Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Томанич: Ако международната общност не окаже натиск, нови избори в Сърбия няма да има

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбската прогресивна партия, партията на президента Александър Вучич, категорично спечели изборите на 17-ти декември и ще управлява сама. Пищни тържества организираха управляващите и отпразнуваха тоталното заглушаване на опозицията, почти пълното завладяване на медиите, логистичните способности на партията да докара избиратели от Република Сръбска в Босна и Херцеговина до урните в Белград, за да си подсигури властта в столицата, както и административния потенциал да манипулира избирателните и списъци.

Сръбската опозиция около движението "Сърбия срещу насилието", родено след масовите убийства през пролетта, на практика нямаше никакъв шанс на тези избори. И така с демократични средства в Сърбия беше циментирана автокрацията. Или може би не? Протестите там не стихват. Ако се вгледате в лицата на демонстрантите ще видите, че сърбите не искат повече да мълчат. Особено младите. Но в лицата им се чете и разочарование от Запада - засега само наблюдателите от ОССЕ определиха сръбските избори като опорочени. Брюксел и Вашингтон продължават да пипат с кадифени ръкавици, приемайки Вучич за гарант за сигурността и стабилността в региона. А на медийната критика на Запад президентът отговори кратко и ясно: "Не ме интересува кой отвън иска различно правителство и опозиция в Сърбия". А Москва му подшушна, че Западът се опитва да му организира "сръбски Майдан".

"Протестите след опорочените избори ще продължат, но ако международната общност не окаже натиск, нови избори няма да има и това ще е последният гърч на парламентарната демокрация в Сърбия". Прогнозата е на Александра Томанич, изпълнителен директор на Европейския фонд за Балканите в Белград.

Ще се съгласят ли управляващите на нови избори?

Това ще зависи до голяма степен от международната общност, защото президентът на Сърбия вече заяви, че изборите са били едни от най-добрите, почтените и какви ли не още суперлативи. Така че без международен натиск и без ясно послание, че резултатът от вота няма да бъде признат, не вярвам, че може да се стигне до повтаряне на изборите.

А какво ще стане с протестите?

Протестите продължават, опозицията вече го обяви. Както и студентите, и инициативата "Проглас". Това обаче ще стане след Рождество, което тук е на седми януари.


Как бихте определили опозицията? Дали "Сърбия срещу насилието" е наистина единна? И силна?

"Сърбия срещу насилието" е една доста пъстра коалиция. Тя обаче има категорични проевропейски позиции. Коалицията беше създадена броени месеци преди изборите и искаше да се възползва от най-големите протести против управляващите, на които Сърбия стана свидетел за последните 20-ина години. Причината бяха две масови убийства през месец май и тъкмо така бяха наречени протестите тогава - "Сърбия срещу насилието". Това име прие и коалицията. Така че тази коалиция е нова, разнородна и със сигурност е обект на голям натиск. Няма особена подкрепа от международната общност.

Знаете ли, ние в Сърбия, през последните две десетилетия все се питаме - каква е опозицията. Тя обаче е това, което е. Нямаме друга. И трябва да работим с нея. Лично аз проявявам разбиране към опозицията, защото е необходима много смелост, за да се занимаваш открито с политика в днешна Сърбия.

Казахте, че е необходима подкрепа отвън, за да се смени управлението. Изглежда обаче, че Вашингтон и Брюксел подкрепят президента Александър Вучич с надеждата той да признае Косово. Може ли Сърбия сама да се пребори за демокрация?

Първо да кажа, че е погрешно да се гледа на международната общност като на едно хомогенно монолитно цяло. Тя се състои от различни актьори, има различни нива, различни схващания и оттам - различни интереси. Като кажем Брюксел, това значи европейските институции. Тази година ще има европейски избори - нов парламент и нова Европейска комисия. Така че институциите сега са в края на мандата си и съответно - доста слаби. Впрочем те от доста дълго време подкрепят президентската Сръбска прогресивна партия и нейните действащи лица, очаквайки да се стигне до компромис - т.е. Сърбия да признае Косово. Това продължава от 10 години без никакъв успех, а междувременно демокрацията в Сърбия беше съсипана. Съсипани бяха институциите и медиите.

Така че цената, която Сърбия и нейните граждани плащат, вече е прекалено скъпа. И въпросът е - какво още трябва да се случи, за да се разбере, че очакванията на международната общност няма да се сбъднат? Че не си е струвало да се жертва демокрацията, която тъкмо беше започнала да се развива, за нещо, което няма да стане.


В Белград Вучич вероятно би изгубил изборите без докараните гласоподаватели от Босна и Херцеговина. В Сърбия като цяло обаче дали той нямаше да победи, дори и ако изборите бяха честни?

Какво означава "честни избори"? Преди всичко хората да могат да научават истинските неща, а не само да бъдат облъчвани от държавната пропаганда. Затова би трябвало да се започне от освобождаването на медиите. За да могат да се чуват и други мнения, и други позиции. Така ще се преодолее машинарията на една партия, която е може би най-голямата в Европа - Сръбската прогресивна партия на Вучич има над 700 хиляди членове. Това е една десета от населението.Тя отдавна не е партия, а агенция по заетостта, агенция за решаване на житейските проблеми.

Доста сме далеч от честните избори. Да не говорим за докарването на избиратели от други държави и градове. Първо трябва това да се разнищи, пък след това да говорим кой каква подкрепа има сред гласоподавателите.

Какво ще се случи през следващите месеци?

Кризата на демокрацията и парламентаризма беше интернационализирана тук, в Сърбия, през 2019-а година, когато за първи път пристигна делегация от Европейския парламент, за да посредничи между управляващите партии и опозицията за условията за избори. Оттогава досега обаче няма кой знае какъв резултат. Просто трябва да гледаме фактите. Засега има някои индикации от Германия - изказвания на депутати от Бундестага и изявления от външното им министерство - че провелите се избори в Сърбия не са достойни за страна-кандидатка за членство в Европейския съюз.

Моментът за промяна обаче е лош - наближаването на юни фокусът в Европа ще се премества върху европейските избори. Така че ако те не направят нещо конкретно сега - през януари и февруари - боя се, че това ще бъде последният гърч на парламентарната демокрация в Сърбия.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Полицейска патрулка се удари в ограда на жп светофар в Монтана

Полицейска патрулка се удари в желязна ограда на железопътна светофарна уредба в Монтана. Инцидентът е станал тази нощ малко след 3:00 часа. Има нанесени щети. Униформените в колата не са пострадали Полицията в Монтана изяснява причината за пътнотранспортно произшествие със служебен автомобил на местното Районно управление. При инцидента колата е..

публикувано на 13.05.24 в 13:46
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия. До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови..

публикувано на 13.05.24 в 13:10

Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика

Съветът на ЕС прие официално промени в Общата селскостопанска политика, с които се въвеждат по-опростени процедури, намалява се административната тежест и се дава възможност за повече гъвкавост при спазването на някои изисквания, свързани с околната среща.  Промените отговарят на исканията на фермерите и са свързани с техните протести в различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:59
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Горната камара на руския парламент изслуша Лавров преди преназначаването му като външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако западните страни искат да решат украинската криза на бойното поле, Москва е готова за това. "Това е тяхно право, ако искат на бойното поле - да бъде на бойното поле", каза Сергей Лавров в хода на обсъждането в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) на преназначаването му като..

публикувано на 13.05.24 в 12:58