Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават срока за разглеждане на Стратегическия преглед на отбраната

| Репортаж
Снимка: архив

Едно от решенията на правителството тази седмица ще е да бъде удължен срокът за разглеждане на Стратегическия преглед на отбраната. Процесът трябва да постави задачите за развитието на армията и да даде отговори как ще се решават предизвикателствата. Едно от тях е как да бъдат намерени повече хора и за армията, и за резерва. Статистиката не е в полза на резерва и на армията, сочат последните изказвания на военното и цивилно ръководство. 

До края на февруари трябваше да е готов Стратегическият преглед. Но още преди месец се чуха заявките, че тежкият и чувствителен проблем с окомплектоването на армията изисква повече време за решаване. На едно от последните заседания на комисията по отбрана зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пак припомни, че стартираната срочната служба в доброволния резерв дава част от нужните хора на армията. Но този формат не е подходящ, защото почти половината от преминалите през обучението влизат в редовната армия.

Освен доброволния резерв, проблем е и военновременният резерв, обясни Атанас Запрянов. Това са хората, които на практика изкарали военната си служба преди края й през 2007 година, но се водят на отчет заради опита си.

Засега, поне на конституционно ниво, МО няма проблем да предприема действия за военно обучение на цивилни в мирно време. Преди около година Конституционният съд отклони искането на МС за тълкуване на основния закон, което военните разчитат като знак, че просто трябва да намерят решението. Това решение ще е сложно, прогнозира министърът на отбраната от 2004 г. Николай Свинаров. По негово време България стана член на НАТО. Но преди 20 години страната ни влезе в Алианса с наборната армия.

"Добре е всеки пълнолетен български гражданин да има възможност елементарно да осъществява самозащита и при битови, и при военни инциденти. Първата крачка е горните класове на училището. След това трябва да има курсове, обучителни лагери и т.н. Сега се разчита на ранно пенсионираните бивши военни, 45-годишни примерно, но това не е достатъчно, защото е добре в армията да има поне 2 пълни поколения възможност за участие, а няма".

От 31 членки на НАТО само в шест – Литва, Дания, Естония, Турци, Гърция и Финландия, има задължителна военна служба. Швеция може да стане седмата държава с наборна армия в НАТО, ако всичко с ратификацията на членството й мине наред. В Австрия и Германия се чуха призиви за наборната армия. Разбира се всяка държава си има особености на модела на набиране на военни. Но в основата трябва да мисленето, че военната професия е в конкуренция с останалите на пазара, подсказва Пламен Йорданов - зам. министър на отбраната в служебния кабинет на Стефан Янев и бивш военен с мисии в Ирак и Афганистан.

"Не трябва да има некомплект. Както излязохме на пазара на труда и станахме по-демократични, така и армията вече не е такъв притегателен център за младите хора. В армията влизат ентусиасти, които искат да докажат себе си и търсят адреналина, но те идват за да попълнят CV-то си. Към днешен момент смятам, че никога няма да възстановим онова състояние на българската армия, когато е имало и наборна служба. Това няма как да се върне. Сега просто трябва да се обезпечат младите хора, за да е привлекателно място".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че ще поиска удължаване до края на юни на срока за провеждане на Стратегическия преглед на отбранителната политика. "Всички опции са на масата", каза наскоро министърът на отбраната Тодор Тагарев на въпрос на "Хоризонт" дали се мисли за връщането на наборната служба. Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като за поредна година военното и цивилно ръководство обсъждаха ежегодното състояние на армията.

А президентът Румен Радев заговори за необходимост не от "екстрени, а необходимост от аварийни мерки" за привличане на кадърни млади хора с качества за тяхната висока професионална подготовка, мотивация и задържане във въоръжените сили. Според него това е първостепенната задача не само на ръководството на МО, защото те сами не могат да се справят с нея. Необходими са законови промени и ресурси, сериозни инвестиции най вече в хората, подчерта той.

Армията ще пита и своите служители – войниците, как да се търси решението на проблема с недостига, каза и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той припомня, че социалният пакет за военните е отпаднал от Закона за отбраната и въоръжените сили още 2009 г. Обществото пък трябва да създава устойчиви механизми в случай на криза, припомня адмирал Ефтимов за нуждата от обучението и на цивилни.

Документите още се пишат. 

Целия репортаж на Добромир Видев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57