Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ролята на центрист ще се оспорва в идните месеци и години"

Първан Симеонов за битката между Пеевски и Радев: Става въпрос за пренареждане под повърхността

"Президентът е в стратегически силна позиция"

| Интервю
Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова
Продължава размяната на реплики между Румен Радев и Делян Пеевски.
"Сглобката атакува президента от много време. Той е необходимата удобна мишена, след като те се сдобриха помежду си. Господин Пеевски може да изнесе тази атака", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Той посочи и други възможни линии на разсъждение относно случващото се на политическата сцена.

"Възможно е това да има връзка с вътрешните събития в ДПС. Тук е външният министър на Турция, който се срещна с господин Мустафа Карадайъ. 

От масовите анализи в момента убягва, че прокуратурата в България даде много ясно да се разбере, че е против идеите за съдебна реформа. Част от патоса на господин Пеевски отива и в тази посока.

Друга линия е, че президентът Радев, който трудно може да бъде наречен проамерикански настроен, изцяло се позова на един американски инструмент, като санкциите "Магнитски".

Очевидно става въпрос за пренареждане под повърхността, заключи политологът.

Радев е най-рейтинговият играч в страната, напомни Симеонов. 

"Понякога е имиджово удобно да имаш точно такъв противник, който в годините беше демонизиран. Когато се срещат такива противници – единият, от които няма какво повече да губи, а другият има много, защото има доста висок рейтинг, то тогава президентът е уязвимият. Имаме ситуация, в която президентът Радев се изправя срещу силен противник, но е в по-удобна позиция от гледна точка на обществената популярност. Нещо повече – той е в удобна позиция от гледна точка на прословутата ниша за партия, за която всички говорят".

Президентът е в стратегически силна позиция, обобщи Първан Симеонов.

"Сглобката надценява влиянието и популярността си на моменти, включително през такива крайни жестове като тези на господин Пеевски. От другата страна стоят хора като Костадинов, които са крайно радикални за умерения български масов политически вкус. Създава се ниша за нещо по-центристко. В дългосрочен план Радев е на плюс, защото тази ниша я има. Ние сме в ситуация, в която българите все по-малко гласуват. Властта има много ниско доверие. В София за една бройка щеше да има червен кмет - само заради протестното и наказателно поведение на хората. Трупа се напрежение. Сглобката знае, че логиката е, че ако президентът легитимира нещо, то да не е сега. Те се мъчат да го провокират и да го удрят така, че този рейтинг, който е натрупал, да се изхаби. Това е нормално политическо сражение. Лошото е, че хората ще започнат съвсем да обръщат поглед от партийната сцена". 

Политологът обаче не вижда логика президентска партия да се появи през тази година. 

Той обясни, че ако продължава битката на тези два лагера, по-умереният в мнозинството си българин ще презре и двете крайности. 

"Тук идва шанс за Борисов, който днес се вживя в ролята на центрист, на рефер. Тази роля на центрист ще се оспорва в идните месеци и години. Радев е един кандидат за центрист, Борисов е традиционен в тази ниша и ще се мъчи да си я върне. Един от новите кандидати за центрист ще бъде Пеевски. Тази битка може да има и стратегическо измерение". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВФ: Има условия за стабилен икономически растеж на Кипър тази година

Нарастването на доходите в Кипър, притокът на средства по Плана за възстановяване и устойчивост и преките чуждестранни инвестиции са условия за стабилен икономически растеж на страната през тази година. Това е позицията на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд /МВФ/, който одобри оценката за Кипър от завършилата мисия на финансовата..

публикувано на 01.06.24 в 20:50

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54