Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Томанич: Ако международната общност не окаже натиск, нови избори в Сърбия няма да има

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбската прогресивна партия, партията на президента Александър Вучич, категорично спечели изборите на 17-ти декември и ще управлява сама. Пищни тържества организираха управляващите и отпразнуваха тоталното заглушаване на опозицията, почти пълното завладяване на медиите, логистичните способности на партията да докара избиратели от Република Сръбска в Босна и Херцеговина до урните в Белград, за да си подсигури властта в столицата, както и административния потенциал да манипулира избирателните и списъци.

Сръбската опозиция около движението "Сърбия срещу насилието", родено след масовите убийства през пролетта, на практика нямаше никакъв шанс на тези избори. И така с демократични средства в Сърбия беше циментирана автокрацията. Или може би не? Протестите там не стихват. Ако се вгледате в лицата на демонстрантите ще видите, че сърбите не искат повече да мълчат. Особено младите. Но в лицата им се чете и разочарование от Запада - засега само наблюдателите от ОССЕ определиха сръбските избори като опорочени. Брюксел и Вашингтон продължават да пипат с кадифени ръкавици, приемайки Вучич за гарант за сигурността и стабилността в региона. А на медийната критика на Запад президентът отговори кратко и ясно: "Не ме интересува кой отвън иска различно правителство и опозиция в Сърбия". А Москва му подшушна, че Западът се опитва да му организира "сръбски Майдан".

"Протестите след опорочените избори ще продължат, но ако международната общност не окаже натиск, нови избори няма да има и това ще е последният гърч на парламентарната демокрация в Сърбия". Прогнозата е на Александра Томанич, изпълнителен директор на Европейския фонд за Балканите в Белград.

Ще се съгласят ли управляващите на нови избори?

Това ще зависи до голяма степен от международната общност, защото президентът на Сърбия вече заяви, че изборите са били едни от най-добрите, почтените и какви ли не още суперлативи. Така че без международен натиск и без ясно послание, че резултатът от вота няма да бъде признат, не вярвам, че може да се стигне до повтаряне на изборите.

А какво ще стане с протестите?

Протестите продължават, опозицията вече го обяви. Както и студентите, и инициативата "Проглас". Това обаче ще стане след Рождество, което тук е на седми януари.


Как бихте определили опозицията? Дали "Сърбия срещу насилието" е наистина единна? И силна?

"Сърбия срещу насилието" е една доста пъстра коалиция. Тя обаче има категорични проевропейски позиции. Коалицията беше създадена броени месеци преди изборите и искаше да се възползва от най-големите протести против управляващите, на които Сърбия стана свидетел за последните 20-ина години. Причината бяха две масови убийства през месец май и тъкмо така бяха наречени протестите тогава - "Сърбия срещу насилието". Това име прие и коалицията. Така че тази коалиция е нова, разнородна и със сигурност е обект на голям натиск. Няма особена подкрепа от международната общност.

Знаете ли, ние в Сърбия, през последните две десетилетия все се питаме - каква е опозицията. Тя обаче е това, което е. Нямаме друга. И трябва да работим с нея. Лично аз проявявам разбиране към опозицията, защото е необходима много смелост, за да се занимаваш открито с политика в днешна Сърбия.

Казахте, че е необходима подкрепа отвън, за да се смени управлението. Изглежда обаче, че Вашингтон и Брюксел подкрепят президента Александър Вучич с надеждата той да признае Косово. Може ли Сърбия сама да се пребори за демокрация?

Първо да кажа, че е погрешно да се гледа на международната общност като на едно хомогенно монолитно цяло. Тя се състои от различни актьори, има различни нива, различни схващания и оттам - различни интереси. Като кажем Брюксел, това значи европейските институции. Тази година ще има европейски избори - нов парламент и нова Европейска комисия. Така че институциите сега са в края на мандата си и съответно - доста слаби. Впрочем те от доста дълго време подкрепят президентската Сръбска прогресивна партия и нейните действащи лица, очаквайки да се стигне до компромис - т.е. Сърбия да признае Косово. Това продължава от 10 години без никакъв успех, а междувременно демокрацията в Сърбия беше съсипана. Съсипани бяха институциите и медиите.

Така че цената, която Сърбия и нейните граждани плащат, вече е прекалено скъпа. И въпросът е - какво още трябва да се случи, за да се разбере, че очакванията на международната общност няма да се сбъднат? Че не си е струвало да се жертва демокрацията, която тъкмо беше започнала да се развива, за нещо, което няма да стане.


В Белград Вучич вероятно би изгубил изборите без докараните гласоподаватели от Босна и Херцеговина. В Сърбия като цяло обаче дали той нямаше да победи, дори и ако изборите бяха честни?

Какво означава "честни избори"? Преди всичко хората да могат да научават истинските неща, а не само да бъдат облъчвани от държавната пропаганда. Затова би трябвало да се започне от освобождаването на медиите. За да могат да се чуват и други мнения, и други позиции. Така ще се преодолее машинарията на една партия, която е може би най-голямата в Европа - Сръбската прогресивна партия на Вучич има над 700 хиляди членове. Това е една десета от населението.Тя отдавна не е партия, а агенция по заетостта, агенция за решаване на житейските проблеми.

Доста сме далеч от честните избори. Да не говорим за докарването на избиратели от други държави и градове. Първо трябва това да се разнищи, пък след това да говорим кой каква подкрепа има сред гласоподавателите.

Какво ще се случи през следващите месеци?

Кризата на демокрацията и парламентаризма беше интернационализирана тук, в Сърбия, през 2019-а година, когато за първи път пристигна делегация от Европейския парламент, за да посредничи между управляващите партии и опозицията за условията за избори. Оттогава досега обаче няма кой знае какъв резултат. Просто трябва да гледаме фактите. Засега има някои индикации от Германия - изказвания на депутати от Бундестага и изявления от външното им министерство - че провелите се избори в Сърбия не са достойни за страна-кандидатка за членство в Европейския съюз.

Моментът за промяна обаче е лош - наближаването на юни фокусът в Европа ще се премества върху европейските избори. Така че ако те не направят нещо конкретно сега - през януари и февруари - боя се, че това ще бъде последният гърч на парламентарната демокрация в Сърбия.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизонния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00
Собствениците на фермата Николай и Благовеста Василиеви

Най-голямата биоферма за телешко месо в ЕС унищожава 1000 животни

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична  ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават ,че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила". Днес фермерите ще внесат специално отворено писмо до президента,..

публикувано на 05.07.24 в 07:54

Герган Ценов: България просто не може да привикне към идеята за ред, законност и либерална демокрация

Днес - 05.07, в 9.30 часа граждани, активисти и защитници на човешките права ще се съберат пред Административен съд – София град, за да протестират срещу депортации, които смятат за нелигитимни. Те изразяват съпричастност със саудитския дисидент Абдул Рахман ал Халиди. След 2 години и 8 месеца, в които води поредица от дела, обжалващи отказа за..

публикувано на 05.07.24 в 07:40

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:37
Виктор Орбан

Виктор Орбан на посещение в Москва, посреща го Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, ще посети в петък Москва и ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. За това съобщава електронното издание на "Файненшъл таймс", като се позовава на три независими източника - един от унгарското правителство и двама от..

публикувано на 05.07.24 в 07:28

Изслушване на служебния премиер в рамките на парламентарния контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06