Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва държавата да ни помогне да направим наша защитена марка мед"

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

"Искаме да открием класове по пчеларство сред учениците"

2
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство
Снимка: Латинка Светозарова

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас.

За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение. Не пести сили и време за това.

След пандемията отново поднови своите срещи с децата, срещи в които разказва за ползата от меда, учи децата да опазват природата. 

"Разказваме им за пчелите, за природа и как се добива меда. Обясняваме им, че безделието е несъвместимо с природата на пчелите.

Те се трудят от сутрин до вечер и не спират за работят, това казваме на децата, за да занят откъде е дошло бурканчето с мед.

Желанието ни е да направим отбор от деца от Хасково, Шумен, Плевен, които да участват на европейско ниво. За една- две години ще го направим, но държавата трябва да ни подпомогне.

Искаме и да открием класове по пчеларство, а не само по бубарство. В Узебикистан пчеларство се учи дори в някои висши училища. Може след 10 клас да има курс по пчеларство, защото това е наука.

Пчелите имат 120-150 милиона години съществуване. Трябва и да се засаждат дървета, които цъфтят и дават нектар - акация, липа, клен, осен, а  в Япония и Китай се садят специално маслодайни и медоносни растения, разказа още Костадинов.

По думите му ние внасяме 50% мед от други държави, а нашият е най-качествен. Държавата трябва да ни подпомага и да прави изложения на мановия мед, мед от Еленския Балканския, Ловешкия, Троянския - да направим наша защитена марка мед, категоричен е Костадинов.

Според пчеларите трябва да се положат усилия и да се създадат условия за фермерски пазари за пряка търговия от производители, така няма да имаме съмнения за меда, който купуваме.

Заместник-председателят на Сдружението за биопчеларство разкри полезни рецепти за имунитета ни с мед, лимони, сушени плодове.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55