Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция от 12 държави предупреди хусите да спрат нападенията в Червено море

Червено море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания, Съединените щати и десет други държави отправиха предупреждение към подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен да спрат своите "силно дестабилизиращи нападения в Червено море или ще се наложи да понесат отговорност за последствията", след като напрежението в региона рязко се увеличи, съобщи вестник "Таймс". Съвместното изявление, което беше планирано с дни, е предназначено да бъде "последно предупреждение" към хусите, докато Обединеното кралство и САЩ подготвят военни действия зад кулисите, пише вестник "Таймс". 

Безпрецедентното предупреждение идва след седмици на атаки срещу търговски кораби, преминаващи през Червено море, принуждавайки някои големи компании да избягват района, което доведе до огромни разходи и закъснения на международното корабоплаване. В изявлението 12-те нации казват, че е имало "значителна ескалация" на нападенията през последната седмица срещу търговски кораби, включително обстрел с ракети и опити за отвличания. Няма пряко споменаване на заплахата от военни действия, но източници казаха по-рано, че са възможни координирани въздушни удари срещу цели на хусите. Бойни самолети на Кралските военновъздушни сили и кораби на Кралския флот могат да бъдат разположени заедно с американска бойна техника, за да превземат позициите на хусите на сушата или в морето. 

Близо 15 процента от световната търговия по вода минава през Червено море и експерти предупредиха, че цените на чая, виното, месото и рибата в супермаркетите в Обединеното кралство ще се покачат, тъй като доставките са обхванати от кризата. "Нека нашето послание сега бъде ясно: ние призоваваме за незабавно прекратяване на тези незаконни атаки и освобождаване на незаконно задържаните кораби и екипажи", се казва в изявлението на САЩ, Австралия, Бахрейн, Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Германия, Италия, Япония, Холандия и Нова Зеландия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йеменска групировка хуси се превръща в сериозна заплаха за международната търговия

Подкрепяна от Иран йеменска групировка хуси се превръща в сериозна заплаха за международната търговия. Започналите миналия месец нейни нападения срещу контейнеровози и танкери в Червено море и Аденския залив вече принудиха най-големите компании да..

публикувано на 18.12.23 в 17:49

Йеменските хуси: Всички кораби са в безопасност с изключение на израелските

Говорителят на хусите, Мохамед Абдул-Салам, посочи в публикация в социалната медийна платформа "X", че всички кораби в Червено и Арабско море са в безопасност с изключение на тези, които принадлежат на Израел. Йеменска групировка хуси се..

публикувано на 18.12.23 в 20:50
Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Лойд Остин: Изграждаме международна коалиция за справяне със заплахата на йеменските хуси

САЩ работят за създаване на международна коалиция, която да попречи на йеменските хуси да нападат кораби в Червено и Арабско море. За целта утре се очаква виртуално заседание на военноморски офицери от арабски държави и от членки на НАТО, съобщи..

публикувано на 18.12.23 в 23:43

ЕС, НАТО, САЩ и други страни осъждат нападенията на йеменските шиитски бунтовници хуси

ЕС, НАТО, САЩ и редица други страни излязоха с общо становище, осъждащо нападенията на йеменските шиитски бунтовници хуси срещу кораби в Червено море. За да защитят коридорите за корабоплаване през Суецкия канал, САЩ обявиха, че заедно с няколко държави..

публикувано на 20.12.23 в 22:40

Враждуващите фракции в Йемен се разбраха за ново примирие

Враждуващите фракции в Йемен са се съгласили на ново примирие, съобщава Франс прес.  Споразумението е факт след разговори в Саудитска Арабия и Оман на специалния пратеник на ООН Ханс Грундберг с представители на хусите и на международно..

публикувано на 23.12.23 в 20:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите..

публикувано на 31.07.24 в 03:31

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат..

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр -..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда..

публикувано на 30.07.24 в 19:48