Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Президентът Радев призова депутатите да отложат либерализацията на пазара на ток

Снимка: БТА

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. 

На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса да пристигнат в София. Те очакват Народното събрание да гласува отлагането на либерализацията поне до 2029 година.

Движението в района на "Ларгото", както и по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" - от ул. "Г. С. Раковски" е спряно.

"Марица - изток" си отива. За какво протестираме? Не виждате ли? За работа, за какво да протестираме? За работа, за хляб. Ние сме тук, за да си запазим работните места и поминъка. Работя в ТЕЦ "Бобов дол". Ако спрат въгледобива, ще спрат и ТЕЦ-овете. Не знам къде ще ходим, нямаме решение. За това сме тук. Първите 160 човека вече са уволнени в "Марица – изток". В Бобов дол също започват съкращения. И ние сме загрижени за тях, и за себе си, разбира се", коментираха протестиращи. 

На среща с ПГ на ГЕРБ и ДПС Димитър Манолов е получил уверения, че отлагането ще бъде одобрено окончателно на заседанието днес: 

"Което значи, че ТЕЦ-2 ще може да работи както работеше досега, на същия режим, очевидно пак в рамките на няколко години".

От БСП също разговаряха с протестиращи и обявиха, че ще предложат либерализацията на електроенергийния пазар да бъде отложена с 3 години:

"Или ще мине първоначалното ни предложение за една година, или това за три години, но каквото и да се случи, благодарение на БСП днес токът на хората няма да се увеличи с 20 процента от 1-ви юли и ще помогнем и за спасяването и на въглищните централи, и на работните места на тези хора".

Междувременно парламентът отпусна на "Мини Марица-изток" по 250 млн. лева годишно за срок от четири години за дейности по техническа рекултивация на терени. 

Депутатът Искра Михайлова отбеляза, че поправка, предложена от "Възраждане" в проекта на решение, е предотвратила възможност средствата за рекултивация да отиват в частни фирми:

"Поискахме да бъде включено допълнително изречение към проекта на решение, което казва, че тази рекултивация с парите, които ще бъдат отпуснати от Държавния бюджет, може да бъде извършвана единствено и само от мини "Мини Марица-изток" ЕАД. Можем да бъдем сигурни, че в следващите години действително тези пари ще останат в дружеството и рекултивацията ще се извършва с техниката и работната сила на "Мини Марица-изток". 

Президентът Румен Радев призова депутатите да отложат либерализацията на пазара на ток. Решението е в интерес на българските граждани и на българската енергетика, подчерта държавният глава. Той провежда среща на "Дондуков" 2 с представители на протестиращите енергетици:

"Проблемите в българската енергетика се трупат един след друг поради факта, че ние нямаме стратегия и затова продължаваме да се лутаме със стихийни решения, с решения на парче. Служебното правителство остави във фонда за енергийна сигурност 890 млн. лева. Именно за да бъдат буфер за поемане на всички рискове при евентуални преходи в системата. Не е ясно къде са парите от фонда". 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31