Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха паметник на мира в чепеларското село Забърдо

Снимка: Радостина Чернокова

Паметник, символ на мира, откриха край чепеларското село Забърдо в Деня на Европа, който честваме днес. 

Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М,И,Р. С тях е завършен проектът, който носи послание за мир в целия свят., каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков, по чиято идея се реализира проекта

Паметникът е дело на скулптора Антон Урдажиев.

На събитието днес бяха пуснати 79 бели гълъба в небето.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса. Желанието на Съвета на Ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики. Така коментира протестът на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23

Във Великотърновския университет излязоха на протест

Администрацията и част от академичният състав на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха по обяд пред ректората, за да изразят недоволството си срещу административния хаос в системата на висшето образование и ниските заплати на администрацията. Великотърновският университет днес работи, провеждат се лекции и..

публикувано на 20.05.24 в 13:15

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Ден на "затворените врати" в университетите

Въпреки че правителството отпусна допълнителни пари за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, вратите на десетки висши училища в цялата страна днес останаха затворени. По този начин бива изразено недоволство от цялостното отношение на държавата към нуждите на висшето образование. Без занятия в частни и държавни..

публикувано на 20.05.24 в 12:57
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Настроението в Грузия е "сега или никога"

Мариам Чакиа - глас от протестите в Грузия, сподели своите притеснения пред БНР. Тя е грузински режисьор и продуцент на документални филми в много успешни копродукции. Първият ѝ пълнометражен документален филм "Listen to the Silence" печели "Златен гълъб" в конкурса Next Masters в Лайпциг.  Мариам е една от многото, които не пропускат и ден на..

публикувано на 20.05.24 в 12:40