Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Цветелина Спиридонова: В България имаме подготвени лекари за еднодневна медицина

Владислава Цолова, НПО: Единодушно се обединихме, че за много процедури е достатъчен ден амбулаторна помощ, за да се направят изследвания и диагностика

| Интервю
Д-р Цветелина Спиридонова
Снимка: higia.bg

В България има добре подготвени кадри за еднодневна медицина. Проучване, преди 7 години, сред хирурзи на национално ниво, "съгласни ли сте да работите еднодневна хирургия", показват, че над 65% е одобрението. Сред пациентите то също е над 68%. Това сподели пред БНР доц. д-р Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация в КРИБ и изпълнителен директор на болница "Хигия".

В предаването "Нещо повече" д-р Спиридонова коментира ползите и минусите от предложението за въвеждане еднодневна хоспитализация и увеличаване на клиничните пътеки с над 25%.

Предложението е на БЛС и мнението е, че въвеждането на лечение за пациенти за един ден е пример за ефективно използване на болничното лечение, защото 80% от заболяванията не са нуждаят от дълго пролежаване в болница, достатъчно е да има изследвания и процедури за ден.

"Структурите за еднодневна медицина трябва да са отдалечени на не повече от час от болнично заведение, което може да поеме пациента, ако се наложи. В малки населени места няма как –диагностични може, но инвазивните не. На този етап в България имаме опит, но дневните процедури повече се извършват в рамките на болниците. Истинската еднодневна медицина се извършват в индивидуално обособени структури, при много стриктни правила, пациентите имат директен контакт с дежурното лице", обясни д-р Спиридонова.

"Полза от еднодневната медицина имат не само болниците като се освобождава възможност за приемане на повече пациенти, но големите предимства за пациентите са психологическата нагласа – сутринта тръгваш, а вечерта се прибираш. И тя е много важна особено за деца и възрастни хора. Второ статистически е установено намаляване на риск от тромбемболия от залежаването. И най-вече изключително нисък е процентът на случаи на вътреболнична инфекция, под 1% са усложнения при пациенти лекувани за ден и те не са за пренебрегване", аргументира мнението си д-р Спиридонова.

"Комуникирахме с много от нашите организации и единодушно се обединихме, че за много процедури е достатъчен ден амбулаторна помощ, за да се направят изследвания и диагностика. До момента пътеките са такива, че пациентът трябва да лежи 3 дни. Много добра идея е да се официализира престоят в болница за ден, което намалява разходите на НЗОК и тези средства ще се пренасочат към по-дълги пътеки, които изискват по-сериозно лечение", сподели положителната си позиция Владислава Цолова от Националната пациентска организация (НПО).

"Впечатлена съм от прогресивното мислене на пациентите, интервюирани от пациентските организации. Защото това е правилната тенденция. Сега в ситуацията е следната – официални клинични пътеки за еднодневен престой няма и това датира от 6 до 7 години, защото в българската здравна система такива клинични пътеки бяха обособено през 2008 г. и просъществуваха в 2016 г. Имам дисертация по темата и самата аз съм направила над 500 оперативни намеси на принципа на еднодневен престой, и така известната еднодневна, дневна, хирургия. ОТ 2017 г е възможно пациентът е възможно да бъде изписан в рамките на деня но заплащането от Касата не е на стойността на клиничната пътека, а при някои процедури и до 70%, ако не и по-малко. Твърдя, че това е изключително грешно. Истината е че дневната медицина или дневната хирургия изисква майсторски клас на лекарите и те би трябвало да получават, ако не по-високо заплащане, то равно на това, че са си свършили работата, не за няколко дни, а за много по кратък период.  Имам доклад по темата на световния конгрес по хирургия и там се отбелязва, че "еднодневната хирургия" е "мастер хирургия" и колегите там възприеха това становище", аргументира се д-р Спиридонова.

 Тя допълни, че над 5 специалности в медицината могат да извършват терапии и интервенции в рамките на "еднодневна клинична пътека". Д-р Спиридонова, която е хирург предупреди, че "не говорим, че взимаме всеки втори пациент, има много тежки правила - кои пациенти могат да бъдат лекувани в рамките на деня – "дейлимедисин".

От Пациентската организация дадоха за пример диагностицирането на деца с аутизъм. Към момента те трябва да бъдат приети в болница по клинична пътека за 5 или 7 дни. А за самите деца с ментални проблеми е най-добре да си бъдат вкъщи. Към Националната пациентска организация вече има е секция "Ментално здраве", съобщи  Владислава Цолова.

"Създаваме центрове за висококвалифицирана помощ за деца, работим с детски психиатри и логопеди. Нашите детски психиатри са много добри и по отношение на диагностиката и на наблюдение, така че стационарът не е необходим и да се прави диагностика от 3 до 7 дни. Еднодневната диагностика ще е достатъчна. Менталното здраве е една голяма нища в България  и трябва да се обърне сериозно внимание, дори с еднодневна диагностика не само за децата с аутизъм, а за всички подрастващи", сподели Цолова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Засега няма заповед за удължаване на забраната за износ на инсулин

Все още няма публикувана заповед за ново удължаване на забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Срокът на мораториума изтича днес.  Преди месец служебният здравен министър Галя Кондева го удължи заради данни за нередовни доставки, забавяне или отказ от търговците на едро да заредят посочените лекарства в аптечната мрежа. Износът..

публикувано на 16.05.24 в 15:05

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:00

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана за участието си в три съвместни научноизследователски проекта в областта на отбраната. Европейската комисия обяви резултатите от отправените през 2023 г. покани за участие. Избрани са общо 54 проекта, като финансирането им възлиза на 1,031 милиарда евро...

публикувано на 16.05.24 в 14:59
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Парите в образованието да са срещу качество

Ако приоритет ни е да запазим качеството на образованието, нека първо да проверим качеството на преподавателите в университетите и след това да бъде заслужена заплатата, която те получават, т.е. парите да са срещу качество. Това каза пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от "Има такъв народ", председател на комисията по бюджет и..

публикувано на 16.05.24 в 14:19

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура.  Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел..

публикувано на 16.05.24 в 14:08
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи Ще разклати ли шпионски..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на матурите са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити са проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. За това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова, експерт в МОН. "В съдържателно отношение няма промени спрямо предходната година. Това създава..

публикувано на 16.05.24 в 13:58