Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 000 сигнала за домашно насилие на телефон 112 за година

Снимка: Pixabay

Над 30 000 сигнала за домашно насилие са подадени на спешния телефон 112 миналата година. Това сочат официални данни, представени днес.

Според данните за 2023 година обажданията на спешния телефон, свързани с домашно насилие, са малко над 30 000, спрямо близо 28 000 през 2022 година. Пак според статистиката тези обаждания растат в последните години.

Директорът на Национална система 112 Марина Велинова допълни: 

"Имаме завишение на базата от миналата година сигнали за домашно насилие. Това го отчитаме, може би, защото, с приетия вече закон и методически указания за домашното насилие, хората се осведомяват все повече. Ние апелираме при такива ситуации да търсят помощта от 112".


По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово вече работи с посетители

От дни библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово е отворена за посетители. Печатните издания, събирани през годините, са извадении сортирани от хранилищата, като продължава въвеждането им в библиотечната система.  Книжният фонд на Дома на хумора съдържа н ад 29 000 единици.  Създаден, за да бъде на разположение на служители,..

публикувано на 24.05.24 в 10:40

Спря предизборната кампания по центъра в Кюстендил заради 24 май и абитуриентските балове

Партии и коалиции  в Кюстендил  прибраха предизборните си шатри и материали при централния площад "Велбъжд" и центъра на Кюстендил преди 24 май и започналите снощи абитуриентски балове. Предизборните програми на открито са насрочени за юни. Днес по пл. "Велбъжд" ще дефилират училищата в общината, от културните звена, творческият актив на..

публикувано на 24.05.24 в 10:19

Над 1500 участници в шествието за празника на буквите във Велико Търново

Във Велико Търново над 1500 ученици, студенти и курсанти ще се включат в шествието за празника на буквите. Абитуриентката от Природо-математическата гимназия Калина Досева е носителят на тазгодишната награда на община Велико Търново "24-ти май". Празничното шествие ще потегли в 10:30 ч. от площад "Велчова завера". Децата, академичната общност..

публикувано на 24.05.24 в 09:57

Кипър отчита силно намаляване на броя на мигрантите

Кипър е с нов „рекорд“ в миграцията, като отчита най-ниския брой за последните 4 години търсещи убежище, настанени в приемния бежански център. За първи път сирийци са поискали да се възползват от механизма за доброволно връщане в страната си, съобщиха от вътрешното министерство. Предприетите от правителството мерки за управление на миграционните..

публикувано на 24.05.24 в 09:52
Веселин Методиев

Проф. Веселин Методиев: Виждам все повече момичета и момчета с книга, а не с телефон в ръка

"Това е най-българският празник. Празнуваме с голяма радост и деня на Съединението – там имаме друга радост: че сме успешни, че можем да си свършим политическата работа. Този радост все повече ще ни се струва дълбока носталгия , митологизиран празник. Ще се обърне такава тяга, докато се преодоляват различни видове кризи. Живеем в смутно време."..

публикувано на 24.05.24 в 09:34
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Вървим само назад в отношенията си със Северна Македония

Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се разминаха в Рим и двете делегации не се срещнаха . Това мнение изказа пред БНР директорът на портал "Европа" Юлиана Николова. " В последните години вървим само назад в отношенията си със Северна Македония.  Не е добре за нас като съседи. Не е добре за Северна Македония като развитие. Не..

публикувано на 24.05.24 в 09:09

24 май в Чикаго

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 24 май. Изложби, манифетстация и празнични концерти в края на учебната година за децата от 11-те неделни училища, а в “Малко българско училище” - и празнична манифестация. Цветя,знамена, портретите на Кирил и Методии и българските просветители, деца, учители  и родители се включиха в 14-ата традиционната и..

публикувано на 24.05.24 в 09:03