Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Жишева: Освидетелстването на хората в ТЕЛК по документи крие големи опасности

"Ако в документите има пъхнати небрежно едни 500 лв., те започват да говорят много повече отколкото документите"

| Интервю
Снимка: Архив
Чуй новината! Чуй новината:

"Не е необходимо във всяка болница да има по една ТЕЛК, а в университетските - да има по две. Просто всяка комисия би могло да се свиква, когато се съберат определен брой заявления за ТЕЛК решения".

Това е мнението на Нина Жишева, председател на УС на Центъра за независим живот.

"Няма нищо лошо в това – всеки извънреден труд да се заплаща. Защо да не заплащат на лекарите 5-6-7-8 часа за един ден в седмицата, да участват в ТЕЛК комисия?", попита тя в интервю за БНР.

По думите ѝ ТЕЛК-ът всъщност е "една хартия, която дава хиляда неща, от които аз може би нямам нужда". Жишева отбеляза, че нейното решение ѝ дава право на неща, от които няма нужда, но не ѝ дава право да получи такива, от които се нуждае:

"Не пише, че имам право и нужда от количка. ТЕЛК решението не ми дава електрическа количка. Аз съм на 67 години, моите ръце вече са изразходени, но не са засегнати от заболяването ми. В ТЕЛК решението ми не пише, че моите ръце трябва да бъдат щадени. Аз изпитвам огромна трудност вече да водя ринговата си количка, но ТЕЛК-ът не ми позволява да си купя електрическа количка. Нищо не мога да направя. Мога да го обжалвам, мога да подам документи за ново решение на ТЕЛК, в което вече да пише, че имам право да ползвам инвалидна количка и ще имам право да взимам. Сега на всяко взимане на инвалидна количка, аз трябва да ходя на допълнително свикана ЛКК, за да пише, че Нина Жишева не се лигави".

Според нея освидетелстването на хората по документи крие големи опасности:

"Ако в документите има пъхнати небрежно едни 500 лв., те започват да говорят много повече отколкото документите".

По думите ѝ фалшиви ТЕЛК решения няма. Но:

"Има една гнила система, която допуска през едни малки вратички да се промъкват диагнози, които не могат да бъдат установени".

Тя смята, че по този начин се увеличава възможността за корупционни практики.

"Хората с увреждания в България имат нужда единствено от максимална подкрепа, да вършат и малкото, което могат, и оттам нататък да бъдем оставени да живеем живота си така, както намерим за добре", коментира Нина Жишева и добави категорично:

"Ние сме хора както всички останали. /…/ Ако аз имам образование, нека си работя с образованието. Ако аз имам таланти, нека да го правя. Всичко можем, стига да искаме".

Цялото интервю на Лора Търколева с Нина Жишева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

36-годишна жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Уноверситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла 3-часова животоспасяваща операция, след която е поставена в медикаментозна кома. Тежък сблъсък на пешеходна..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с..

публикувано на 21.05.24 в 15:18

В Монтанско инспекторите от ИАРА заловиха трима рибари бракониери

В Монтанско заловиха трима рибари, извършвали бракониерски улов . Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливите на язовир "Огоста", където рибата хвърля хайвера си. "На място хванахме трима от Берковица", съобщи Валери Спасов, инспектор "Рибарство и контрол" в..

публикувано на 21.05.24 в 15:01

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната , посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Казва се, че България не покрива инфлационния критерий, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време...

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25