Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генното редактиране на поправителен. Ще се събере ли мнозинство при повторното гласуване?

Д-р Ивелин Ризов за метода: Все едно във "Война и мир" да промените една буква. Темата е благодатна за спекулации

| Интервю
Снимка: Сдружение „За Земята“

Темата за новото законодателство, което Европейската комисия готви в областта на геномните технологии, се превърна в обект на спорове между учените и терен на спекулации със страховете на хората.

В края на миналата седмица неправителствени организации организираха кръгла маса, на която алармираха, че според тях нов регламент на ЕК се налага под натиска на агрохимическото лоби и предвижда храни, произведени по този начин, да бъдат оставени без етикетиране, без проверка и без оценка на риска. Организаторите на кръглата маса обаче не дадоха възможност на учени, които защитават различна от тяхната теза, да се включат в дискусията.

Д-р Ивелин Ризов представлява България в работните групи по новия европейски регламент.

Тази тема е изключително специфична и изключително благодатна за спекулации, смята той.

По думите му, има голяма разлика между ГМО и спорните нови геномни техники. И двата подхода използват молекулярни техники за въвеждане на промени в генома, но при ГМО се използва трансгенеза – пренос на генетичен материал между далечни организми: например от риби в растения, в генома на приемника се вкарва чужд, неспецифичен материал. При геномните техники се има предвид генно редактиране – променя се собствен генетичен материал, или метод, по който се пренася такъв между близки видове, например дивите родственици на съвременната царевица или картоф.

"Говорим за създаване на генетични промени, които са много близки до тези, които спонтанно възникват в природата или които са аналогични на генетичните промени, които се провеждат чрез класическата селекция. Цялата селекционна дейност, които човечеството провежда през последните 10-15 000 години е точно тази – въвеждането на генетични промени", пояснява Ризов.

Оригинално методът на генното редактиране и най-прецизният му вариант: т.нар. молекулярни ножици, е възникнал в резултат на изследвания за корекции при генетични заболявания при хората, уточнява още специалистът.

"Оригинално методът е разработен с цел лечение на генетични наследствени заболявания при хората."

За да онагледи генното редактиране и прецизността на генетичните мутации, д-р Ивелин Ризов дава пример – все едно във "Война и мир" да промените една буква.

При гласуването през декември испанското председателство не успя да достигне прага на съгласие по темата. В подкрепа гласуваха 17 държави членки, които съставляват 57, 9% от населението на ЕС, а за постигането на квалифицирано мнозинство са необходими минимум 15 държави, които съставляват 65% от населението.

За да се постигне квалифицираното мнозинство, са необходими още 7% от населението на ЕС, тоест зависи коя държава би променила позицията си. Това може да се случи с промяна във вота например на Полша или комбинация от други малки държави. Германия през декември гласува "въздържал се". Същата бе и позицията на България. Франция, Италия и Португалия - "за".

Еврорегламентът касае две категории на продуктите, получени с нови геномни техники. Той ще влезе в сила две години след приемането му. Ще се проведе оценка на въздействието.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14