Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Снимка: oecd.org

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на сто. Базираната в Париж организация прогнозира забавяне на инфлация в световен план до 3,4% през следващата година от 4,8% през 2024 г. и стабилизация на безработица на нито от 5 на сто.

ОИСР описва като "скромен" глобалния растеж, но вижда признаци, че "глобалната перспектива е започнала да се подобрява". "Въздействието на по-строгите парични условия продължава да се усеща, особено при жилищния и кредитния пазар, но глобалната икономическа активност демонстрира относителна устойчивост, инфлацията намалява по-бързо от първоначално прогнозираното и доверието в частния сектор се подобрява", коментират анализаторите от ОИСР. Те призовават правителствата да оформят фискалните политики в опит да се справят с високата задлъжнялост и напомнят, че ще дойде моментът за понижаване на лихвените проценти.

ОИСР ревизира във възходяща посока прогнозата си за растежа на БВП на САЩ през настоящата година до 2,6% (от 2,1% през февруари) и очаква забавяне на растежа до 1,8% през 2025 г.

Растежната прогноза за еврозоната е ревизиран до 0,7% през 2024 г. и до 1,5% през 2025 г. в сравнение със съответно 0,6% и 1,3% в доклада на ОИСР през февруари.

Прогнозата за икономическия растеж на Китай също беше преразгледана нагоре, като ОИСР прогнозира нарастване на БВП на втората по сила световна икономика с 4,9% през тази и с 4,5% през 2025 г. спрямо предишни прогнози за растеж съответно с 4,7% и с 4,2%.

В същото време обаче ОИСР ревизира надолу прогнозата си за растежа на британската икономика до 0,4% през 2024 г. (от 0,7% предишна оценка), преди БВП на Великобритания да нарасне през 2025 г. с 1% (при предишна прогноза за 1,2%) благодарение на очакваното намаление на лихвите от Английската централна банка през третото тримесечие на тази година.


ОИСР отбеляза в последния си доклад, че по-бързият от очаквания спад на инфлацията поставя началото за големите централни банки да започнат намаляват лихвените ставки през втората половина на годината, като същевременно по-ниската инфлация подсилва печалбите в доходите на потребителите. Въпреки това, скоростта на икономическо възстановяване се различава значително в отделните членки на организацията.

Експертите на ОИСР обръщат специално внимание и на изкуствения интелект, който все повече ще оказва влияние върху работните места и развитието на света.

Според тях, изкуственият интелект (ИИ или AI) притежава потенциала за съживяване на тенденцията за растеж на производителността и задействане на ускоряване на иновациите, дори ако оценките за въздействието на ИИ върху производителността са обект на значителна несигурност. Делът на фирмите, които използват ИИ, се е увеличил бързо, въпреки че повечето от тях са големи компании. Нетният ефект на ИИ върху общата производителност ще зависи от много фактори, включително степента, до която новите технологии са широко разпространени или концентрирани в няколко водещи фирми, и степента, до която ИИ подобрява труда, а не го замества, се посочва в последния икономически доклад на ОИСР.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08