Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всеки млад юрист си казва – щом г-жа Атанасова може до достигне този връх в юридическата професия, значи той е достижим"

Адвокат Арнаудов: Някой трябва да каже, че царят е гол! КС да каже къде бърка парламентът

Съдът може да се произнесе до деня на клетвата, смята председателят на Адвокатската колегия в Плевен

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд може да се произнесе до петък (когато е клетвата - бел. ред.) по избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Ивайло Арнаудов, председател на Адвокатската колегия в Плевен. 14 адвокатски колегии в страната реагираха и излязоха с остра позиция срещу решението на парламента. Очаква се най-многобройната – софийската, да се присъедини към позицията.

"Искахме да бъдем като предпазна лампа. Да светнем навреме", обясни той и напомни, че гилдията на адвокатите е най-многобройната юридическа гилдия в страната.

"Изникна въпросът подготвен ли е този колега (Десислава Атанасова – бел. ред.) за предизвикателствата да брани Конституцията? Нима този, който може да я промени за кратък период от време, е същият, който трябва да я брани? (…) Всеки юрист, бидейки млад, си казва – щом г-жа Атанасова може до достигне този връх в юридическата професия, значи той е достижим", каза Арнаудов.

"До днес Конституционният съд все още е светая светих. Демонстрацията, която направиха народните представители, показа дефицити, които са различни при двамата кандидати. Всичко това се подсили по начина, по който Народното събрание определи техния мандат. Тук леко се превишиха възможностите на Народното събрание. КС е този, който трябва да каже къде бърка НС."

Нима някой си спомня избора на предишни конституционни съдии? Това е така, защото са безспорни личности, изтъкна още адвокат Арнаудов.

Реакцията на президента е успоредна с нашата, посочи юристът.

"Някой трябва да каже, че царят е гол", смята той.

Ивайло Арнаудов изрази надежда за бърза реакция на конституционните съдии преди клетвата на новоизбраните, за да не се стига до "водевилен ефект, защото той не е удобен за никого в обществото". Той е категоричен, че КС може да се произнесе до петък, тъй като "за юристите няма казус".

"Всичко изглежда много нечисто", коментира Арнаудов в предаването "Преди всички".

В политическите реакции на управляващите срещу действията на президента относно избора на двамата нови конституционни съдии Ивайло Арнаудов вижда "вид несъгласие - защо сега ни разваляте хубавата работа". Според него "така изглежда отстрани, а всъщност това са част от юридическите ходове в тази ситуация".

Цялото интервю слушайте в звукови файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50