Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Подобна реформа не трябва да се прави при политическа несигурност"

Владислав Горанов: Рисково е сливането на НАП и "Митници". Такива идеи често са кризисен ПР

"За обединение им се говори обикновено, когато има разочарование от събираемостта"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Темата за сливане на НАП и агенция "Митници" винаги излиза, когато има някакво разочарование от работата на приходните администрации.

Това каза пред БНР Владислав Горанов, бивш министър на финансите, един от санкционираните българи по глобалния закон "Магнитски".

Според него по тази логика лесно може да се стигне до извода, че "критиките към правителството, че не се справя със събираемостта, вероятно са повод за отваряне на този дебат отново". 

"Голямата тема е дали е възможно бързо да се получи подобна реформа в приходните администрации и какви са плюсовете и минусите от едно подобно решение", уточни той.

Горанов подчерта, че обикновено подобна сериозна реформа, свързана с дълбочинни промени - както в организационната, така и в нормативната база на работа на приходните органи на държавата, може да се направи извод, че подобно действие би било рисково, особено в контекста на потенциална политическа криза, което наблюдаваме всеки ден:

"Причината е, че администрациите в период на политическа несигурност изнемогват, планът за приходите в Бюджета е доста амбициозен и подобни идеи се раждат, те се раждат често и като кризисен пиар".

Не изключвам идеята за подобно обединение да е просто повод да се смени директорът на агенция "Митници", което вече е факт, подчерта бившият финансов министър и коментира:

"Друг е въпросът дали смяната на директора на агенция "Митници" е повод за анонс на такава сериозна реформа. Подобна реформа не е невъзможна, но тя в никакъв случай не трябва да е в състояние на политическа несигурност. Тя изисква изключително сериозна подготовка, изключително сериозна парламентарна подкрепа, защото трябва да бъдат променени много закони и след тях много подзаконови и нормативни актове".

Той изтъкна, че смяната на шефа на агенция "Митници" не е станало без знанието на премиера Николай Денков.

"Защо една толкова сложна като характер и време реформа се анонсира две седмици преди потенциална смяна на персоналния състав на правителството?", попита Владислав Горанов.

Повече рискове, отколкото ползи има в този анонс за необходимите поне 6 месеца упорита работа по предварително начертана стратегия, смята той.

"Нали си представяте няколко хиляди души в двете администрации, когато получат този анонс, с каква перспектива ще започнат да изпълняват своите задължения", добави Горанов. 

Интервюто на Диана Янкулова с Владислав Горанов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Близо 90 сигнала са били подадени на телефон 112 заради бурята в София. Основната част са за наводнени приземни етажи, запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Най-много сигнали за инциденти са подадени от кварталите "Младост", "Мусагеница" и "Сухата река". Това съобщиха за БНР от пожарната в София. Няма постъпили..

обновено на 22.05.24 в 21:08

Проф. Владимир Чуков: Конфликтът в Газа ще окаже влияние и върху европейските избори

"Виждаме един конфликт, който изригна, излезе извън Газа, извън Израел, извън Близкия изток и дойде в Западна Европа, в САЩ. Той проникна в университетите, в гражданското общество , стана силна мотивация за активизирането на определени слоеве. Ще окаже влияние и върху европейските избори ". Така проф. Владимир Чуков, арабист и университетски..

публикувано на 22.05.24 в 21:00

МС задели още 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш

Министерският съвет одобри допълнително 1 милион лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени, организиране на имунизационния процес, разкриване на имунизационни кабинети и осигуряване провеждането на лабораторна диагностика на..

публикувано на 22.05.24 в 20:47
УМБАЛ

Няма опасност за живота на пострадалия от мълния мъж

Няма опасност за живота на докарания в "Света Анна" мъж, до който падна мълния в София. Това съобщиха от болницата. Мълнията е паднала в непосредствена близост до 30-годишния човек в 18:53 часа в района на бензиностанция в кв. "Младост" 1. Мълния удари млад мъж в София Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е  контактен..

публикувано на 22.05.24 в 20:32

16 са вече жертвите на морбили в Румъния

16 са вече смъртните случаи в резултат на морбили в Румъния. Неваксинирано двегодишно дете е починало след заразяване с дребна шарка в Румъния през миналата седмица. Това е било 16-ият смъртен случай в страната, която обяви национална епидемия през декември миналата година, съобщава БТА. От началото на миналата година до 19 май тази година в..

публикувано на 22.05.24 в 20:24
Британският министър-председател Риши Сунак изнася реч пред Даунинг стрийт 10 в Лондон, обявявайки предсрочни избори -  22 май  2024 г.

Британският премиер Риши Сунак свика общи избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак свика общи избори за 4 юли, като каза, че "сега е моментът Великобритания да избере бъдещето си". В специално изявление пред Даунинг стрийт премиерът каза, че се е срещнал с краля, за да поиска разпускането на парламента и това искане е било удовлетворено. Донякъде изненадващото насрочване на изборите по-рано от очакваното..

публикувано на 22.05.24 в 20:22

Съветници осъдиха Община Бобошево за невзети заплати за предходния мандат

Съветници осъдиха Община Бобошево за невзети заплати за предходния мандат, като някои очакват да получат по над 10 хиляди лева. Засега спечелите съдебните дела са трима, очаква се да има нови искове. 11-те съветници в Бобошево не са вземали за 2019 година - по две заплати, 2020  г. - за 10 месеца, и за 2021 год. - за четири месеца. Това е..

публикувано на 22.05.24 в 20:03