Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Харманджиев: Големият проблем на България е, че няма хора

"Българското земеделие е безцелно управлявано само със замеряне с пари"

| Интервю
Филип Харманджиев
Снимка: Стопкадър /Алтернативата/

Големият проблем на България е, че няма хора. Това е спирачка за развитие на бизнеси, за развитие на образование и здравеопазване. Ние ставаме една пустинна територия и шансът да се спре тенденцията на напускане на страната минава през увеличаване на доходите и през конвергенцията с другите държави в ЕС.

Това каза пред БНР Филип Харманджиев, бизнесмен, занимаващ се със земеделие.

Неговото мнение за българското земеделие е, че "то е безцелно управлявано и само със замеряне с пари":

"Фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието отчетат дали една програма е успешна с това дали са изхарчени парите по нея, а не дали е постигнала целите. В нито един момент няма обръщане назад и проверка дали определена политика е дала резултат, или - не".

Според него това кога ще се пуснат определени субсидии и "прословутата украинска помощ" не е политика, а "запушване на уста с пачки":

"Виждах се тези дни с министъра на земеделието (Кирил Вътев - б.р.) и му казах, че той не е министър на земеделието, а на продоволствието, че не е министър на субсидиите и на земеделците, а трябва да осигури прехраната на държавата".

Бизнесменът коментира, че ако България затвори границите си за внос, ще има свинско до средата на април, ще има мляко и говеждо месо до март и "ще се замеряме със зърно", защото в управлението на българското земеделие няма цели.

Според Харманджиев държавата буксува, защото "много добре се нагаждаме и винаги успяваме да изобретим схема там, където не трябва да има схема". 

Интервюто на Снежана Иванова с Филип Харманджиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонт на Дунав мост при Русе, 2 години движението ще е в едната лента

През юли месец ще започне ремонтът на Дунав мост при Русе, като движението по съоръжението ще се извършва само в една лента в продължение на две години. Това стана ясно днес след среща между институциите, ангажирани с ремонта.  Общата стойност на дейностите е 44 милиона лева, осигурени от държавния бюджет.  Всички превозвачи и туристи,..

публикувано на 22.05.24 в 14:22

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града . Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската..

публикувано на 22.05.24 в 14:19
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА.  От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск..

публикувано на 22.05.24 в 14:01

Преасфалтирането след ПТП-то до Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента.  Това съобщи Ивайло Желязков, експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43