Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Очевидно е, че трябва да има ротация и тя е договорена, пише кой какъв става"

Любомир Стефанов: Денков и Габриел са се разбрали, фоновият шум пречи да видим важното

"Шумът създава онова усещане, че България е член на ЕС и НАТО, но не съвсем"

| Интервю
Любомир Стефанов
Снимка: Савина Спасова

Денков и Габриел са се разбрали и това нещо съвсем скоро ще го разберем. Интерпретациите по темата са само фонов шум, който само ни пречи да видим важното.

Това каза пред БНР Любомир Стефанов, политолог и университетски преподавател.

Според него е най-логично Николай Денков и Мария Габриел да се разберат за ротацията, министрите и поста министър на външните работи.

"Работата, която предстои пред правителството, няма нужда от шум, който да притеснява нашите външнополитически партньори. За пръв път от доста време насам нашите партньори виждат в българското правителство предвидим и надежден партньор, който последователен върви в една посока със съюзниците си в Европа. Смут и шум на тези вълни създава пак онова усещане, че България е член на ЕС и НАТО, но не съвсем", коментира той.

Любомир Стефанов подчерта, че е очевидно, че трябва да има ротация и тя е договорена, като пише кой какъв става:

"Важна е сега, защото има да се реализира една много важна глава от демократичния ни преход - пълното интегриране на България в структурите на ЕС. Естествено, че всеки ще иска да си го припише като частно партиен интерес. Нека да го направят и да го пишем като успех на България".

Политологът прогнозира, че процедурата на ротацията ще премине нормално и изтъкна, че президентът Румен Радев, ако реши да забави връчването на мандата, "ще консолидира тези, които в момента са и привидно в насипно състояние".

Интервюто на Людмила Железова с Любомир Стефанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър де Кро

Белгия не позволява Киев да използва предоставените оръжия за удари в Русия

Белгия запазва ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна и няма да позволи на Киев да го използва за удари по цели в Русия. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на Министерството на отбраната. По-рано тази седмица белгийският премиер Александер де Кро и украинският президент Володимир Зеленски подписаха..

публикувано на 31.05.24 в 14:02

Украинските сили са отстъпили "важни участъци" от територията на бойните действия в Харковска област

Украинските сили са били принудени от руските войски да отстъпят между осем и девет километра във "важни участъци" от територията на бойните действия в Харковска област, заяви руският министър на отбраната Андрей Белоусов, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА. Назначеният в средата на този месец на мястото на Сергей Шойгу икономист каза, че..

публикувано на 31.05.24 в 13:50
Марчел Чолаку

Румъния въвежда през ноември европейските правила за минимално заплащане на труда

Румъния ще въведе европейските правила за минимално заплащане на труда от 15 ноември. Това съобщи премиерът Марчел Чолаку, цитиран от Диджи24. Това съобщи БТА. "Нека не откриваме отново топлата вода и да отидем към визията на Европа, на Европейския съюз, че за една и съща работа трябва да има равно заплащане", коментира Чолаку. Миналата..

публикувано на 31.05.24 в 13:42
Елена Поптодорова

Елена Поптодорова: От делото във Флорида зависи, дали ще се стигне до ефективна присъда за Тръмп

Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и сред най-сериозното е във Флорида, в резиденцията „Мар-А-Лаго“ за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави. Това коментира бившият посланик на България във САЩ, дипломат и..

публикувано на 31.05.24 в 13:41

Средната температура през юни - около нормата

Очаква се през юни средната температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20° и 22°.  Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите - между 31° и 36°. Количеството валежи ще бъде около и над нормата, като през първото десетдневие на много места ще има краткотрайни валежи и..

публикувано на 31.05.24 в 12:58

Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия

Германия разреши оръжия, доставени от страната на Украйна, да бъдат използвани по цели в Русия, каза говорител на германския канцлер Олаф Шолц. Това съобщи АФП. Зеленски е в Швеция за срещата на върха Украйна-Северна Европа Киев има право по международното законодателство да се защитава от атаки, идващи от вътрешността на Русия, които са..

публикувано на 31.05.24 в 12:43
Алексис Ципрас

Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа. Гръцкото външно министерство осъди убийствата на цивилни граждани. Ципрас, който е председател на комисията за Западните Балкани на Съвета на Европа, заяви, че е необходимо да се наложат санкции на Израел, за да се прекратят..

публикувано на 31.05.24 в 12:35