Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герхард Мангот: Смъртта на Навални със сигурност ще обедини още повече руската опозиция зад граница

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Не знам да вярваме ли или не на ужасните новини, които чуваме само от държавните медии, защото вие знаете много добре, че на Путин и неговото обкръжение не може да се вярва. Те винаги лъжат! Но ако това е истина, бих искала Путин всичките му служители, всички около него, цялото му правителство, неговите приятели, да знаят, че ще понесат отговорността си за това, което сториха с нашата страна, с моето семейство, и със съпруга ми. Те ще бъдат съдени съд и този ден ще дойде скоро. Бих искала да призова цялата международна общност, всички хора по света да се съберат и заедно да се борим срещу това зло, да се борим срещу този ужасяващ режим в Русия.

С дълги аплодисменти и на крака участниците в Мюнхенската конференция за сигурност посрещнаха Юлия Навална, съпругата на руския опозиционер Алексей Навални, за чиято смърт вчера съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията за Ямало-Ненецкия автономен окръг. Там Навални излежаваше присъда при изключително строг режим. 

Минути след като новината бе съобщена, проф. Герхард Мангот, политолог от университета в Инсбрук и един от най-уважаваните изследователи на Русия, написа в социалната мрежа "Х": Смъртта на Навални е жестоко престъпление на руската държава.

Попитах го защо смята, че руската държава стои зад смъртта на Навални? 

Не знаем причините за смъртта на Навални и вероятно никога няма да разберем какво се е случило. Но независимо от това - вината за смъртта му носи руската държава, защото от вкарването му в затвора през 2021 година за него не е полагана никаква грижа. Навални е малтретиран, държан е с дни буден, през повечето време е бил в изолация. Това няма как да не се отрази на здравето му. 

Няма как режимът в Москва да бъде оневинен, след като вкара опозиционният лидер в затвора по скалъпени обвинения и позволи - или умишлено влоши здравословното му състояние.

Независимо от това дали Алексей Навални е бил убит или е починал от естествена смърт - какви ще са последиците в Русия?

Репресивната машина на Кремъл е много силна и дебне навсякъде. Затова не смятам, че смъртта на Навални ще предизвика масово недоволство.

Може би ще има малки протестни демонстрации, но не и вълна от протести. Просто рискът за участниците в такива демонстрации е много голям - Навални беше обвинен в екстремизъм и всеки, който дръзне да протестира заради неговата смърт, ще бъде обвинен в същото. А това води след себе си до уволнение, или изхвърляне от университета, или дори лишаване от свобода. 

Смъртта на Навални със сигурност ще обедини още повече руската опозиция зад граница. Но в самата Русия си отиде и последната, макар и символична надежда за промяна. Другите опозиционни лидери са или в руските затвори или са принудени да напуснат страната. Говоря за Владимир Кара-Мурза, Андрей Пивоваров и Иля Яшин. Да не говорим за забранените независими руски медии. 

Или с други думи - Путин елиминира всички условия за съществуването на опозицията. А най-харизматичният опозиционен лидер е мъртъв.

А очаквате ли, проф. Мангот, промяна в поведението на Запада към Русия?

Западът ще бъде още по-сплотен в противопоставянето срещу московския режим, при това не само във войната срещу Украйна, а в принципното отрицание на режима. Путин беше и ще остане напълно изолиран. Окончателно се изпариха всякакви надежди, че може да се стигне до някакво разбирателство с Русия докато той е президент. За самата Русия това няма да промени нищо - тя просто ще остане в изолация. 

Новината за смъртта на Алексей Навални идва точно месец преди президентските избори в Русия. Мислите ли, че може да има някаква връзка?

Не, не мисля. Защото Навални вече беше неутрализиран - в затвора той не представляваше заплаха за поредното коронясване на Путин на предстоящите псевдо-избори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест срещу масовия туризъм в Малага, 29 юни 2024 г.

Протест в Малага срещу "туристическата инвазия"

Хиляди жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм, който според тях е причина за високите наеми и недостига на жилища, предаде ДПА. Много от демонстрантите носеха плакати с надписи: "Малага не се продава" и "това не е туризъм, това е инвазия". Според организаторите в съботния митинг са участвали около 25..

публикувано на 30.06.24 в 10:26
Любен Дилов - син

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Президентът връчва първия мандат в..

публикувано на 30.06.24 в 10:07
Наместник-председателят на Св. Синод Врачанският митрополит Григорий обявява Патриаршеския избирателен църковен събор за открит.

Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх

Започна Патриаршеският църковен събор, който днес трябва да избере новия водач на Българската православна църква. Претенденти за поста са трима митрополити - Григорий, Даниил и Гавриил, а кой от  тях ще заеме мястото на починалия през март тази година Патриарх Неофит, ще определят с тайно гласуване 140 -те духовници и миряни - делегати на..

публикувано на 30.06.24 в 09:09

Втори тур на изборите за кмет на севлиевското с. Батошево

В севлиевското село Батошево днес се провежда втори тур на извънредните избори за кмет. На първия тур на извънредните избори за кмет в Батошево се явиха четирима кандидати. 303-ма жители на селото с гласовете си изпратиха на балотаж Недьо Маринов от ГЕРБ и Силвия Пушкарова, издигната от Инициативен комитет. До тези извънредни избори се..

публикувано на 30.06.24 в 08:16

Без напредък в преговорите за примирие между Израел и "Хамас"

Няма напредък по преговорите за примирие в Ивицата Газа, заяви високопоставен член на палестинската групировка "Хамас". Според Осама Хамдан представената от Вашингтон нова формулировка за част от израелското предложение за прекратяване на огъня, обявено миналия месец от президента Джо Байдън, не съдържа нищо ново. Снощи хиляди..

публикувано на 30.06.24 в 08:10
Володимир Зеленски

Киев отхвърли твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му, след като при руски ракетен удар в Запорожка област загинаха седем души. "Нашите градове и общности ежедневно страдат от подобни руски удари. Но има начини това да бъде преодоляно - като ликвидираме терористите там, където са, като..

публикувано на 30.06.24 в 08:01

Франция избира парламент

Три седмици след разпускането на Националното събрание Франция избира предсрочно нов парламент. Вотът може да промени изцяло политическия пейзаж при победа на крайната десница. Французите са отново призовани до урните и според проучванията ще участват масово в първия тур на парламентарните избори. Вотът приключи с рекордно висока активност сред..

публикувано на 30.06.24 в 07:54