Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко са важни за нас хората на изкуството?

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Отговорите дават Мария Добрева, Звезделина Станчева и Красимир Недялков

4
Снимката е илюстративна
Снимка: https://pixabay.com/

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно, защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване?

Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител, участвала наскоро в концерт на Джипси Кингс и Красимир Недялков, който освен музикален изпълнител и продуцент, е и дизайнер, взел участие в ревю на Пако Рабан.

"Занимавам се с музика от 20 години, преди 4 години направих самостоятелен концерт във Варна, представих мои песни, вече имам авторски 6 албума, носител съм на много награди от конкурси у нас и в чужбина, сподели в предаването Мария Добрева

"Гордея се с това, че съм танцов изпълнител, България като цяло е певческа държава, но танцът винаги е бил парфюмът, очарованието във всеки спектакъл или концерт, или шоу програма.
Вълнувам се от театралния стил в танцовото изкуство, преди всичко в стила - свободен изразен танц, разказа за "Нощен Хоризонт" Звезделина Станчева.

"За себе си мога да кажа, че съм широко скроен артист, танцьор, бивш манекен, модел, дизайнер, собственик на модна агенция, журналист, изпълнител последните няколко месеца написах 8 песни, по повод предстоящия ми юбилей. 

Тази година навършвам 60 година се подготвям със специален спектакъл за това - "Шоуто на моя живот". 

В началото на моята дизайнерска кариера, на втората година откакто бях почнал да се занимавам с това, едно "птиченце кацна на рамото ми" и аз го хванах. Бях избран да участвам в ревю на Пако Рабан в зала 1 на НДК, това е в далечната 1996г. Тогава не осъзнавах какво ми се случва, но по-късно го осъзнах, да "подгряваш" световноизвестен дизайнер, също в самия спектакъл участва и примата на българската музика - Лили Иванова, каза в "Нощен Хоризонт" Красимир Недялков

Звезделина Станчева, Красимир Недялков и Мария Добрева (от ляво на дясно)

В свят, където технологиите и науката заемат централно място, все повече се нуждаем от напомняне за значението на изкуствата и културата. Хората на изкуствата – творци, художници, писатели, музиканти и театрални изпълнители – са тези, които не само обогатяват нашия свят с красота и вдъхновение, но и възпитават мислещи хора и се грижат за човешката душа.

Техните произведения пораждат размисли, чрез тях откриваме нови перспективи и усещаме емоции, които вълнуват, преобразяват и ни отвеждат в света на фантазията и въображението, където въпросите са по-важни от отговорите и себеизразяването е водещо.

Хората на изкуствата са тези, които ни водят към по-дълбоко разбиране на самите себе си и на света около нас. Техните творби са своеобразни паметници на човешката креативност и емоционалност, които превръщат живота в нещо по-богато и значимо.

"Последните години искам да споделя, че започнах да правя всичко, за което аз съм мечтал и което искам да правя, за което съм си мислел, че е невъзможно, но се оказа, че тази формула е много успешна, каза още Краси Недялков. 

"Може би всичко в изкуството е един миг на щастие, за който живеем...Мисля, че всеки, който носи в себе си духовност, може да прави изкуство, защото артистът вижда светът по различен начин - много по-красив, много по-елегантен, много по-изящен...Радвам се, когато хората се докоснат до този свят, независимо как са го направили, допълни Звезделина. 

"Най-правилният избор за мен е изкуството, защото го нося вътре в себе си, не бих си представям да правя нещо друго, макар че в младостта съм си правил известни компромиси, добави Краси. 

"Смятам, че трябва да докосваме сърцата и душите на хората, да намираме във всяко нещо изкуството, чрез песен, чрез музика, за да докосваме и хората с това, каза Мария. 

В разговора участва и композиторът Иван Михайлов, който от дълги години живее в Белгия, но продължава да работи с български музиканти. Маестро Михайлов е написал музиката към едни от най-хубавите песни на Ваня Костова.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36