Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 г. от ратификацията на договора ни за НАТО: Предизвикателства и проблеми в армията

| Репортаж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 18 март 2004 г. българският парламент ратифицира договора за НАТО. Това е първата от серията финални стъпки, които ще доведат до приемането на страната ни в Алианса в края на март и началото на април. България влиза в НАТО с провеждащи се реформи в армията. Една от тях е освобождаването на военни заради съкращаването на въоръжените ни сили. 20 години след членството България търси военни

За майор Събина Лазова военната професия е съзнателен избор, семейство, живот и предизвикателство. Започнала да я учи през 2002-ра във Военното училище във Велико Търново. И завършила буквално в първия момент на членството в НАТО. Затова казва, че към онова време промяната за нея била постепенна, но видима.


"Започнаха промени в начина на обучение, в тактиката – знаци, символи и цветове. Трябваше да бъдем обучени по друг начин и да преминем към новия, натовски начин за изобразяване на действията върху картата.

Нямахме много време за това наваксване. Имаше един период на приобщаване към новия начин за изпълнение на задачи"

Членството в НАТО обаче отворило възможности. През 2007-ма, докато е само на 25, Събина Лазова води български взвод от Силите за отговор на НАТО. Създадени по време на Студената война, тези сили сега трябва да са най-бързите, които да възпират, да отбраняват и да реагират ефикасно на възникнали кризи.

"Рамо до рамо със словенци, унгарци, италианци, белгийци. Въпреки че ние бяхме със стари модели на техниката, но изпълнихме достойно задачата".   

Пред Събина и взвода й стояло и друго предизвикателство. На армията й предстояло да се откаже от това да е наборна. И да премине изцяло към професионална. От 2007-ма година Майор Лазова, сега в командването на сухопътните войски, наблюдава процеса. И си прави изводите защо въпреки възможностите, които дава НАТО, армията ни остава без хора.

"Не сме толкова атрактивни. Причината е в по-малката реклама. Младите хора търсят по-лесния начин за развитие, по-добре платеното, но с по-малко усилия. Отправят се извън армията“. 

Само за седмица в началото на март армията обяви последователно ранен прием за 533 курсанти във военните университети. И конкурс за заемане на 314 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски. До юни беше удължено писането на Стратегическия преглед на отбраната. Процесът на оценката на военните способности има отношение към търсенето на нови попълнения и за армията. Докладите показват, че доброволният резерв е попълнен на 13 процента от предвидените 3000 души. 

С обучените между 150 и 300 души срочната служба решава донякъде проблема. Но част от хората влизат в професионалната армия. Така бройката на цивилни с военни умения не се повишава. Запасът, хората които вече имат някакви военни умения, също се стопява.

"В момента имаме стотици хиляди запасни, но най-младият войник е на 40 години. Всяка година ние губим по няколко десетки хиляди обучени хора, те остаряват", каза зам.-военният министър в оставка Атанас Запрянов наскоро. И призна, че мобилизационната система е била силно подценена и след като през 2007-ма година е била прекъсната наборната служба. „Това е грешка, която сега дава резултати“, насочва и Максим Пешев. В първите години на членството в НАТО той е началник на кабинета на най-висшия военен - ген. Никола Колев. И припомня разговорите му през първите години на младата ни НАТО-вска армия с германската. Която запазила и двата варианта.


"Наборната им варира от 6 месеца до една година. При нас бяхме постигнали това нещо - 6 месеца хората с висше образование, всички останали - една година. Това даваше възможност да имаш тази подготовка. Рано беше да се отменя наборната военна служба. В момента, ако нещо се случи и да трябва да изпълняваме член от договора с НАТО, ние няма да може да мобилизираме армия.

Минимумът за военна подготовка е поне три месеца". 

В момента военните имат зелена светлина от КС да организират военното обучение на цивилните. С отказа преди около година на Конституционния съд да се произнесе по питането на правителството може ли да организира обучението на цивилни в мирно време. Според Борис Станимиров, който е председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Н.В. училища има вариант цивилното обучение да мине през структурите, които вече поддържат интереса на хората към боравенето с оръжие. И тази идея почти била споделена с Николай Денков, докато беше премиер и с министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

"Има редица хора, които се занимават с близки до военната професия занятия – стрелкови клубове, ловни дружинки, бойни изкуства, парашутисти и най-различни екстремни спортисти. Това са млади мъже в добра кондиция. Много по-логично е първо да се опиташ да привлечеш тях под някаква форма и държавата да направи под формата на доброволен резерв някакъв тип споразумение.

Това обаче не пречи да се премине към широко обучение в най-базови умения за оцеляване и за действие в ситуация на криза. Например, сред учениците от последните гимназиални класове.

Тази кошмарна война, която има в момента в Украйна, ни показва и ни учи как се води съвременната война. Виждаме, че тя се води примерно с дронове. А има младежи, които  по цял ден са на игрите. Какво ти пречи да обучиш хиляди оператори на дронове?", обясни Борис Станимиров.

И майор Събина Лазова, и съпругът й са военни. Синът им също започва да проявява интерес към армията.

"Вкъщи не се говори аз точно какво правя. Но преди няколко месеца синът ни заяви: "Мамо, аз ще бъда вашият наследник". На него започнаха да са му интересни различни тактически игри. Има интерес към Националния военен музей и историята.

Аз ще го подкрепям така, както и моите родители са ме подкрепяли.  

Рекламата трябва да започне още в по-ранен етап - при децата. Не трябва да бъде да бъде при завършване на средно образование.

Аз съм ЗА обучението в училище както за самозащита, така да се обърне внимание и на това какво може да им даде армията". 

Майорът с вече 17 години активна служба казва, че когато НАТО открие Центъра за изследване на обстановката при ядрена, химическа и биологическа заплаха, тя ще продължи кариерата си. Дотогава майор Лазова помага. Дори и като съавтор на новата Стратегията за подготовка на въоръжените сили за изменението на климата. "Армията дава възможности":

"Всеки един, който желае да дойде в Командването, ще има реализация", казва майор Събина Лазова. На фона на скорошната статистика на "Галъп", че само 30% от българите биха се били за страната си в случай на война. А 42% не биха го направили.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха местните власти. Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света. Каква е..

публикувано на 26.06.24 в 18:47
Папа Франциск - Рим, Ватикана, 26 юни 2024

Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици

На общата аудиенция, посветена на Световния ден срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, папа Франциск се изказа срещу легализирането им и нелегалните трафиканти. Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици, като изтъкна, че "не бива да се пренебрегват злите намерения и действия на наркодилърите и..

публикувано на 26.06.24 в 18:33
Снимката е илюстративна

Пожар в селскостопански масив в района на Полски Тръмбеш

Шест противопожарни автомобила от Полски Тръмбеш и Горна Оряховица гасят пожар, който е обхванал няколкостотин декара селскостопански масив между шосето и железопътната линия между Полски Тръмбеш и село Страхилово. Огънят е пламнал следобед. "Запалило се е стърнище, огънят е обхванал около 800 декара от него. Вече е локализиран..

публикувано на 26.06.24 в 18:32