Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"И в национален мащаб трябва да се върви към обединение на лявото"

Иван Таков: Ако има напрежение в БСП, то не е на личностно ниво

"Като постоянно водите война с организациите си, не може да няма ответна реакция"

| Интервю
Иван Таков
Снимка: БТА

Ако има напрежение в БСП, то не е на личностно ниво. Това заяви пред БНР Иван Таков, лидер на БСП - София. 

Членове на Националния съвет на БСП излязоха вчера с обща позиция, в която обвиняват председателя на Столетницата в нарушение на устава и партийни чистки. 

От пресцентъра на Градския съвет на БСП-София уточняват, че само с ново ръководство на партията и с активните усилия на общинските организации може да бъде запазена социалистическата идея и единението на лявото политическо пространство. 

Корнелия Нинова пък обвини критиците си, че работят за ПП-ДБ и ГЕРБ, както и че преследват бизнес интереси за сметка на партията.

"Слушам тези приказки от 2017 година. Обаче оттогава партията се стопи от един милион до 200 хиляди гласоподаватели", отбеляза Таков.

За участие в сглобки председателят на партията може да разкаже най-добре, защото беше в правителство с тези хора.

Като постоянно водите война с организациите си, не може да няма ответна реакция".

Иван Таков беше категоричен, че общинските съветници не са нарушили решение на Националния съвет на партията, като подкрепиха избора на председател на Столичния общински съвет. 

"Ние дадохме шанс на Общинския съвет да заработи. В момента има добра перспектива пред града.

Националният съвет се присъедини към решението общинските съветници да не подписват коалиционно споразумение с ПП-ДБ и с ГЕРБ. Ние по никакъв начин не сме го нарушили. Ако някой твърди обратното, нека да го изпрати. По правилник това трябваше да стане в 7-дневен срок. Аз все още не съм го получил, което е нарушение на правилника".

Утре - 23.03, ще се проведе обсъждане на тема "За бъдещето на БСП и лявото".

"Поканата не е индивидуална - до ръководството на БСП или до някой друг, а към всички, които се чувстват свободни да водят откровен разговор. Целта е да продължим този, който започнахме на местните избори в София.

Ние посочихме веднага след изборите, че начинът, по който трябва да се върви и в национален мащаб, е чрез обединение на лявото".

В София вместо да върви подготовка за евроизборите, тече един извънреден отчет на изборен цикъл, разказа още Таков в предаването "Хоризонт за вас"  и откри в тази стъпка саботаж от страна на ръководството на партията. 

"Градската организация е хвърлена в едно безвремие".   

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шествие на КТ

Шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт в Деня на труда в София

"Работни места, заплати и сигурност" - това е надсловът на традиционното шествие на Конфедерацията на труда "Подкрепа" по случай Международния ден на труда. Шествието започна в 11 часа на столичния площад "Света Неделя" в София и ще завърши с рок концерт пред музея "Земята и хората".  Шествието премина по бул."Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", ул...

публикувано на 01.05.24 в 12:48
Снимката е илюстративна

Започнаха протестните първомайски митинги на транспорта в Гърция

Със стачка и демонстрации отбелязват в Гърция международния ден на труда. Няма затруднение за пристигащите туристи по празниците. Протестни първомайски митинги заливат цялата страна. С червени знамена и плакати "силата е в нас" активисти и депутати от комунистическата партия са начело на демонстрациите. Хиляди гърци се включиха в..

публикувано на 01.05.24 в 12:47

Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов "Клисура въстана втора, но изгоря първа". В нея участват самодейци и членове на Националното дружество..

публикувано на 01.05.24 в 12:12
Яна Божанин

Актрисата Яна Божанин: Борба с любов е битието на човека на изкуството у нас

"Борба с любов - така мога да опиша битието на човека на изкуството в България, сподели за "Хоризонт" актрисата Яна Божанин, автор на подкаста "Говори, за да те видя" , който разработват заедно с водещия на предаването "Среднощен експрес" Йордан Георгиев. "Битка между любовта към работата, завистта и сравнението с другите - това е нещо, през..

публикувано на 01.05.24 в 11:49

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет.  Коментарът ѝ е по повод на връщането..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания. "Кой е първият ми спомен в Испания - това е зеленината, морето, басейна и играта на футбол с..

публикувано на 01.05.24 в 11:27