Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК апелира концесионерите да предлагат кандидати, за да се намали недостигът на кадри

Спасителите ще работят до по-късно на плажа

Разширява се кръгът на обучителите, които могат да подготвят водни спасители

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Подготовката на водните спасители вече ще се извършва и от други обучаващи институции, освен Българския Червен кръст. Това става след промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване.

Обучението на кандидатите за водни спасители ще се извършва по предварително утвърдена от министъра на здравеопазването програма и ще завършва с изпит пред комисия, назначена от Българския червен кръст.

Медицинските и реанимационни пунктове ще могат да се заменят с медицински и реанимационни екипи. Разширява се и кръгът от медицински специалисти, които могат да работят в медицинските и реанимационните екипи. Така например лекарите, фелдшерите и лекарските асистенти трябва да са преминали обучение по лечение на спешните състояния по Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те трябва да имат призната специалност "Спешна медицинска помощ" или да притежават най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, които оказват спешна медицинска помощ.

С приетите промени медицинските сестри или акушерките също следва да преминат обучение по овладяване на спешни състояния по реда на Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те могат да са с призната специалност "Анестезиология и интензивни грижи" и/или "Спешна медицинска помощ", или да имат най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, оказващи спешна медицинска помощ.

Причина за голяма част от предприетите нормативни промени е сериозният недостиг на водни спасители и медицински специалисти, които да се грижат за безопасността на туристите в активния летен сезон.

"Очаква се това нововъведение да доведе до увеличаване на обучените средногодишно спасители", коментира пред БНР Антон Налбантов, директор на Дирекция "Водноспасителна дейност" в БЧК. Той апелира концесионерите да се включат активно, като осигуряват кандидати за водни спасители, които впоследствие да работят при тях.

Променя се и часовият интервал за работа на спасителите – от 9.00 до 18:30 ч., а не както до този момент от 8.00 до 18 часа.

Според Налбантов това е разумна промяна, тъй като сутрин посещаемостта на морските плажове е слаба, а привечер, заради дългия летен ден остават повече плажуващи.

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ректори и синдикати на среща в МОН за повишение на заплатите в университетите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите..

публикувано на 21.05.24 в 07:31
Димитър Главчев

В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да..

публикувано на 21.05.24 в 07:28

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата за следващите 24 часа, което накара властите да обявят червен код в град Милано. Експертите..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на официална церемония от президента Никос Христодулидис. Националната обсерватория в планината..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29