Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо не се е променило, за да се разпадне сглобката

Антон Кутев: Те ще се разберат за разделянето на властта, а не за бъдещето на държавата

| Интервю
Снимка: Добрина Карамболова

Сглобката няма да се разпадне, няма да се стигне до избори и ще има ротация, смята Антон Кутев, говорител в служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев, сега съветник по парламентарните въпроси на президента Румен Радев.

В интервю пред БНР Кутев коментира и прогнозира какво да очакваме след 6 март, обявената за ротацията дата. 

"Моят анализ показва, че дупката на ПП ще е сериозна електорална, ГЕРБ успя за годините да се легитимира като дясна партия. Хубавото е, че опозицията е ненадежна. От тази година ще започне пренареждане на партийния модел, защото се появяват нови проекти", коментира Антон Кутев в предаването "12+3".

И прогнозира: "Сглобката си остава. ПП събраха малко опит, прекалено много са навлезли във властта, за да се откажат от нея. Никой в България няма интерес от нова политическа криза". 

Кутев казва, че целта е "да се създаде една по-справедлива държава", но: 

"Не съм убеден, че това, което формулират като съдебна реформа, е точно това. Това е проблем, който накрая не касае гражданите, а властови отношения. По тези неща те рано или късно ще се разберат – по спора за разделението на властта, а не за бъдещето на държавата. Затова е сглобката, за да удовлетвори властови интереси". 

Кутев коментира и защо ПП се страхуват от коалиционно споразумение с ГЕРБ: 

"В началото се страхуваха, за да не изглежда, че са в коалиция с ГЕРБ, нали арестуваха Борисов. Сега никой няма съмнение, че са в коалиция".

"Борисов няма как да е в нелегалност. В момента той е носител на мандата отново и самото понятие за ротация е несъществено, има нова процедура и всичко започва отначало, ПП ще се опъват. Ако не се разберат с мандата на Борисов, ще стигнат до избори. Но заради заплахата за избори, това няма да се случи. Борисов ще определя състава на правителството със съответните компромиси на ПП и нищо в сглобката не се е променило, за да се провали. Ще разместят малко фигурите и всички те имат интерес от властта и затова няма да я изпуснат", прогнозира съветникът на Румен Радев по парламентарните въпроси. 

"Вярвам, че в политиката има стойностни неща – гражданите и интересите и неща, който не са важни – битката за регулаторите и съдебната реформа. Имаме драматична ситуация в образование и здравеопазване, тежки проблеми в социалната сфера и не ни е известно да е направено нещо полезно в тези сфери. А това са политики, които искат промяна - бърза и дългосрочна, за след 20 - 30 години, а те не могат да предвидят за след месец", коментира Кутев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Радев

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковия сектор ще бъдат..

публикувано на 14.05.24 в 11:19
Руското военно министерство

Пореден арест за корупция в руското МО

Началникът на главното управление за кадри в руското министерство на отбраната Юрий Кузнецов е задържан за корупция, съобщиха днес от руското следствие, което се занимава с по-тежки престъпления, предаде Ройтерс. Според Следствения комитет Кузнецов е заподозрян в "получаване на подкупи в особено големи размери". От него са иззети 100 млн...

публикувано на 14.05.24 в 11:18

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието.  Именно той направи предложението..

публикувано на 14.05.24 в 11:04

Нов ръст на заболелите от варицела в Монтанско

Отново ръст на заболелите от варицела в Монтанско. За седмица случаите са се увеличи почти двойно. За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица. Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая. Със скарлатина са двама. Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са..

публикувано на 14.05.24 в 10:46
Протест на студенти и учители в Солун, 8 февруари 2024 г.

Стачка на учителите в Гърция

24-часова стачка на учителите в Гърция. Те протестират срещу системата за оценяване на труда им. Масово е участието днес на гръцките учители в средното образование в стачката, обявена от синдикатите. Преподавателите протестират срещу условията за оценяване на работата им, които според тях, са субективни и затрудняват учебния процес. Много..

публикувано на 14.05.24 в 10:36

По великденските проверки БАБХ затвори обекти и спря продажбата на 200 000 яйца

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е затворила 7 търговски обекта и е забранила продажбата на близо 200 000 яйца по време на извънредните проверки,направени около Великден и Гергьовден. Възбранени са още близо тон и половина месо и 60 кг храни от неживотински произход, обобщават инспекторите. Най-честите нарушения, заради..

публикувано на 14.05.24 в 10:34
Ивайло Иванов

Започна заседанието за пенсиите в НОИ, министърът внася 11% увеличение

Започна заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на което трябва да бъде взето решение за увеличението на пенсиите от 1 юли. Служебният социален министър Ивайло Иванов потвърди преди заседанието намерението си, което оповести още вчера, че ще внесе предложение ръстът на пенсиите да е с 11%. В Закона..

публикувано на 14.05.24 в 10:05