Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Димитров: Разумното и логично поведение е да не се ходи на избори

| Интервю
Николай Димитров
Снимка: Ани Петрова

Разумното и логично поведение е да не се ходи на избори, освен ако не дойде светлолик спасител като през 2001 г. Това препоръча социалният психолог доц. Николай Димитров в интервю пред БНР. 

Нормалното е да преценим ситуацията не само отвътре, но и отвън и какво ще случи отвъд океана до есента. Ние ще бъдем предварителна странична жертва на политическите борби в САЩ, защото очевидният разум не може да обясни с вътрешни сили подобна сглобка“, коментира той политическата ситуация у нас около ротацията на правителството.

И обясни: „Поведението им е социално обословено и се води от ситуацията“. 

Според него в последните няколко дни „всички се упражняваме в прогностика, изхождайки от собствените си желания какво трябва да се случи или от позицията на нормалността“. 

„Всички очакваме ситуацията да е нормална, а тя не е и не била никога между двете коалиции, за да търсим сега нормалност“, обясни доц. Димитров.

„Логично е, че когато е създадено едно правителство и през изминалите 9 месеца слушаме, че само и единствено премиер и вицепремиер ще се сменят, и всичко останало си остава по старому, отново всички са изненадани. Унизително логично звучи и едната, и другата страна и в яда си, и в обяснението на ситуацията, допълни психологът.

Политическата обстановка той оприличи на „един сценичен бой“. 

„Нещо, което трябва да е като за пред публиката, сякаш то е надситуитивно. Сега е като епизод от дълъг сериал, следвайки дълъг сценарий. Всички звучат много логично, включително Рая Назарян звучи умилително, логично, правдиво. Но така звучат и от другата страна. И гневът им е по-същия начин. И двете страни са изненадани“, коментира социалният психолог.

Той направи профил на Бойко Борисов: 

„Кое е нормално за Борисов? Безспорно е екипен играч, но в екипи, на които той е едноличен, тоталитарен, авторитарен лидер. През годините се освободи от лидери и се обгради с клонинги, които говорят като него. Налага си публичен образ на светец. През годините на управление не е бил самостоятелно, все в коалиция и след това партньорите му се превръщаха в политически трупове. И друг път е играл вабанк, показва, че знае и може и да нанесе удар“. 

Доц. Димитров каза, че „и Кирил Петков сме го хващали в епизоди, нима е бил последователен в поведението си или случайно да проявява неблагодарност, че накрая да стигнат и до репликата за шарлатанството, преди 2 години арестува Борисов“.

„И сега всички го играем изненадани. Ами, събираш се с такива хора и е разумно да очакваш нещата да не вървят по нормалната логика“, коментира психологът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането..

публикувано на 30.07.24 в 19:28