Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всички карти са в ръцете на "Хамас" - за да спаси народа на Газа, трябва да прекрати войната"

Мохамед Халаф: Намираме се пред нови правила в сблъсъка между САЩ и Иран

"Очаквам този път разрушителен удар на САЩ срещу Иран, а не срещу неговите проксита"

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

Намираме се пред нови правила на сблъсъка между САЩ и Иран.

Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф и уточни, че за първи път в последните месеци има убити американски военни в атаки срещу бази на САЩ в региона на Близкия изток.

Той припомни, че през последните месеци, откакто започна войната в Газа, има около 185 атаки "срещу американските военни бази и интереси в региона":

"Да не забравяме, че хутите блокират световната търговия с действията си в Червено море. Проксита на Иран в Ирак и в Сирия продължават през тези месеци да атакуват американските интереси в региона, а това не може да се случи без заповеди от Иран, който ги финансира и въоръжава. Техеран ги използва във външната си и вътрешна политика, когато има проблеми със САЩ и въобще със Запада".

Според Мохамед Халаф в следващите 24 или 48 часа са възможни всички варианти в отговора на Джо Байдън, който е в много деликатна ситуация, защото критиките срещу него са и в Конгреса, и в Сената, а и Доналд Тръмп се включи с обвинение, че Байдън е слаб президент, "който бездейства при атаките на прокситата на Иран срещу американските интереси в Близкия изток".

"Иран стои зад всички атаки. Във войната в Газа, защото дава възможност на "Хамас" да атакува Израел. Иран стои зад дестабилизацията. Иран е виновен за въоръжените конфликти в Сирия, в Ирак, в Ливан, в Газа, в Йемен. ... Иран води война срещу целия свят в този момент". 

Въпрос за 1 млн. долара е дали този път ударът няма да бъде насочен срещу военни бази и стратегически обекти вътре в Иран, а не срещу негови проксита, коментира журналистът и добави:

"Ако това се случи, това го искат американските политици и в Пентагона, накъде отива регионът на Близкия изток. Тук е въпросът, какво ще се случи в следващите 24-48 часа". 

Мохамед Халаф изказа предположение, че този път САЩ ще отговори с разрушителен удар срещу Иран.

"Всичко зависи от отговора на САЩ срещу Иран и дали аятоласите искат да има такава разширена война в региона, това съвпада ли с техните интереси и с интересите на съюзниците на Иран - Китай и Русия. Това е въпросът. Какво ще правят тези световни фактори, за да убедят Техеран да прекрати тази разширена война и да спре да дава указания на прокситата му да престанат да атакуват и да дестабилизират региона".

Журналистът подчерта, че Израел не приема "Хамас" да остане на власт и настоява да предаде оръжието си:

"Вече има гаранции от държави в региона военните лидери на "Хамас" да бъдат евакуирани, като се споменава държавата Алжир, да отидат там, за да са по-далече от територията на Израел и палестинските територии в Близкия изток". 

По думите на Халаф Израел ще продължава да води войната в Газа, докато не се увери напълно, че "Хамас" няма повече да бъде заплаха за сигурността на страната:

"Няма да позволят на "Хамас" да има повече оръжие. А кой ще управлява след това, никой не знае. Никой не знае какво ще се случи на следващия ден след спирането на тази война". 

Израел е постигнал унищожаване само на 40% от капацитета и арсенала на "Хамас", подчерта журналистът и уточни, че все още има много тунели в Южна Газа, където се намират заложниците от Израел, "обградени от военните лидери на "Хамас" и затова израелците не могат да предприемат никакви действия срещу тях, защото така ще убият и собствените си граждани, които са в тези тунели":

"Това е дилемата пред Израел - дали да се откажат от техните граждани и да продължат да водят тази война, като унищожават тези тунели в южната част на Газа, или да чакат някакво решение от посредничеството, което се води - не само в Париж, имаше и в други европейски държави". 

Това, което трябва да се постигне в близките дни, е "Хамас" да се съгласи да предаде оръжието си и военните лидери да напуснат територията, а какво ще направят Израел с тях, това ще се решава нататък, каза Халаф и подчерта, че всички карти са в ръцете на "Хамас" - ако искат да спасят народа на Газа, трябва да прекратят войната, израелците няма да спрат, защото се чувстват застрашени за сигурността си.

Интервюто на Снежана Иванова с Мохамед Халаф в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата. Организацията за изборите на 9 юни обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб за..

публикувано на 20.05.24 в 14:06
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Загинали са и деветимата души на борда.  Иран обяви петдневен траур.  Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58

Празник на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал в миньорския град. На площада в Мадан бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали. Празникът на маданския кристал за втора поредна година събира множество гости и жители на града, които с..

публикувано на 20.05.24 в 13:51
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно и без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса. Желанието на Съвета на ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики. Така коментира протестът на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23