Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримата синове на лидера на "Хамас" са убити при въздушен удар в Ивицата Газа

Снимка: БТА

Тримата синове на лидера на "Хамас" Исмаил Хания са били убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа, съобщи свързаната с "Хамас" информационна агенция Шехаб, предаде Ройтерс без да дава повече подробности. По-рано израелски правителствени източници съобщиха, че Израел се е съгласил на отстъпки по въпроса за завръщането на палестинци в северната част на ивицата Газа. 

Според израелските източници американското предложение за примирие предвижда Израел да позволи завръщането на 150 хиляди палестинци без проверки, а в замяна "Хамас" ще трябва да даде списък на жените, възрастните хора и болните израелци, които са заложници и все още са живи. 

Израелските власти обаче смятат, че ислямистката групировка "Хамас" няма да се съгласи на подобно споразумение. В същото време международният натиск върху Израел заради цивилните жертви във войната срещу "Хамас" се усилва.

ООН повтори призива си за деескалация на границата между Ливан и Израел и за начало на процес за трайно прекратяване на огъна, както и дълготрайно решение на конфликта. А американският президент Джо Байдън нарече подхода на премиера Бенямин Нетаняху "грешка", а бомбардировките на Израел в Газа - "безразборни" и "прекалени". 

Международният натиск върху Израел заради цивилните жертви се усилва.

Американският президент Джо Байдън нарече подхода на премиера Бенямин Нетаняху "грешка", а бомбардировките на Израел в Газа - "безразборни" и "прекалени".

"Това, за което апелирам, е израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до цялата храна и лекарства, влизащи в анклава", призова Байдън. Според израелски данни само днес в ивицата са допуснати 468 камиона с хуманитарна помощ. 

"Това е най-голямата доставка за един ден от началото на войната", написа в социалната мрежа "Екс" израелската служба, която координира доставките. Палестински представители потвърдиха, че през последните дни хуманитарната помощ по суша се е увеличила.

Белият дом заяви, че Израел не е представил надежден план за сухопътна офанзива срещу град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Според израелски медии министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е казал, че не е определена дата за нападението в Рафах. 

Йоав Галант е заявил в телефонен разговор с американския си колега Лойд Остин, че Израел все още финализира плановете за евакуация на цивилното население в Рафах. Думите на Галант са в противоречие с изявление на премиера Бенямин Нетаняху, който по-рано тази седмица обяви, че датата за офанзивата вече е ясна, но не предостави подробности. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57