Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски призова ПП-ДБ да не се оттеглят от отговорността за Конституцията

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Съгласно Конституцията отговорност за служебното правителство носи парламентът, коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който също като Бойко Борисов настоя ПП-ДБ да не се оттеглят от своята отговорност за промените в Конституцията.

За Бойко Борисов смяната на външния министър е съвпадение

Делян Пеевски призова президентът бързо да подпише указа за смяната на министрите, предложени от служебния премиер Димитър Главчев.

Според него съгласно Конституцията парламентът носи отговорност за служебното правителство.

"Ние можем да оказваме пълен контрол над това служебно правителство през залата, през комисиите и през всички правомощия, които имаме като народни представители", разясни той.

По думите му, изключително право на премиера е да извършва всички смени на министри и заместник-министри. 

"Непопълнен е и съставът на заместник-министрите и това трябва да го свърши премиерът веднага", каза Пеевски.

Той отрече да е подкрепял служебния земеделски министър Кирил Вътев, който вчера също бе предложен от Главчев за освобождаване от поста. 

На въпрос дали се очакват още смени на министри, съпредседателят на ДПС отвърна, че е рано да се каже. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано дисциплинарно производство. Със заповед на министър Стоянов от длъжност сега е отстранен и..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената..

публикувано на 21.05.24 в 10:55
Протест на близки на Пейо Пеев се провежда пред Съдебната палата, 21 май 2024 г.

Протест на близки на убития Пейо Пеев пред Съдебната палата в София

Близки и приятели на убития Пейо Пеев се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София, където Софийският апелативен съд решава да пусне ли от ареста бившата дипломатка Красимира Трифонова. Тя е обвинена, че в съучастие с дъщеря си - съпругата на Пеев Габриела Савова, е причинила смъртта на му, а след това двете са се опитали да..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

Яна Стефанова: Искаме да се докоснем до историята на площад "Славейков"

Пешеходни обиколки около площад "Славейков" на исторически сгради, в които са живели литературни класици, автори, представители на интелигенцията и културата, ще се проведат на 24 май в София. Емблематичният площад традиционно се превръща в средище на литература, култура, история и образование за Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 21.05.24 в 10:40

ЦИК прие методическите указания за вота: За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията..

публикувано на 21.05.24 в 10:36

МОН дава 4 точки на учениците, на които се е паднала "проблемна матура"

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това..

публикувано на 21.05.24 в 10:06

ЦИК: Без екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния..

публикувано на 21.05.24 в 09:47