Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят биографичната книга "Стефан Данаилов. Игра на живот"

| Интервю
Георги Тошев
Снимка: БГНЕС

Тази вечер от 18 часа в салона на Народното читалище "Николай Хайтов 1936" в София ще бъде представена биографичната книга "Стефан Данаилов. Игра на живот", както и филма "Ламбо от София" на Георги Тошев.

"Това е втората книга, която направих за Стефан Данаилов. Първата направихме, за щастие, заедно. След което в една от последните ни срещи Стефан Данаилов изпълни една моя заръка - да си събере архива. Хора, като него, нямаха архив, те никога не са предполагали, че някой ще се интересува от техния живот, че това, което правят, е значимо за другите", разказа пред БНР журналистът Георги Тошев. 

"При една от последните ни срещи той ми даде две пликчета и каза "Вземи тези неща, които намерих, и нещо направи, ако прецениш, че има за кого. Така се разделихме със Стефан. Това е едно много тежко завещание, една много тежка заръка, която ми беше трудно да изпълня, но успях", продължи той. 

В предаването "Преди всички" Тошев разказа за тефтера на Стефан Данаилов, в който много емоционално, но лаконично, е записвал неща, които са го вълнували. Имало е също безценни фотографии, лични неща. 

"Когато прочетох този тефтер, не знаех докъде и колко мога да си позволя да публикувам. Нашият негласен договор беше, че хората трябва да знаят достатъчно за публичните личности", отбеляза журналистът. Според него силата на Стефан Данаилов е била неговата откровеност. 

В книгата има и любов, и политика, и политически процеси, изтъкна Георги Тошев.

А за филма каза, че това е една софийска, много лична история, в която оживява градът с кадри от филми - София от 60-те, от 50-те години до днешни дни. 

"Градът присъства в живота на Стефан Данаилов. Но мисля, че и Стефан Данаилов е дал много на този град". 

С поредица от събития през тази седмица ще бъдат отбелязани и 90 години от рождението на Татяна Лолова. Първото събитие е в събота от 18.30 часа, отново с филм на Георги Тошев - "Последният спектакъл".

Журналистът сподели, че едно от най-големите събития в живота му са именно тези срещи. С някои от тези велики българи той е станал и приятел. 

"Новата книга "От А до Я" разказва Татяна Лолова през думи и букви от българската азбука. Това беше труден начин как да преподредиш живота ѝ. Оказа се, че една жена като Татяна Лолова, една актриса като нея има толкова много още за разказване. Книгата "От А до Я" вади нови истории и много нови снимки, които се публикуват за първи път", разказа той. И добави, че филмът е различен - той е емоционален спомен, в който една жена толкова много се радва на живота и другите в края на своите дни. 

"Това е удивителният копнеж на един човек да обича". 

На 13 февруари от 19.30 часа в Сатиричния театър цялата трупа посвещава спектакъла "Празнуваме Татяна Лолова". Заповядайте да празнуваме Татяна Лолова, защото тези личности заслужават, покани Георги Тошев и добави, че билетите за спектакъла са на символични цени.

Интервюто на Силвия Великова с Георги Тошев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42