществуване разчита на обновения "феномен", ако се доверим на определението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ако има българско допитване за дума на годината, почти без съмнение за 2023-та победител щеше да бъде СГЛОБКА. И за да бъде контекстът напълно ясен, като политическа категория тя се появи в съпровод на "счупване" и така сглобяването и разглобяването белязаха цялата бурна хаотичност на отминаващата година.

Мария Филева разказва:

49-ото Народно събрание се отличава с ниско доверие и работа, протичаща предимно в атмосфера на скандали.

Обобщение на Даниел Инков:

През 2023 г. президентът Румен Радев беше и в управлението, и в опозиция. Той назначи петия си служебен кабинет през февруари. Годината може да завърши с орязани президентски правомощия, ако бъдат приети внесените в парламента промени в Конституцията. 

Сложни бяха отношенията между държавния глава и част от партиите - и в 48-ото, и в настоящото 49-о Народно събрание. Румен Радев остава най-сериозният критик на новата власт. 

Мира Стефанова припомня част от битките на президента през последните 12 месеца:

2023-та е годината, в която за първи път главен прокурор беше освободен предсрочно от поста си.

Висшият съдебен съвет, който през 2019 г. на фона на безпрецедентни протести безапелационно избра Иван Гешев за Обвинител номер едно, прекрати мандата му заради уронване престижа на съдебната власт. Преди това до колата на Гешев избухна взрив, а политическите сили, преговарящи за ново правителство, заговориха за радикална съдебна и конституционна реформа, свързана и с правомощията на главния прокурор.

Звуковата картина на бурната съдебна 2023 година е на Силвия Великова:

Високи цени, ниски доходи и протести белязаха отиващата си 2023 година. Най-социалният бюджет -този за 2024-та, според оценката на анализаторите, не успява да обхване всички искания за увеличение на некомпенсираните доходи от последните кризисни години. Инфлацията започна да се свива, но потребителската кошница продължи да натежава. Овладяването на високите цени ангажира две правителства. Енергетици и зърнопроизводители причиниха сътресения в управлението и провокираха острия тон на властта с тежки реплики, които ще се помнят. 

Наталия Ганчовска обобщава:

Два пъти през 2023 година Държавният бюджет стана заложник на сложните отношения между партиите, които подкрепят кабинета "Денков - Габриел". И докато през лятото той беше пренаписан именно от депутатите, сега още преди внасянето на най-важния финансов закон в парламента - от рекордната капиталова програма отпаднаха 1 млрд. лева. Причината - некоалиционните партньори бяха решили да пренебрегнат мерките за събираемостта и да оставят по-ниски ДДС ставки за някои "богопомазани" браншове, заради което тази сума беше изтрита от приходната част на бюджета. 

Марта Младенова разказва каква беше годината за държавната хазна:

Скандалите и успехите в българското изкуство през отиващата си 2023 година минаха пред погледите на трима министри на културата - двамата служебни и настоящият - от редовното правителство с премиер Николай Денков. Драмите в Народния театър, международната награда "Букър" на Георги Господинов в навечерието на 24 май за романа му "Времеубежище" и протестите за пари в последните месеци на годината - това са част от акцентите, които намират място в обзора на репортера Светослава Кузманова: 

Обобщенията на репортерите на БНР можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР отчете ръст на престъпленията в условията на домашно насилие през 2023 година

С близо 85% са се увеличили престъпленията в условията на домашно насилие. Това сочат данни от отчета на МВР за 2023 г. От вътрешното ведомство отчитат и увеличение на разкриваемостта с над 6 процента спрямо предходната година. От МВР уточняват, че са регистрирани 3 умишлени убийства в условията на домашно насилие спрямо 1 за 2022 година, както..

публикувано на 01.06.24 в 16:12

Ремонтират покрива на църквата "Света Троица" в Свищов

Министерството на културата отпусна 252 000 лева за авариен ремонт на покрива на съборната църква в Свищов, която е национален паметник на културата. Спешният ремонт на църквата "Света Троица" в Свищов се наложи след многото проливни дъждове, които допринесоха за разкопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби.  По фасадата и във..

публикувано на 01.06.24 в 16:04

Фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт" се провежда в Силистра

От днес до понеделник в Силистра се провежда фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт", като желанието на организаторите от Община Силистра е провеждането му да бъде регулярно и обвързано с различни празници и чествания. Идеята е продължение на еднократните събития, организирани от Общината през годините. На площад "Свобода" са разположени..

публикувано на 01.06.24 в 15:54
Киър Стармър

Британските политици продължават активната си предизборна кампания

Британските политици продължават активната си предизборна кампания като и последните проучвания на общественото мнение показват, че преднината на лейбъристите пред управляващите консерватори остава над 20 пункта. Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър междувременно заяви в интервю за вестник "Таймс", че стои в центъра на..

публикувано на 01.06.24 в 15:30

Продължават израелските атаки в Рафах

Продължават израелските атаки в южния град Рафах в Ивицата Газа тази сутрин, след като американският президент Джо Байдън обяви нова пътна карта за постигане на трайно прекратяване на огъня.  Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън Израелски танкове са открили огън в квартал Тал ас-Султан, в западната част на..

публикувано на 01.06.24 в 14:56

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.  Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит започна с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение". Десетки възпитаници на врачанските детски градини преминаха..

обновено на 01.06.24 в 14:53

Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, при която бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, съобщава БТА.  В публикация в "Телеграм" Зеленски изрази увереност, че партньорите на Украйна знаят какво точно е необходимо за това: да..

публикувано на 01.06.24 в 14:40