Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Занимават ни с всичко друго, но не и с това, че болниците връщат реанимации"

Д-р Иван Маджаров: Неотложната помощ трябва да стане държавна

| Репортаж
Д-р Иван Маджаров- председател на Българския лекарски съюз
Снимка: Гергана Хрисчева

Лошите условия за работа в спешната помощ у нас, претоварването на медицинските екипи и липсата на интерес от страна на младите кадри да трупат опит там – тези познати на обществото проблеми бяха обсъдени на форум, организиран от медицинската федерация към КТ "Подкрепа". 

По време на дискусията се чуха идеи за връщане на държавната неотложна помощ и за задължаване на завършващите медицина да работят минимум 6 месеца в спешните центрове.  

Спешни медици отиват на сигнал за катастрофа и там работят рамо до рамо с колегите си от полицията и пожарната, които имат специални дрехи и обувки, за разлика от медиците. Другата разлика – категорията труд за лекарите и останалия персонал е трета, не е специална. Това разказа Георги Батакчиев, фелдшер в Спешната помощ в Пловдив и ръководител на браншовата секция към КТ "Подкрепа". 

Той даде още примери от действителността, в която работят с колегите му.  

"Питам пациентката защо не се е обадила на джипито си и тя ми демонстрира. В работен ден в 9.30 часа звъни и на гласова поща се казва: "Уважаеми пациенти, при нужда от медицинска помощ се обръщайте към телефон 112“. За температура става въпрос. Джипито не трябва ли да я прегледа тази баба, преди да отидем ние?!". 

В Пловдив има нова линейка, в гаранция, но без радио, по което спешните медици могат да чуят за настъпило бедствие, и с вид на товарен автомобил.

"Когато докторът е шофьор, вдига тази носилка. Този, който е към главата на пациента, трябва да застане на един крак и да я ритне, за да се отвори. Тези лекари са учили медицина, не са щангисти". 

Той отправи обвинение към министър Хинков, "който обясни, че не трябва комшиите и съседите да помагат, когато се сваля болен от етаж". 

От няколко месеца спешните екипи в София не могат да намерят свободно легло в реанимация, твърди Кристина Манчева, медицинска сестра в столичната Спешна помощ. Тя работи само с шофьор на линейка.

"Свързвания по телефона с Министерството на здравеопазването, търсене на свободни места. Завеждащият върти в една болница, министерството върти във втора болница. Екипът започва да обикаля. Подпис след подпис. Стигало се и до това пациентът да бъде върнат вкъщи, ако не почине през това време в линейката". 

Че и частните, и държавни болници връщат пациенти, отчете като проблем председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Излиза, че нашата болнична система е в постоянно състояние на война. Въпреки че имаме 400 болници, тя е толкова затрупана, че все едно постоянно идват ранени от фронта. Това някой го е позволил. Занимават ни с всичко друго, но не и с това, че болниците връщат реанимации. Неотложната помощ трябва да стане държавна. Кабинети, които се финансират в общините. Всяка община в България трябва да има такъв неотложен кабинет, който обслужва през нощта, събота и неделя". 

Д-р Маджаров посочи Гърция като пример за държава, в която завършилите медицина студенти, независимо дали са учили там, или в чужбина, могат да започнат работа в здравната система, само ако първите шест месеца работят в Спешната помощ. 

От днешната дискусия отсъстваха представители на правителството и на Народното събрание. Директорът на агенция Медицински надзор Иванка Динева обясни, че до края на март трябва да е готова проверката на състоянието на Спешната помощ у нас. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22