Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София. 

"За съжаление, в реални ситуации ставаме свидетели на различни фактори и всеки е преодолим, и е добре, щом държавата не се справя, защо частник да не построи детска болница? Вярвам, че държавата би могла да се справи, ако се намери политическа воля. И всички партии, записали в програмите си като приоритет детско здравеопазване, спрат да се състезават на този терен. И всеки следващ управляващ спре да отменя това, което е направил предишният и да създадат последователна политика", коментира Цекулова.

Тя бе категорична, че за Национална детска болница се говори в два контекста: "Първият е, когато има сериозен скандал и вторият е преди избори". 

Според нея скандалът с решението на МС и отменянето му за нова, частна детска болница е фактор, който също е повлиял върху проекта за изграждане на Национална детска болница от държавата. 

"Допълнително ще усложни процеса, защото създаването на едно лечебно заведение като НДБ е сложна и комплексна задача, с каквато българската държава не се е сблъсквала от много години", предупреди представителят на Обществения съвет.

Според нея хубавото е, че "за първи път има непрекъсваемост на процеса, това целенасочено усилие да има НДБ и виждаме, че държавата среща сериозни трудности да се справи. Да е ясно, "всички казват - вие сте чисти комунисти, как сте против частната инициатива", не, не сме! Частната инициатива в здравеопазването е доказала своето място и полза. Всички знаем спецификите и на двата вида лечебни заведения - частни и държавни, всяко има плюсове и минуси. Важно е, че държавата има обществен ресурс от средства и кадри в сферата на здравеопазването и трябва чрез регулация и политики да реши какво ѝ е приоритет, да развива и да го прави както трябва", обясни Надежда Цекулова. 

Тя прогнозира, че Търговска лига вече е спечелила едно дело, с което е обжалвала отказ от МЗ за нова болница. 

"И ако и сега спечели в съда отмененото на решение на МС за детска болница, може да се окаже, че след година-две в Столична община ще има две болници, абсолютно ненужно", коментира Цекулова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни , посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четата му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други..

публикувано на 27.05.24 в 06:24

Апостолос Мангириадис: Единственият път на Скопие към ЕС минава през Атина

16 години след ветото в Букурещ върху присъединяването на Скопие към НАТО Гърция отново има същия проблем с вече Република Северна Македония - заради името й. И съвсем не е изключено епизодът с ветото да се повтори - този път за еврочленството. Причината е, че полагайки клетва, новата президентка Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си не с..

публикувано на 25.05.24 в 11:40
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Десислава Алексиева: Панаирът на книгата е преживяване!

Панаирът на книгата е преживяване , заяви пред БНР Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".  Традиционният пролетен панаир на книгата се открива днес пред НДК, а заглавията, които ще се предлагат, са от 80 до 100 000. "Има много срещи с автори, илюстратори, с редактори и издатели. В шатрите пред НДК постоянно ще има..

публикувано на 24.05.24 в 10:14