Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Франкини: Русия може да замрази или конфискува западни активи, които се намират на територията й

"Печалбите от замразените руски авоари да се насочват или за закупуване на отбранително оръжие за Украйна, или за възстановителни дейности"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Принципно споразумение успяха да постигнат само европейските лидери на срещата си завчера в Брюксел за това да предоставят на Украйна приходите от замразените руски авоари в белгийския централен депозитар "Euroclear" за военни цели - купуване на оръжия и боеприпаси.

Първият от общо близо 3 милиарда евро тази година може да бъде предоставен на Киев на 1 юли, съобщи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Дотогава очевидно тя се надява да бъдат преодолени аргументите "против" от Унгария и от Австрия, която се мотивира с неутралния си военен статут.

Предложението на Комисията е средствата да бъдат прибавени към Eвропейския механизъм за подкрепа на мира, чрез който се предоставя военна помощ за Украйна. Русия заплаши, че ще си отстоява правата по съдебен път и че ще отговори реципрочно.

Използването на доходите от активите, за разлика от конфискуването им, е напълно законно, смята заместник-директорът на Центъра за международно и европейско право в Шефилдския университет Даниел Франкини. С него разговаря Марта Младенова:

"Става дума за активите на Руската централна банка. Те бяха замразени от държавите от Г-7 веднага след началото на пълномащабната война срещу Украйна. Става дума за активите на централната банка, а не на олигарсите, което е съвсем отделен въпрос. Активите бяха замразени почти моментално, но въпросът сега е дали може да се направи нещо повече - да бъдат конфискувани или да бъде използвана печалбата от тях.

По въпроса дали е възможно активите да бъдат използвани в полза на Украйна и какъв е аргументът в подкрепа на подобно действие - е важно да се отбележи, че Русия е тази, която наруши международното право с агресията си срещу друга държава. Няма никакво съмнение, че тя трябва да плати някакви репарации. Дори има резолюция за това на Общото събрание на ООН още от 2022 година".

- Какво обаче казва международното право и може ли там да бъдат намерени аргументи в подкрепа на съпротивата на определени държави, която изглежда повече политическа, отколкото нормативно издържана?

- От гледна точка на международното право има два основни проблема, свързани с предприемането на допълнителни действия с вече замразените активи. Първият е, че тези активи се смятат за недосагеами, защото принадлежат на суверен, който ги използва за жизнено важни дейности, каквато е паричната политика в Русия. По принцип държавите третират активите на чужди централни банки като нещо, с което не бива да се разпореждат.

Вторият проблем е, че преди края на войната не можем да знаем какъв ще бъде контекстът, в който ще се плащат репарации. Казано по друг начин, не знаем колко Русия ще дължи на Украйна. Всичко зависи от начина, по който ще свърши войната. Според базирания в Белгия депозитар "Euroclear", където са въпросните руски държавни авоари, доходите от тях са негови. Смятам, че има възможност тези доходи да бъдат атакувани, защото самите активи не се пипат, а ако не бяха замразени, руската централна банка едва ли щеше да натрупа такива печалби от тях в "Euroclear".

Тези доходи възлизат на 3-4 милиарда евро тази година. Тази стойност обаче е много малка в сравнение с щетите, които са нанесени на Украйна. През февруари Световната банка изчисли, че те надхвърлят 400 милиарда долара. Говорим за много различни по големина числа. Самите активи, които са замразени, са на стойност около 300 милиарда долара.

- Има ли значение от юридическа гледна точка как точно се използват печалбите от замразените активи - идеята на Европа е да инвестира 90 процента от тях в оръжие за Украйна?

- Печалбите, за които говорим, съвсем ясно принадлежат на "Euroclear", а той е европейска институция. Така че не мисля, че има особено значение. Все пак това са извънредни печалби и единствената причина "Euroclear" да ги държи са санкциите срещу Русия заради агресията й срещу Украйна. За мен е съвсем очевидна причината тези извънредни печалби да се насочват или към закупуване на отбранително оръжие за Украйна, или за възстановителни дейности.

Различно стоят нещата за самите активи. Спорно е дали могат да бъдат конфискувани, или по-добре да се потърси друг механизъм, с който да се помогне на Украйна. Нашите проучвания стъпват върху идеята тези активи да се използват само като гаранция за заем, който да се отпусне на Украйна.

Тогава въпросът за купуване на оръжия би бил по-скоро поставен като предоставяне на възможност на Украйна да се защити. Всъщност помагаме на Киев да се отбранява срещу руските атаки. Не е съвсем ясно обаче дали запорирани активи могат да се използват по този начин. Съвсем различен е казусът, ако става въпрос за възстановяване, защото тогава отиваме в полето на репарациите и там е напълно ясно, че Русия ще трябва да плати.

- Кремъл веднага заплаши, че ще предприеме ответни мерки. Какви могат да бъдат те - извън конфискация на активи на компании, които все още правят бизнес в държава агресор?

- Струва си да отбележим, че Русия вече заяви, че дори използването на печалбите от замразените активи е кражба от нейна гледна точка. Интересно е как твърди подобно нещо при положение, че тези печалби изобщо не й принадлежат. Има спор между Русия и Европа кой притежава тези печалби.

Още от 2022 година знаем, че Русия готви списък с неприятелски държави и вече налага контрасанкции за тях и базираните в тях компании. Не зная колко активи на западни компании са останали в Русия, но ако тя разчете използването на печалбите от активите или самите активи като незаконно, може да отговори по същия начин - да замрази и дори да конфискува западни активи, които в момента се намират на територията й.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29