Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Снимка: mlsp.government.bg

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени днес със социалните партньори.

8% от работната сила, или почти 40 000 души, работят без договори и осигуровки, показват целевите инспекции, извършени през последните месеци от Министерството на труда, Министерството на вътрешните работи и полицията.

Най-критичен е строителният сектор, където наетите незаконно достигат 13% от проверените на обектите близо 8000 работници. На тези нарушения са подложени основно граждани на трети страни.

Увеличаването на нелегалната заетост е тревожно и правителството ще приложи допълнителни мерки, за да я ограничи и намали значително, заяви министърът на труда Янис Панайоту преди заседанието днес на Консултативния съвет към министерството.

Сред мерките е засилване на съвместните проверки на Инспекцията по труда и Имиграционния отдел на полицията. Ще се разследват връзки между работодатели, които наемат незаконно чужденци, и трафиканти на нелегални имигранти. Правителството предлага и законопроект за удвояване на глобата на работодателите, като тя стане 1000 евро на месец за всеки недеклариран работник.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Пратеник на ООН в Кипър за срещи с двете кипърски общности

Кипър навлиза в решаваща седмица на усилията за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос. Третото посещение на острова на личния пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр започва със срещи днес с лидерите на..

публикувано на 08.05.24 в 08:22

Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни научни области

С нови програми за над 16 млн. евро правителството на Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни области и ще подкрепи участието на младите учени в европейски научни дейности. Отварянето им за кандидатстване бе обявено във вторник от..

публикувано на 08.05.24 в 05:19
Кириакос Пиеридис

Какво спечели Кипър от еврочленството си и защо кипърците не са евроскептици?

Десет европейски страни отбелязват на 1 май знаменателен юбилей – 20 години от присъединяването си към Европейския съюз. При най-голямото разширение в историята на Съюза - на 1 май 2004 г., в него влиза и една от най-малките му страни членки –..

публикувано на 07.05.24 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен..

публикувано на 20.05.24 в 17:37
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е грижа на държавата, не сме срещу частните инвестиции

Детското здравеопазване трябва да е първостепенен ангажимент на държавата.  Това каза пред БНР д-р Благомир Здравков  - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница,  директор на СБАЛ "Проф. Иван Митев". Той беше..

публикувано на 20.05.24 в 17:22

Инфлацията и политиката по доходите могат да отложат членството на България в еврозоната след 2025 г.

Инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности могат да отложат членството на страната ни в еврозоната след 2025 г., сочи Годишният доклад за икономиката на България , изготвен от Института за..

публикувано на 20.05.24 в 17:15

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното..

публикувано на 20.05.24 в 17:03

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на..

публикувано на 20.05.24 в 16:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията..

публикувано на 20.05.24 в 16:44