Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това, което се чува от фронта, е недостиг на жива сила. Кой ще "похарчи" децата си там?"

Иван Иванов: България няма самостоятелна външна политика. Да не се правят на тигри!

"Прекалено сме близко, прекалено неподготвени и прекалено малки, за да вземаме категорична страна в този конфликт"

| Интервю
Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

"Трябва да разберем какви са параметрите на такова двустранно споразумение. Всичко това на фона на изявлението на френския президент Макрон, че ЕС би могъл да изпрати в обозримо бъдеще войски в Украйна."

Това заяви пред БНР Иван Иванов от БСП. Според него искането за изслушване на премиера Николай Денков в парламента не се обезсмисля след изявленията му, че български военни няма да бъдат изпращани в Украйна.

Общественото мнение бързо промени, ако е имало такава позиция от страна на правителството, добави той. По думите му има както създадено напрежение в обществото, така и неяснота.

Разговорът за военно-техническа помощ за Украйна не е от вчера. Подкрепяли сме предоставяне на защитно оборудване, храна, екипировка. Изпращането на боеприпаси е равнозначно на удължаване на конфликта, припомни позицията на БСП Иванов.

"Всеки патрон, всяко снаряжение, което заминава за там, е агония."

България не е нужно да се включва в опасен за нас конфликт, изрази категорично мнение той в предаването "Преди всички".

"Осъждаме всяка война, която се води по света. Пълен и абсолютен неутралитет – България няма място в този конфликт. Прекалено сме близко, прекалено неподготвени и прекалено малки, за да вземаме категорична страна в този конфликт. България, така или иначе, не води самостоятелна външна политика – вижда се от всичко това, което се случва: изявления на т.нар. сглобка, решенията, които се вземат под диктовка. Нека да не се правят на тигри, каквито не са. И България да запази неутралитет, който ѝ гарантира не само суверенитет, но и безопасност."

Това, което се чува от фронта, е недостиг на жива сила, отбеляза той.

"Кой ще "похарчи" децата си там? Наистина е безумие."

България трябва да помага хуманитарно и да се включи във възстановяването на Украйна след приключването на войната, смята Иванов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите приеха изменения в Закона за гражданската регистрация, насочени срещу "изборния туризъм"

Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене изменения в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм". Срещу промените в закона за гражданската регистрация, внесени от "Възраждане", гласуваха само от ДПС и един независим, а останалите 122-ма..

публикувано на 05.09.24 в 13:59
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: "Волт" да се яви самостоятелно на изборите, а водачите на листи да са млади хора

Създадената от бившия депутат Настимир Ананиев партия "Волт" вече няма да е част от коалицията ПП-ДБ .  "Преди около седмица разбрахме, че се водят преговори между другите 3 формации в коалицията ПП-ДБ, но че "Волт" не е поканен на тях. Отправихме писмо до всички лидери на формациите за среща. Проведохме такава и разбрахме за това решение",..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

Откриха останки на починал човек на Крит, предполагат, че са на изчезнал българин

Гръцките власти съобщиха, че на остров Крит са намерени останките на починал човек. Предполага се, че принадлежат на българин, който се издирва над 10 години, Преди 12 години семейството на българин подава информация до полицията, че техният роднина е изчезнал. Той е работил в град Йерапетра на остров Крит. Полицаите започват разследване,..

публикувано на 05.09.24 в 13:53
Мария Ботева

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите заради засиления трафик

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите във връзка със засиления трафик в цялата страна заради предстоящите почивни дни около 6 септември. Това съобщи Мария Ботева от Пътната полиция: "Какво се има предвид под това - да се респектират онези нарушители, които системно и грубо предпочитат да притесняват останалите участници в движението..

публикувано на 05.09.24 в 13:52
Румен Йончев

Румен Йончев: ЦИК създава прецедент относно ДПС. Това не се е случвало и в доста по-мракобесни времена

Още в началото на разрива в ДПС кметовете на общини от Движението в Силистренско излязоха с декларации в подкрепа на политиката на Ахмед Доган. Те застанаха твърдо зад него.  Пълната си подкрепа декларираха и общинските структури на партията в региона.  Те подкрепиха също съпредседателя д-р Джевдет Чакъров, както и на Левент Мемиш, народни..

публикувано на 05.09.24 в 13:45
Генералният директор Милен Митев и председателят на ДА

БНР и ДА "Архиви" подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио дава възможност на Държавната агенция "Архиви“ да ползва звуковия архив на радиото за целите на съхраняване на културното наследство и предоставянето на широк достъп до него. Това предвижда меморандум за сътрудничество между двете институции, подписан от ръководителите им Милен Митев и Михаил Груев.  От своя страна Държавната..

публикувано на 05.09.24 в 13:29

Борисов в Шумен: Разпадът в ДПС е опасен

Разпадът в ДПС е опасен, каза в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни, че много български мюсюлмани има и в двете фракции. "И се надявам, че колегите там ще стигнат до краен резултат. Всички ще спазват законите. Има закон за политическите партии, в това число и Централната избирателна комисия. Не трябва да се правят компромиси –..

публикувано на 05.09.24 в 13:17