Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Стойко Славов: Обществената опасност е изключително завишена. Очаквам осъдителна присъда

Ще получи ли осъдителна присъда британецът, блудствал с деца в Сливен?

Росица Кратункова: Не си даваме сметка колко български педофили има. Важно е обществото да се мобилизира

| Интервю
Росица Кратункова и адвокат Стойко Славов
Снимка: Ирина Недева

Издирван за педофилия британски гражданин успява да избяга от правосъдието в страната си и намира прикритие в най-бедния квартал на Сливен като пастор. Извършва покръстване на деца и се чувства в безопасност у нас.

В репортаж на Би Би Си от 2019 г. журналист се обръща към въпросното лице с думите:  "Господин Хъл, вие сте тук, укриващ се от британското правосъдие, бихте могъл да сте в затвора“.

"В момента въпросният "пастор" отново е арестуван. Тече дело срещу него", обясни пред БНР Росица Кратункова, основател на фондация "За Надежда".

Това не е първото му задържане, посочи тя.

"Предишният път не получава присъда. Надяваме се този да получи справедлива".

След като го освободиха през 2021 г., той се върна отново в квартал "Надежда", където има купена къща и се намира самата му църква, разказа тя в предаването "Хоризонт до обед". 

"Провеждаше различни дейности с деца, учеше ги на английски.

Решихме да създадем фондация "За Надежда" и да се насочим към подкрепа на семействата на децата, които вероятно са стотици".

Адвокат Стойко Славов отбеляза, че настоящият случай касае деяния, които са извършени през 2022 г. 

"От 5 до 20 години е предвиденото наказание за това деяние. Засегнати са 14 деца.

Взета му е най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража  и до този момент тя не е била променяна. В момента той се намира в Бургаския затвор. Изчаква първото заседание по делото, което ще се проведе на 22 февруари". 

Анонимна жена от общността  в квартал "Надежда" обясни, че се надява педофилът да получи справедлива присъда. 

"Децата имат права и трябва да бъдат защитени". 

За Росица Кратункова е важно този случай да бъде внимателно изследван и анализиран.

"Как е възможно чужд гражданин да се скрие и в продължение на години да извършва сексуални посегателства върху деца?! Много хора обвиняват родителите, но е важно да си припомним, че това е самопровъзгласил се пастор, който има влияние върху населението".

Той е подпомагал е и финансово общността, обясни тя.

Надя Кожухарова, психолог от асоциация "Анимус" разясни, че обикновено децата нямат думи за преживяното сексуално насилие и то е съпътствано със сигнали, давани от тялото им.

"Симптомите са обикновено психосоматични – могат да са свързани с промени в съня, в храненето, има случаи, когато децата се изпускат по голяма и по малка нужда. Те не могат да проумеят какво точно се е случило  и тяхното тяло говори. Могат да развият обсесивно-компулсивно поведение. 

Последствията зависят много от това какво ще бъде отношението на възрастните, на общността и на цялото общество относно това, което са преживели. Злоупотребено е с доверието им от човек, който е харизматичен и важен за тях.  Това може да изкриви представата на децата за тяхната позиция в семейството, в обществото, в света на възрастните, както и в бъдещото им отношение към авторитети. У децата се създава впечатление, че най-ценното у тях е това, че могат да доставят сексуално удоволствие на някого. Много е важно да има някой, който да им каже, че това не е правилно". 

Тя отбеляза също, че възрастните във въпросната общност за загубили за дълго време чувствителността си относно случващото се. 

"Това е заради бедността им и защото са разчитали на малки подаяния от този човек".

Важно е да не се виктимизират допълнително децата в рамките на наказателното производство, подчерта психологът.

"Те не би трябвало да участват активно в него. Важно е дали някой ще им повярва и дали ще реагира емпатично, както и дали ще бъдат разпитани по щадящ начин, както и дали семействата ще бъдат подкрепени и научени как да реагират на преживяното, как да разчитат симптомите на насилие, как да говорят".

Адекватната присъда е от решаващо значение за възстановяването на жертвите и техните семейства, обясни още Надя Кожухарова.

Адвокат Славов отбеляза, че в случая обществената опасност е изключително завишена. Той очаква осъдителна присъда за британския гражданин.

А очакванията на Росица Кратункова са този случай да послужи като аларма за обществото. 

"Не си даваме сметка колко български педофили има. Важно е обществото да се мобилизира".

Цялото интервю на Ирина Недева с Росица Кратункова, адвокат Стойко Славов и Надя Кожухарова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43