Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от Афганистан

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон. Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент. 
Мисията в Афганистан започва със събитието от 11-ти септември, когато самолети се врязаха в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. През 2001 година мисията започва под егидата на ООН. А след 2003-та - до края й през 2021-ва година, мисията ще се води под различни наименования частично или изцяло от НАТО. България се включва в Афганистан още през 2002-ра, докато тя е още под егидата на ООН. Първият досег с държавата правят развърнатия на 10 км. от столицата Кабул банно-перален комплекс.

А първото й голямо предизвикателство е само две години след приемането ни в НАТО. През 2006-та година български контингент управлява трафика на входната врата на Афганистан - летището в столицата Кабул. Задачата по охраната е много отговорна. По това време от близо 23 летища, които са на територията на Афганистан, работят едно или две, разказва Марин Начев. Той е командирът на българския контингент за управление на летище Кабул. Летището е разделено на военна и гражданска територия. ВИП и обикновени гости, агенции на НАТО, коалиционни сили – всички са там, разказва още пресни спомени през 2007-ма година Марин Начев. 

Според него дипломацията е една от основните за разбирането на местното население. Затова едно от първите неща, които направили, е да влязат в контакт с местните вождове. Заради това, че търговията била като приход за тях, Марин Начев организирал и пазар в района на летището в събота и неделя. Покрай ротациите няколко пъти нямало достатъчно хора за охрана и нямало пазар.
За 18 години българските ВВС не са повтаряли подобна мисия. Как НАТО се е доверил на България за тази мисия, разказва Пламен Йорданов. През 2010 година той е бил националният ни военен представител в Афганистан. Дори и с проблеми, Пламен Йорданов свидетелства, че никой афганистанец не е гледал на българския войник като на НАТО-вски:

"Българин не се посрещаше с някакво негативно отношение. /.../ Това караше командирите на дадените операции да хвърлят българите понякога в по-трудни задачи и те се справяха".

Обяснение за уважението на обикновения афганистанец има Георги Панайотов. В момента той е посланик на България в САЩ. Но между 2002-ра и 2007-ма година Георги Панайотов е заместник-ръководител на посолството в Афганистан.

"Хиляди афганистански граждани в продължение на десетилетия се обучаваха в български висши и средни учебни заведения. Всички бяха с отлични впечатления и спомени от България. Контактите между хората понякога са определящи за развитието на отношенията между две държави. Те и до ден днешен хранят чувство на благодарност към България", разказа той.

Георги Панайотов казва, че за петте години, прекарани там, е имало промяната в отношението:

"Ние бяхме добре дошли навсякъде, с отворени врати ни посрещаха. С течение на времето започнаха да се забелязват и други тенденции. В края на краищата се стигна до това международната общност да се изтегли от Афганистан". 

Въпреки изтеглянето на мисията, след идването на власт на талибаните през 2021-ва година, изводите от участието ни там остават валидни, обяснява още Георги Панайотов.

"Националната сигурност на България се влияе не само от събития, които са в непосредствена близост до нашите граници, а които се развиват на хиляди километри от нашите граници".

Още истории за българския контингент в Афганистан, както и за една чисто човешка история - за румънската църква и българските й стопани насред Кандахар, чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13
Кирил Петков

Петков обвини бившите си съмишленици от "Да запазим Корал", че са станали "ДАНС-доносници"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков честити днешния празник с пост във Фейсбук. Той публикува снимка на семейството си на плажа Корал и обвини бившите си съмишленици от сдружението "Да запазим Корал", че от "фейсбук рицари" накрая са се превърнали в "ДАНС-доносници". "Не е храброст да доносничиш на ДАНС. Там е мръсно, няма смисъл да се правите на..

публикувано на 06.05.24 в 19:05

Близо 1 млн. българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина

Близо 1 милион българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина по данни на Института за анализи и оценки в туризма. Днес е последният почивен ден и очакванията са хората да се завърнат. Хиляди са шофьорите, които се прибират в София.  Традиционно най-натоварените магистрали са "Тракия" и "Хемус". Очаква се движението да бъде..

публикувано на 06.05.24 в 18:53
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, вляво, и президентът на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан позират на стълбите на Елисейския дворец, 6 май 2024 г.

Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори

Франция и Европа разчитат, че Китай ще използва всичкото си влияние върху Русия, за да допринесе за спирането на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след тристранната среща в Елисейския дворец заедно с френския президент Еманюел Макрон и китайския държавен глава Си Дзинпин. Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 06.05.24 в 18:50
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров води листата на ДПС за евровота

Начело на листата на ДПС за Европейския парламент е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.  След него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.  Елена Йончева, която на миналите евроизбори през 2019 година беше избрана от БСП, сега е на пета позиция в листата на ДПС.

публикувано на 06.05.24 в 18:21
Външният министър на Русия Селгей Лавров.

Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предаде Ройтерс. Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва,..

публикувано на 06.05.24 в 18:20
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е начело на листата в 25 МИР в София

БСП се регистрира за предстоящия вот в София-град и София-област.  Лидерът Корнелия Нинова е начело на листата в 25 избирателен район, Георги Свиленски води в 24-ти, а в 23-ти - Христо Проданов. 

публикувано на 06.05.24 в 18:15