Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОНТУРИ – Сетивният и изобразителен подкаст

Двете авторки на аудиопоредицата, посветена на едни от най-именитите български художници на ХХ в., разказват за мултимедийния си творчески подход в предаването „Изотопия“

Къде е скрита искрата, която запалва нови идеи?

С този въпрос се занимаваме в Автономията за слушане. Отговорът търсим от Диана Трифонова, редактор и преводач и Бояна Стоилова, автор и водещ на подкаста КОНТУРИ, който щрихира животa на едни от най-познатите български художници на ХХ в.

Във фокуса на „Изотопия“ попада именно въпросният подкаст, който двете дами, заедно с ко-продуцента и аудио монтажист Илиян Ружин, създават.

За да сме в почти абсолютен унисон с творческия подход на Диана и Бояна, в тази статия ще опитаме да следваме структурно концепцията на аудиопортретите.


ГЛАВА ПЪРВА: Генезисът на идеята за КОНТУРИ

Диана Трифонова: „Импулсът ни беше даден от желанието ни на разбираем език, без много сложни думи, да разказваме за едни от най-бележитите имена, които са представители на българското изобразително изкуство. Всички сме ги виждали в учебниците, чували сме оттук оттам нещо, учителки по изобразително изкуство най-вероятно са ни споменавали някакви неща, но вероятно голяма част от нас не знаят нищо за тях истински“.

Свързване на името с произведенията, а оттам - защо и как те са били произведени. В тези няколко изречения се състои есенцията на КОНТУРИ.

Бояна Стоилова: „Идеята за КОНТУРИ всъщност престоя доста дълго време като аудиобележка в телефона ми. С Диана се запознахме през 2019 г. Работихме заедно по проект за възстановяване на Епископската базилика в Пловдив. Бях ангажирана около комуникацията на проекта в дигиталните медии и инициирах създаването на няколко аудиоепизода, които да разказват за някои интересни моменти от историята на това място.“

Друг импулс дава и желанието им да дадат друга форма на цялото текстово съдържание, което е вътре в базиликата.

„Аудиото е много добър вариант да учим и да приобщаваме“, казва Бояна.


ГЛАВА ВТОРА: Многопластов подход в сетивността

Още една от идеите на КОНТУРИ е да даде алтернативен достъп до подобно знание на хора със зрителни затруднения. Затова подкастът излиза от рамките на класическите аудио канони на този формат и звучи мултимедийно, ангажирайки допълнително сетивните ни възприятия. Усещане като за аудио гид в галерия, като своеобразен многопластов подход в сетивността.

Бояна Стоилова: „Често материалите са текстово ориентирани. Затова с КОНТУРИ ние искахме да запълним една малка празнина. Водещ е аудиоразказа, но ние играем и с въображението на слушателя.“


Диана Трифонова: „Възможността да комбинираме аудио, текстово съдържание и изображения със сигурност е търсен ефект, тъй като си даваме сметка, че използването на различни елементи може по най-силен начин да влияе на нашата аудитория и всъщност да я създаде. Съвременните слушатели са свикнали да използват всички различни инструменти на едно място – аудио, видео и звук. Именно затова всичко, което ни попадна и ни се стори релевантно, решихме да го подредим в тази цялостна картина.“


ГЛАВА ТРЕТА: Подбор на художници и яркото им изплуване

Бояна Стоилова: Първият сезон на КОНТУРИ ще се състои от 4 епизода – всеки от тях е фокусиран върху живота и творчеството на един наш художник.“

Засега са налични два от епизодите. Останалите двама нашите гости искат да запазят в тайна до тяхното публикуване.

Диана Трифонова: Това, което изплува най-ярко в моето създание, когато се каже български художник, е Цанко Лавренов. Заради специфичния му стил и това колко по-различен е в сравнение с всичко, което съм виждала, а и по някакъв начин на международна сцена.“

Цялото интервю с Диана Трифонова и Бояна Стоилова може да чуете в звуковия файл над тескта.

А втория епизод на подкаста КОНТУРИ, посветен на Цанко Лавренов можете да видитие/чуете тук:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30