Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синодът налага драстично своята воля. Бих призовал държавата много по-сериозно да се намеси в живота на църквата"

Горан Благоев: Тази година може да се наложи да избираме нов патриарх. Борбата е кое лоби ще надделее

Духовници и миряни протестираха срещу решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит

Духовници и миряни от Сливенска епархия излязоха на протест
Снимка: Стоян Радев

С молитви и църковни песнопения духовници и миряни от Сливенска епархия излязоха на протест пред сградата на митрополията в знак на несъгласие с решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Според събралите се, решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони.

"Виждам безобразие и скандал от страна на Светия синод", заяви пред БНР журналистът Горан Благоев.

Трябваше да бъде излъчен втори кандидат. Светият синод няма основание по време на процедура да приема наредба, с която да променя процедурата. Това е противоуставно.

Синодът налага драстично своята воля. Бих призовал държавата много по-сериозно да се намеси в живота на църквата".

Сметките на някои от митрополитите не са излезли, защото митрополитът на Сливен, който ще бъде избран сега, ще гласува на едни бъдещи патриаршески избори, заяви Благоев в предаването "12+3".


моята скромна прогноза е, че тази година може да се наложи да избираме нов патриарх. 

Борбата е кое лоби ще надделее. Страшно цинична ситуация". 

Синодът се позовава на устава, който казва, че такива наредби се приемат при неотложни случаи, обясни още той. 

"Но с какво случаят е неотложен?"

Има достъчно механизми на държавата, за да укроти нещата. Но аз се опасявам, че такава воля няма да има, заяви Горан Благоев. 

Той дори изрази съмнение, че църквата може да започва да се овладява от една политическа сила, визирайки дейността на Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС, които се бяха снимали с представители на Светия синод.

Благоев заподозря ухажване на църквата чрез определени финанси, които да се връщат по някакъв начин в партийните каси.

"Доста имотна  е Църквата. Може би е един от най-големите собственици". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 



Свещеници и миряни обявиха, че ще стигнат дори до София, но ще отстояват правото и светостта на избора. 

Събралите се коментираха, че те не са "народна тълпа“ и че в избора на митрополит свещеници и миряни гласуват заедно от 150 години - от времето, когато е създадена Сливенска митрополия. Миналата седмица бяха избрани двама от десет предложени от Светия Синод епископи. Най-много гласове събра Агатополският епископ Иеротей, а след него бе Константийският   епископ Михаил, но изборът им бе касиран, след внесени жалби за нарушаване на изборния процес. Отец Петър то Поморие коментира, че са объркани сметките на някои владици и изборът на нов Сливенски митрополит не е в тяхна угода. Затова са всички тези административни похвати и отнемане на изборни права.

"Битката е, че не се случа така, както някой митрополит иска“. 

Днес протестиращите се опитаха да входират в Сливенска митрополия писмо и въпроси до Светия синод, но се оказа, че тя не работи. Сред въпросите е и най-главният - защо митрополитите лишават от право да гласуват за владика свещеници и миряни.

ук въпросът не  е за имотите и за земите. Въпросът е, че по недостоен начин се опитва да се избере митрополит, като се погазва Устава на БПЦ“. 


От името на миряните – епархийски избиратели, ще бъде подадена жалба до министъра на правосъдието, Комисията по правата на човека и Дирекция "Вероизповедания“ към Министерски съвет.

"Ще се опитаме да започнем процедура, която да убеди, че този избор на митрополит не е правилен. Нарушава се Законът за вероизповеданията и Уставът на БПЦ.

Изборът протече изключително честно, дори излъчващ се на живо. Всички се подписаха под протокола без забележки“. 

Сам на другия край на площада пред Митрополията стоеше отец Евгений Янакиев. Една от жалбите, внесени в Светия синод, е написана от него.

"Те излязоха от залата и се наговориха кой да бъде втори. Порочната практика е да се гласува за един фаворит и за един, който  е неизбираем. Синодът отдавна не харесваше тази практика и реши да сложи край на това нещо“. 

Отец Евгени окачестви протеста като разкол и заяви, че представители на бившата Държавна сигурност искат да управляват задкулисно в църквата

Докато отец Евгений говореше пред медиите, бившият секретар Вълкан Янев обяви, че той не е човекът на Държавна сигурност и показа документи.

Междувременно миряните и духовниците коментираха, че касирането на избора за митрополит и отнемането  на миряните и свещениците правото да гласуват за свой владика е повече от обидно.

Днес протестиращите не успяха да си връчат исканията в Митрополията, но обещаха, че утре по същото време ще бъдат там и отново ще настояват за справедливост.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11