Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Силно се съмнявам, че ще успеем от 1-ви януари 2025 г. да влезем в еврозоната"

Любомир Каримански: Няма как политическите турбуленции да не се отразят върху финансовата стабилност

"Фактите не са на страната на финансовия министър"

| Интервю
Любомир Каримански
Снимка: Ани Петрова

Политическите турбуленции няма как да не се отразят на финансовата стабилност на страната. Това заяви пред БНР Любомир Каримански, финансист и бивш депутат. 

"Политическият риск влияе върху всички сектори. Няма как, докато не се предвидят ясен хоризонт и визия за управлението в икономическия сектор и администрацията, и отделните показатели да бъдат достатъчно постоянни. Събираемостта на данъците през 2023 г. е по-ниска в сравнение със събираемостта през 2022 г. като процент от БВП. На какво стъпват прогнозите за 2025 и 2026 година? Дали прогнозният дефицит ще се запази под 3%? Когато виждаме, че няма как България да се развива стабилно икономически и да има ръст, тогава няма как да оставим този финансов министър да продължава да бъде такъв. Фактите не са на страната на финансовия министър".

И премиерът в оставка Денков, и Асен Василев следват много стриктно записа, който изтече преди време, посочи Каримански в предаването "12+3".

"Асен Василев и Кирил Петков бяха казали, че са се обаждали на Урсула фон дер Лайен и тя е обяснила, че за еврозоната трябва да измислят как да заобиколят няколко критерия, за да влязат в рамките. Да разчитаме ли, че през 2023 г. Асен Василев направи точно това? С различни счетоводни манипулации заобиколи отделните правила, за да подготви страната ни за влизане в еврозоната". 

Поне една година преди въвеждане на еврото хората трябва да бъдат подготвени, да тече разяснителна кампания, подчерта експертът. 

"Виждаме едни анимирани клипчета, не се разяснява на отделните възрастови групи. Защо не направиха така, че още сега в търговската мрежа да има цените и в евро, и в лева? Няма организация и цялостна визияСилно се съмнявам, че ще успеем от 1-ви януари 2025 г. да влезем в еврозоната. Той коментира препоръките, отправени към страната ни от МВФ - да премахнем плоския данък и да въведем прогресивно подоходно облагане. Те казват, че е необходимо час по-скоро да има реформи. Акцентът пада върху производителността. Ако смятаме козметично да слеем НАП и митниците, какъв ефект ще постигнем? С какъв коефициент ще се повиши събираемостта? И дали тя би могла да доведе до намаляване на сивия сектор, или обратното – до задълбочаване? Дали сме готови като потенциал да съберем двете? МВФ също ни обръща внимание на това". 

"Обвиненията съм президента, че той е виновен, че иска да управлява служби и всичко останало са абсолютно неоснователни. В записа и Асен Василев, и Кирил Петков казват, че трябва да бъдат ограничени правомощията на президента максимално. С това ограничение ръцете на президента са вързани и по отношение на финансовия министър и на министър-председателя", отбеляза още Каримански.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Ударът е бил насочен срещу висш командир от ливанската групировка "Хизбула", съдбата му не е ясна, допълва агенцията. По-късно израелската армия, цитирана от Ройтерс,  съобщи,  че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения...

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането..

публикувано на 30.07.24 в 19:28
Пожарът в Малешевска планина, западно от река Струма, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград.

30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението

В много тежки условия  продължава битката с огъня в Малешевската планина над община Струмяни . Засега опасност за населените места към границата с Република Северна Македония няма, каза на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Той потвърди, че огнената стихия е засегнала над 20 хиляди декара гори. Пожар е избухнал..

публикувано на 30.07.24 в 19:25