Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Комисията в НС може да свърши работа, събирайки публично всички факти"

Адв. Ина Лулчева: "Нотариуса" е материализиране на зависимостите в съдебната система, съществуващи от години

"Магистрати, които се съгласяват да правят услуги, не могат да има високи професионални и морални качества"

| Интервю
адвокат Ина Лулчева
Снимка: Савина Спасова

Занимаваме се с групата на Мартин Божанов като някакво изключително явление, след като всички факти за нея са ясни. Това заяви пред БНР адвокат Ина Лулчева.

"Започваме да коментираме проблемите в съдебната система, когато се случи едно убийство. А те са поредица от факти, които ни дават освание да се притесняваме, но подминаваме.

Още през 1992 година съдебната система беше разклатена. Тя е консервативна и когато се наруши целостта и моралът ѝ с неоснователни произволни смени, се създава опасност за такива явления.

След това дойде ерата на Татарчев, който каза, че само Господ е над него.Тогава възникнаха групировките, които получиха влияние в съдебната система и прокуратурата. После дойде главният прокурор Филчев, при когото имаше самоубийство на прокурор и отново не се възцари добрата практика. Започна задържането на хора като репресия. По времето на Борис Велчев имаше известно успокояване на системата, но без да се изчистят практиките, които бяха създадени. Борисов пък каза в интервю: "Да, аз избрах Гешев, защото оцених оперативните му способности“.

Това е едно материализиране на зависимостите в съдебната система, които съществуват от много години". 

Средството за въздействие е в магистратите, полицаите, прокурорите и съдиите, посочи тя.

"Те използват това, че системата създава възможност да се образуват дела без да има данни за престъпление, за да се изнудват хората да плащат пари". 

Специализираният съд беше съд на властта за делата, които иска на всяка цена да спечели, посочи адвокат Лулчева.

"Магистрати, които се съгласяват да правят услуги, не могат да има високи професионални и морални качества".

Комисията  в НС може да свърши работа като събере публично всички факти, смята тя. 

"Това е шанс да се покаже, че недоверието е неоснователно. Тя трябва да провери защо информацията, която са имали ДАНС и ГДБОП за Мартин Божанов, не е в прокуратурата".

Адвокат Лулчева напомни също, че се е тръгнало към разплитане на случая "Осемте джуджета“ след избирането на Борислав Сарафов, но към момента има пълно затишие.

Проблемът е, че зависимостите съществуват, заяви тя и даде за пример делото "КТБ".

"Делото "КТБ" е направено по начин, по който да не приключи никога, за да не се разбере ефективно кога е разграбена банката". 

Много лош показател за системата е това, което видяхме, че се е случило със съдия Цариградска, отбеляза адвокат Лулчева. 

"Това е едно безобразно проявление на тази система. Един съдия не е получил защита. Много хора се отчайват". 

Тя коментира и избора на членове на ВСС.

"Притеснявам се, че ако сега не се случи избор на действително достойни хора за членове на Висшия съдебн съвет, надеждите ни за промяна ще изтлеят. Това ще бъде сигурен лакмус за това дали има желание за промени". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31