Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на "Топлофикация - София"

Павела Митова
Снимка: БТА

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1,6 млрд. лева от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз":

"Гениалната идея на финансовият ни министър в оставка, чрез която да върже дълга, тоест директен плюс в бюджета на Асен Василев за сметка есествено, на огромната загуба за енергийните дружества, а освен това вече може да подготвя приватизация или концесия на "Топлофикация - София", заяви тя.

Митова предупреди, че е възможно част от операциите да бъдат обявени за недопустима държавна помощ. 

Младен Шишков от ГЕРБ-СДС поздрави българските католици, които тази неделя ще празнуват Възкресение Христово. 

"Предстоят тежки за родината ни времена, времена на изпитания, времена, които за пореден път ще подложат на тест нашата нравственост. В такива моменти единственият правилен път е да си спомним за християндемократическите ценности, да не забравяме заветите на предците си, да не забравяме, че сме горди българи - част от голямото европейски семейство. Пожелавам светли християнски празници на цялата католическа общност в България и на всички българи, изповядващи различни вероизповедания, защото заедно сме по-силни. Христос Възкръсна!", каза той.

Депутатите започнаха обсъждането на първо четене на промени в Наказателния кодекс. Те не разрешиха в зала да присъства един от вносителите - зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сарафов

Сарафов е изпратил до НС доклад за съдебния инспектор Александър Мумджиев

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца с данни за "непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение" на члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. То е адресирано до заместник-председателя на 49-ия парламент Росица..

публикувано на 16.05.24 в 17:05
Петър Карабоев

Петър Карабоев: Въпросът в Словакия е как е допуснато създаването на такава среда на омраза

Въпросът в Словакия е как е било допуснато да се създаде такава среда на омраза.   Това каза пред БНР журналистът Петър Карабоев, заместник-главен редактор на сайта "Дневник". Фицо е стабилизиран, но състоянието му е "много сериозно" Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Днес се появи декларация на словашки медии, главните им..

публикувано на 16.05.24 в 17:03

Страни от ЕС настояват за по-облекчено прехвърляне на мигранти без документи към трети страни

15 страни членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел. Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген "Страните от Централна и Източна Европа заслужават по-голямо внимание", каза още той:  "Крайно време е..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мотив за решението на ресорния министър са данни от извършения в дружеството вътрешен одит и доклад, свързан с изпълнението на решението за ускорено изграждане на Националната детска болница...

публикувано на 16.05.24 в 16:43

Радев нарече културни дейци "неделима част от духовната мощ на България"

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента. В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството.  "Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България" Думите са на..

публикувано на 16.05.24 в 16:38
Ивайло Цветков-Нойзи

Съдът глоби Ивайло Цветков-Нойзи, делото ще продължи на 6 юни

Ивайло Цветков-Нойзи и адвокатът му не са се явили на днешното заседание в Софийския районен съд, съобщиха от съда. През март журналистът и популярно медийно лице получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол, припомня БГНЕС. За днешното неявяване..

публикувано на 16.05.24 в 16:25