Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца опознават Левски в занимателни беседи, полагат клетва

Образователният център към Историческия музей в Търговище организира проявата за втора поредна година

| Интервю
Снимка: Исторически музей Търговище

Образователният център към Историческия музей в Търговище за втора поредна година отвори врати за ученици от първи до четвърти клас, които искат да научат повече за Апостола на свободата. Тази година има два пъти повече записани деца от миналата.

Заниманията се водят от уредника в отдел "Възраждане" Николай Ставрев и музейният педагог Маргарита Зидарова.

Децата са много впечатлени от това какъв е бил Васил Иванов Кунчев на тяхната възраст и от възможността да положат клетва пред Евангелието, камата и револвера, както са правили съзаклятниците на Левски, разказва Маргарита Зидарова пред БНР.

Програмата започва с кратко представяне на ключови моменти от биографията на Васил Левски. Децата научават за семейството му, запознават се с интересни моменти от неговото детство.

"Наблягаме повече на това какъв ученик е бил Левски, какво дете е бил, за да може да привлечем тяхното внимание и да поставим основата на интерес към неговата личност. След като приключи презентацията, децата попълват работни листове, предоставени от Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Самите работни листове са под формата на геометрични задачки, кръстословици, различни занимателни и познавателни игри", пояснява Зидарова.

"За съжаление, това, което е написано в учебниците, не провокира емоциите на децата. Докато, разказвайки как малкият Васил влиза в килера да вземе сладки, като всяко едно дете, или да си хапне от меда, как майстори на по-малките си братчета и сестричката си пумпали, как им връзва люлки на клоните на дърветата или как ги разхожда на конче – да "приближим" по някакъв начин самия Левски."

Към полагането на клетвата децата се отнасят много сериозно, отбелязва музейният педагог.

"Физическото усещане, което добиват децата – с камата, револвера и Евангелието, поставянето на ръката на сърцето, изричането на тези думи, които са много въздействащи – много се впечатляват и сериозно произнасят клетвата докрай."

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

Снимки: Исторически музей - Търговище

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09