Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП одобри законодателство за изкуствения интелект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ЕС ще бъдат забранени някои приложения с изкуствен интелект, които застрашават правата на гражданите. Сред тях са системи за биометрична категоризация, основани на чувствителни характеристики и нецеленасочено извличане на лицеви изображения от интернет или от записи от видеонаблюдение с цел създаване на база данни за разпознаване на лица.

Ще бъдат забранени също системите за разпознаване на емоции на работното място и в училищата, за социално оценяване, прогнозиране на престъпление, както и изкуствен интелект, манипулиращ човешкото поведение или използващ уязвимостта на хората.

Това се съдържа в одобрения от Европейския парламент законодателен акт. 

Използването на системи за биометрична идентификация от правоприлагащите органи е забранено по принцип, освен в изчерпателно изброени и подробно определени ситуации. В реално време те могат да бъдат използвани, само ако са спазени строги гаранции, например ако те са строго ограничени във времето и географския обхват и подлежат на специално предварително съдебно или административно разрешение.

Системите могат да се използват за целенасочено търсене на изчезнало лице или предотвратяване на терористично нападение. Употребата им постфактум се счита за случай на използване на високорискови системи с изкуствен интелект, който изисква съдебно разрешение във връзка с престъпление. Очаква се регламентът да бъде окончателно приет преди края законодателния мандат. Законът също трябва да бъде официално приет и от Съвета на ЕС.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата изрази признателност към народните представители

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия изразява своята признателност към народните представители за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България , се казва позиция на Църквата, публикувана днес .   Удовлетворени сме от..

публикувано на 08.08.24 в 16:58

Загасен е пожарът в с. Джулюница

Пожарът в село Джулюница, община Лясковец, вече е загасен, съобщи за БНР Георги Тодоров, началник на противопожарната служба в Горна Оряховица. Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница Няма пострадали хора. Огнеборците с доброволци от селото спасиха къщите от две улици и стопански постройки.  Огънят тръгна от..

публикувано на 08.08.24 в 16:56
Явор Божанков

Явор Божанков от ПП-ДБ се оплака от физическо насилие от депутат от "Възраждане"

Депутатът от "Продължаваме промяната"-"Демократична България"  Явор Божанков се оплака от физическо насилие от свой колега от "Възраждане", чието име не назова. Божанков разпространи и клип във Фейсбук, в който двамата се сблъскват в един от коридорите на Народното събрание.  Божанков допълни, че случаят няма предистория и че колегата му го е..

публикувано на 08.08.24 в 16:38

Плевен засилва контрола срещу изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места

Община Плевен засилва контрола срещу изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Поставени са и предупредителни информационни табели. Служители на отдел "Инспекторат" съставиха акт на пореден нарушител, хванат да изхвърля едрогабаритни отпадъци на нерегламентирано място до бл. 67 в жк "Сторгозия". Инспекторите са се отзовали веднага на..

публикувано на 08.08.24 в 16:30

Германия е в повишена готовност за терористични атаки

Германия е в повишена готовност за терористични атаки заради ескалацията в Близкия изток. Това заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер. Според федералния министър на вътрешните работи Нанси Фейзер с оглед на опасността от ескалация на войната в Близкия изток германските органи за сигурност в момента са особено бдителни...

публикувано на 08.08.24 в 16:16

Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница

Пожарникари от Горна Оряховица и Стражица гасят пожар в село Джулюница, община Лясковец. Пожарът е засегнал къщи и дворни места и се прехвърля към близката гора.  Пожарът е възникнал около 14:00 часа днес. В двора си жена е оставила стъклени бутилки, които, нагрети от слънцето, са станали лупи и са запалили плевник, откъдето  огънят се е разраснал..

публикувано на 08.08.24 в 16:03
Антон Славчев

Ще съберат ли ПП-ДБ подписи за освобождаването на председателя на Антикорупционната комисия?

Председателите на парламентарни групи коментираха днес в кулоарите на Народното събрание дали ще подкрепят инициираното снощи от ПП-ДБ събиране на подписи от 1/3 от депутатите за освобождаване на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев от поста.  ПП-ДБ искат освобождаване на председателя на..

публикувано на 08.08.24 в 15:37