Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националите изпуснаха в края победата над Азербайджан

Снимка: БФС

Националният отбор на България по футбол завърши 1:1 с домакините на турнира FIFA Series Азербайджан в последния мач от изданието. 4 минути не стигнаха на българите да си тръгнат с втора победа, след като Филип Кръстев даде преднина в 59-ата минута. Резервата Муса Гурбанлъ изравни в 86-ата, за да увенчае натиска на своите.

Така България остава с положителен баланс срещу този противник, като в шест мача има 4 победи и 2 равенства. В първата сеща в Баку в петък България се наложи с 1:0 над Танзания.

За Филип Кръстев пък това е първи гол с екипа на България в 17-ата му среща с трикольора.

Още във 2-ата минута домакините създадоха първа ситуация пред българската врата. Капитанът им Махмудов стреля от 11-12 метра, а Валентин Антов блокира изстрела му. Българският отбор отговори с една атака, при която Десподов спечели ъглов удар. Но веднага след това и Дюлгеров трябваше да се намесва при изстрел на Турал Байрамов.

В 27-ата минута българската защита изпусна Турал Байрамов, който излезе зад Алекс Петков, но не успя да вкара. Най-напред Дюлгеров спаси удара, след което от втори опит Байрамов стреля в аут. 10 минути по-късно Десподов си спечели фаул на около 18-20 метра и стреля от мястото, но вратарят Магомедалиев спаси майсторски отиващата под гредата топка.

Еди Исрафилов в 44-ата минута затрудни максимално българския вратар, след като от място засече центриране от ляво. Дюлеров обаче изби. Буквално в последната секунда Живко Атанасов можеше да вкара с глава, но засече в аут центрирането от ъглов удар на Кирил Десподов.

Второто полувреме започна по-енергично и от двете страни. Три минути след началото му домакините тестваха втория вратар на България Светослав Вуцов, който се появи след почивката. Турал Байрамов стреля с глава след центриране на Шейдиев, но стражът на българския тим спаси.

В 52-ата минута България беше много близо до това да открие резултата. Почти веднага след това при контраатака Десподов намери на скорост Илиан Илиев-младши, който влезе, финтира един защитник и стреля. Магомедалиев обаче спаси.

Българите обаче откриха резултата в 59-ата минута чрез Филип Кръстев, който получи къс пас от Десподов след изпълнение на ъглов удар от ляво. Докато азерите се наредят в защита, Кръстев взе топката и с диагонален удар даде аванс на "лъвовете". България можеше и да води с 2:0 в 68-ата минута при атака от дясно. Алекс Колев проби от дясно, подаде на Лукас Петков, който перфектно я остави за Десподов. Капитанът обаче не беше прецизен от три метра. Подобна контраатака можеше да завърши с гол и три минути по-късно, но Лукас Петков не овладя топката след подаване на Десподов.

Азербаджан можеше да изравни в 80-ата минута, когато играчите им пресякоха пас в половината на България. Атаката завърши с удар на Джафаргулиев, а топката се плъзна край страничната греда. Но натискът на домакините се усилваше и в 86-ата минута те успяха да изравнят. Джейхун Нуриев проби през Галчев от ляво, топката стигна на третия метър пред Гурбанлъ, който лесно вкара за 1:1.

Азербайджан – България  1:1

0:1 Филип Кръстев 59 

1:1 Муса Гурбанлъ 86

Азербайджан: Шахрудин Магомедалиев, Елвин Джафаргулиев, Бахлул Мустафазаде, Джошгу, Диниев (69 – Елвин Джамалов), Емин Махмудов (62 – Емил Мустафаев), Ренат Дадашов (69 – Муса Гурбанлъ), Рамил Шейдаев, Рахил Мамедов (69 – Джейхун Нуриев), Еди Исрафилов (80 – Филип Озобич), Бадави Хюсеинов, Турал Байрамов

България: Иван Дюлгеров (46 – Светослав Вуцов), Живко Атанасов, Виктор Попов,Алекс Петков, Валентин Антов, Георги Костадинов (82 – Георги Минчев), Илия Груев (46 – Патрик-Габриел Галчев),Филип Кръстев (60 – Лукас Петков), Кирил Десподов, Илиан Илиев-младши (60 – Георги Русев), Александър Колев (82 – Ивайло Чочев)


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отборът на САЩ победи с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) Германия

Първа победа за САЩ на световното първенство по хокей на лед

Отборът на САЩ постигна първа победа на световното първенство по хокей на лед за мъже, след като срази с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) отборът на Германия и така се реваншира пред феновете си за петъчното поражение от шведите с 2:5. Джони Годрьо и Майкъл Кесерлинг вкараха по гол и подадохa за други два, докато останалите попадения бяха реализирани от..

публикувано на 12.05.24 в 08:26
Атлетик Билбао завърши 2:2 с Осасуна

Атлетик (Билбао) едва се спаси срещу Осасуна

Намиращият се на 5-о място в първенството на Испания по футбол отбор на Атлетик (Билбао) се спаси от домакинско поражение срещу Осасуна в добавеното време на срещата, когато Асиер Виялибре оформи крайното 2:2. Резултатът удари по амбициите на домакините да се докопат до първите четири места в крайното класиране и евентуално да вземат квота за..

публикувано на 12.05.24 в 08:22
Милан победи с 5:1 Каляри

Милан разгроми застрашения от изпадане Каляри

Отборът на Милан се наложи категорично с 5:1 над Каляри в среща от 36-ия кръг на италианското първенство, макар на играчите на Стефано Пиоли да им трябваха 35 минути, за да прекършат съпротивата на един от застрашените тимове. Американският нападател Кристиан Пулишич вкара два гола, а също така Тиджани Рейндерс добави едно зрелищно попадение..

публикувано на 12.05.24 в 07:42
Ал Хилал спечели титлата в Саудитска Арабия за 19-и път

Ал Хилал спечели титлата в Саудитска Арабия за 19-и път

Отборът на Ал Хилал спечели за 19-и път титлата в първенството на Саудитска Арабия по футбол. Три кръга преди края най-успешният отбор в местния шампионат е недостижим на върха в класирането с 89 точки - с 12 повече от втория Ал Насър, в който играе голмайстор номер 1 в историята на световния футбол Кристиано Роналдо. Ал Хилал обаче..

публикувано на 12.05.24 в 07:38
Лоренцо Мичели

Мичели определи волейболистките за Лигата на нациите

Старши треньорът на националния отбор на България по волейбол за жени Лоренцо Мичели определи 14-те състезателки, които ще вземат участие в първия турнир от тазгодишното издание на Лигата на нациите. Селекционерът на българския тим обяви състава малко след контролата с Белгия, играна в столичната зала "Христо Ботев". С нея официално завърши..

публикувано на 12.05.24 в 07:35
Стамен Белчев

Стамен Белчев: Всеки ранен гол всява смут

Стамен Белчев, старши треньор на ЦСКА София, коментира загубата с 1:3 от Лудогорец: "Доволен съм това, което показаха футболисти през голямата част от мача. Влизаме без концентрация в мача. Малкото ситуации, които имахме, не успяхме да ги реализираме и да се върнем. Всеки един ранен гол вкарва смут.  Преодоляхме ранния гол и в по-голямата..

публикувано на 12.05.24 в 06:58
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Исках да има точно такъв колектив в Лудогорец

Георги Дерменджиев, старши треньор на Лудогорец, заяви след победата над ЦСКА София с 3:1 и спечелената 13-та поредна титла в Първа лига по футбол: „Поздравявам всички за тази 13-та титла. Има място за нея. Щастливи сме, че рано осигурихме титлата. Така сме много по-спокойни.  През цялото време играхме добре и ръководихме мача. Не искам да..

публикувано на 12.05.24 в 06:55