Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

"През служебния кабинет 2021 г. Радев даде политическа акредитация на К. Петков и А. Василев, с конституционните промени му вързаха ръцете"

| Интервю
Тончо Краевски
Снимка: Ани Петрова

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки, за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията. 

Това мнение изрази политологът Точно Краевски в интервю пред БНР. 

"По мое мнение никой никога не трябваше да внася тези промени", подчерта той в предаването "Хоризонт за вас". 

"Претърпяхме промяна в Конституцията, която все още не е обсъдена от Конституционния съд, доколко е съобразна с конституционния модел на България. По мнението на много сериозни специалисти по конституционно право с много опит, стаж и авторитет, изказали се по време на обсъжданията, поправките не са съобразно конституционния модел на България", коментира Краевски.

Според него защитниците на поправките се аргументирали с, "че се създава дисбаланс и не може в парламентарна република президентът на назначава служебно правителство". 

"И твърдят, че поправят несъответствие, те, видите ли, са първите, забелязали този пропуск на конституционното законодателство и правят голям подвиг да го поправят. Това не е вярно", обясни политологът.

И е категоричен, че "изключително последователна логика има в действащия досега модел". 

"И се надявам и Конституционният съд да се произнесе, че тази промяна не може да стане без Велико НС", прогнозира Точно Краевски.

"Има принципи, които стоят извън текста на Конституцията. Сега, ако никой не иска да стане премиер, ще остане настоящият кабинет в оставка. Когато ГЕРБ като най-голяма партия не можа да състави правителство и тогава е първият служебен кабинет със Стефан Янев и измести, и подмени ръководните кадри в институциите, тогава нямаше проблем, че президентът се намесва в изпълнителната власт", припомни Краевски.

И допълни:

"Те през служебния кабинет на Радев получиха своята политическа акредитация – Кирил Петков и Асен Василев. Мирното предаване на властта се случи благодарение на служебния кабинет, а после се скараха с президента. Сега има възможност да се назначи служебен кабинет отново на техните опоненти – ГЕРБ. Но този път, за разлика от 2021 г., Радев нищо не може да направи, защото те са му вързали ръцете".  

Краевски коментира, че "въпросът за честни и прозрачни избори пак ще бъде спорен". 

"Въпросът е дали ще успее да се изпълни на практика това в сегашната редакция на чл. 99 на Конституцията, или ще влезем в хипотезата да остане сегашното правителство. И това ще докаже колко е недомислена тази редакция на Конституцията", заяви Тончо Краевски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, има ранени

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души.  Американската национална метеорологична служба е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.  Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали..

публикувано на 27.04.24 в 13:23

Старт на проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство. Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция. Двама..

публикувано на 27.04.24 в 13:13

Болницата в Берковица е с нов директор

Болницата в Берковица с нов управител. Общинските съветници одобриха кандидатурата на Атанас Георгиев. 49-годишният икономист спечели обявения конкурс. Георгиев, който е бивш заместник-кмет на Берковица, получи единодушното одобрение на съветниците. Една от първите задачи пред новия болничен шеф е да търси лекари и да се направят..

публикувано на 27.04.24 в 13:05

Очаква се в средата на май да бъде набран 200 млн. лева нов дълг

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ.  На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за..

публикувано на 27.04.24 в 12:59