Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Денков единственият начин за излизане от политическата ситуация са преговори

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Според премиера в оставка Николай Денков, в този момент има един единствен начин да се излезе от политическата ситуацията и това е преговорите за правителство  да продължат в следващите 5 дни. 

Пред bTV той изказа лично мнение, че няма друга управленска конфигурация за управление извън ПП - ДБ и ГЕРБ - СДС, но и допълни, че коалицията никога не са се молили на ГЕРБ.

ПП-ДБ свалят доверието си от Мария Габриел, не приемат кабинета ѝ

"Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Винаги съм казвал, че имам доверие на Мария Габриел. Винаги съм казвал това. Вчера тя направи нещо, което не трябваше да се прави. Така не се прави в нито една нормална цивилизована държава. Защо го направи – нека тя обясни. Ако е готова - да се върне на преговорите, да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води", отбеляза той.

По думите му тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ, но това била единствената възможност, която можела да ни изкара позитивно от настоящата ситуация.

Николай Денков обаче каза, че е изпратил декларация с несъгласие да бъде част от кабинета на Мария Габриел. Едно копие било изпратено в Народното събрание, а другото за президента.

Ще гласува ли НС кабинета на Мария Габриел?

"Научих, че има списък с имена на министри от медиите, когато беше представен в президентството. Преди това и в личен разговор с г-жа Габриел и по време на преговорите изрично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя каза: "Това няма да стане, това няма да съм аз", каза той. 

Премиерът в оставка смята, че Бойко Борисов и Делян Пеевски стоят зад решението Мария Габриел да предложи на президента списъка с министри, за които няма одобрението от тяхна страна.

"Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни да довършим преговорите по разумен начин. Не я каня, казвам, че в този момент има един начин да излезем позитивно от ситуацията – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни с участието на лидерите, така че да има общо решение. През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от наша страна, не участваше в тези преговори и сега най-вероятно ще се опита да прехвърли цялата вина за тази нелепа ситуация на преговорния си екип", каза още Николай Денков. 

Мария Габриел очаква извинение за обидите. Борисов: Разговаряли сме за рокадите!

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Белгия унищожава Covid ваксини, тестове и маски за над 200 млн. евро

Белгия ще унищожи ненужни ваксини против Covid-19, маски, защитно облекло и тестове с изтекъл срок на годност за общо 207 милиона евро, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от местни медии. Министерството отбелязва, че с тази мярка ще бъде разчистено място за обновяване на запасите и ще бъдат спестени разходи за съхранение на..

публикувано на 25.07.24 в 11:54
Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, дават брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Лоялните на Доган депутати от ДПС обвиниха Главчев в зависимости

Депутатите от ДПС, приближени до почетния председател на партията Ахмед Доган, обвиниха служебния премиер Димитър Главчев в зависимости заради отстраняването на областните управители на Кърджали и Смолян, които бяха назначени на постовете в края на юни. Тимур Халилов: Няма паритет. Активът е в подкрепа на Ахмед Доган Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 11:42
Лена Бориславова

Лена Бориславова: ПП-ДБ няма притеснения от заканите на Пеевски

Депутатът Лена Бориславова заяви, че ПП-ДБ няма притеснения заради заканите на Делян Пеевски да сезира прокуратурата: "Това е г-н Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция в особено големи размери – това е лице, което онагледява целия модел на завладяната държава и аз да призова колегите в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото този..

публикувано на 25.07.24 в 11:25

Тошко Йорданов: Министерството не е превело нито лев за Културно-информационния център в Скопие

От началото на годината Министерство на културата не е превело нито един лев от предвидените в държавния бюджет 1 млн. лв. за Българския културно-информационен център в Скопие. Това съобщи в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той отправи предупреждение: "И това поставя българския..

публикувано на 25.07.24 в 11:21

ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат..

публикувано на 25.07.24 в 11:09
Виолета Коритарова

Коритарова: Тунелът под Шипка ще струва 358 млн. лв., но няма яснота кога ще започне строежът

Изграждането на тунел под Шипка ще струва 358 млн. лв. Той ще е с дължина 3,2 км. Строителството му ще продължи три години и половина, но все още няма яснота кога ще започне. Това обясни при изслушването си в парламента изслушване на министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова: "Оптимистичният срок за..

публикувано на 25.07.24 в 10:59
Башар Асад с Владимир Путин, 25 юли 2024 г.

Путин прие Асад в Кремъл

Руският президент Владимир Путин се срещна със сирийския лидер Башар Асад в Кремъл, предаде РИА Новости. Агенцията припомня, че Асад за последен път посети Москва преди повече от година - през март 2023 г. Медийното внимание е към евентуална среща на сирийския лидер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която може да се проведе пред..

публикувано на 25.07.24 в 10:53